Радев: Партиите търсят да назначат свой човек за главен прокурор

Парламентът - раздиран от противоречия, с ниско обществено доверие и с ниска легитимност
Обновена: 20 юни 2023 12:27 | 20 юни 2023 11:38, Камелия Цветанова
125
Радев: Партиите търсят да назначат свой човек за главен прокурор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Това, което се случва в момента, навява съмнения, че парламентарно представените партии търсят да назначат свой човек в стола на главния прокурор", коментира държавният глава Румен Радев.

"Това е урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как когато загърбиш достойнство си, за да вземеш властта, прегръщайки най -тежите си противници и да демонстрираш обраното, че имаш принципи и достойнство става все по трудна задача", посочи той.

Още по темата
Радев коментира и избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор.

Според него функцията временно изпълняващ главен прокурор е изключително удобна за задкулисието.

"За Сарафов трябва да съдим по отношението му към имунитетите и по делата на трупчета за властта и той трябва бързо и ясно да се позиционира дали ще помага на определени политици да се доизперат взаимно или ще застане на позиция за бързо връщане на справедливостта", каза Радев.

Относно заявката на бившия главен прокурор Иван Гешев да влезе в политиката, президентът посочи, че това е право на всеки. "Ако последните 3 години не беше държал тези дела на трупчета, сега щеше да има по-голям капитал", коментира Радев.

Относно промените в Конституцията, той припомни, че ГЕРБ написаха нова Конституция за една нощ, за да укротят протестите.

"Сега щели да я пишат за 10 дни, това навява съмнения и се надявам да не се използва Конституцията като параван, който да скрие интимните сцени между някои от партиите в парламента от погледа на обществеността или като фойерверк от важните теми за обществото, или пък да бъде панацея за вече превзетата ни от лични партийни интереси правосъдна система“, каза държавният глава.

Той посочи, че тези които предлагат да отпадне фигурата на главния прокурор, да обяснят с какво ще го заместят.

Радев определи парламента като раздиран от противоречия с ниско обществено доверие и с много ниска легитимност.

Държавният глава не подмина и темата за войната в Украйна. По думите му страната ни не е част от инициативата за 1 млн. снаряда. Според Румен Радев, ако правителството вземе това решение, това ще е грешка.

Относно РМС той отсече, че Скопие се опитва да лобира пред европейските институции и така да прикрие нарушаването на човешките права и липсата на подготовката и реформи по пътя за членство в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
Братя,доживяхме бг резидент на раша да...удобрява Баташкото клане...невиждан позор...Политическите партий да го уволнят веднага!!!или Народа ни ще уволни политическите партий!!!някакви 1400 г. оцеляваме въпреки предателствата и грабежите ви,служенето на чужди интереси!този път ще платите цената...децата ви...внуците ви...САЩ и Свободният са ни партньори и съюзници!
100
2
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 10 месеца
СЕГА ВСИЧКИ ВЕЧЕ ПРОГЛЕДНАХА И ВИДЯХА КАК НА ЧЕРВЕНОТО ШИМПАНЗЕ РАДЕВ УЖАСНО МНОГО МУ ПРЕЧАТ ПАРТИИТЕ ,ВСЪЩНОСТ ПРЕЧИ МУ ДЕМОКРАЦИЯТА, САМ СИ КАЗА ЧЕ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ И ВРАГ И ХОРА ЗНАЙТЕ ТРЯБВА МУ БЪРЗ ИМПИЙЧМЪНТ И ЗТВОР ЗАЩОТО ЗМИЯТА ДОКАТО МЪРДА И Е ЖИВА НЕПРЕКЪСНАТО ХАПЕ
99
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Този надут Фелдфебел отдавна никой не го взема насериозно! Лошото е , че успя да забие държавата по изтъркан Кремълски сценарий! Рано или.късно ще му бъде потърсете отговорност! Ще го запомним като личният паж на Митрофанова!
98
2
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 10 месеца
Хасковска ***! Като толкова те интересува България ,прокуратура и правосъдие защо издаде указ за освобождаването на каскета от длъжността главен прокурор а не го изчака месец два да се изядът по върховете да изкара кирливите ризи на Бойко Борисов и да го вкара в затвора където им е мястото със Пепи еврото и компания който обраха българите със милиарди евро и тонове злато???
97
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Друг президент с толкова силна позиция по редица въпроси, не се сещам да сме имали. Предишните двама бяха добропожелатели и йесмени.Този президент има куража да критикува. От предишните двама не съм разбрал нещо на въпреки да имат, тяхната позиция в общи линии - "всичко точно, да сме здрави и добри". Така че не дейте да лаете много!Нима ви харесва абсурдната реалност (политическа) ?!
96
5
 
3
 
! Отговори
Напълно прав преди 10 месеца
Напълно прав е Радев, ама ония не се смущават да им казват истината в очите! Денков вика "не знам откъде тия заключения" и се сещам, когато купуваха депутати от ИТН и викаха, че не го правят (атанасов от дб), как Радев им каза "Трябва да си политик със стаж, за да можеш да се правиш, че не виждаш онова, което ВСИЧКИ ВИЖДАТ"! Спомням си след скандалния запис, като ги направи на 2 стотинки в Президентството при връчването на мандата как наглеца денков каза "има неща за оправяне, ние ще направиме".
95
4
 
7
 
! Отговори
РуZZkий мир преди 10 месеца
Много е умен нашият наттовски генерал и комунист,с една дума хибрит ,между Московски агент и уж про западни комунисти,ами защо не го махна преди този Гешев , с твоите кабинети ами сега пак другите виновни типично по димитровски у ленински ,ние винаги сме прави на голият тумбак чифте пищови
94
0
 
6
 
! Отговори
гост преди 10 месеца
Осемте Джуджета !
93
16
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Партиите търсят свой човек?!? Ами твой човек ли да търсят бре Рундьооо? Май ти излезнаха грешни сметките, че ПП и Боко няма да се разберат, а? Айде събирай си багажчето и на село. След Гешо, ти си на дузпата. Ич няма да те бавят, даже и Корни ще гласува против теб.
92
9
 
13
 
! Отговори
Баир Будалов преди 10 месеца
Радев, ти като назначи деса за секретарка в ген щаба, нямаше такива предразсъдъци. Що така?
91
6
 
9
 
! Отговори
Без накисване преди 10 месеца
Переме ли, переме ли ... айде спирайте пералнията вече, че на банкянската мутра му се завъртя свят.
90
6
 
9
 
! Отговори
хахахахах преди 10 месеца
гОлем мозък, не една, не две, а всички партии - един свой човек. АЛОООООО. дай имена!имай достойнство и ЧЕСТ. ако разбираш раликата. . . ., другарю
89
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе къде е Батко бе. Никакъв го няма, повече от месец. А и другите герберастки активисти се покриха. Дори Добрев, Биков, Сачева, Къдравата Сю и Смръдлата от Дулово.
88
6
 
18
 
! Отговори
МУРЗИЛКА преди 10 месеца
Кога Радев беше искрен-когато попита Карадайъ "Коя е твоята родина"(предстояха президентски избори) или когато ги прие и яде турски баклавички,и си приказваше сладко с ДПС.Отива и открива залата в Бургас-това работа на президета ли е?Там трябваше да е ББ-неговата гордост,но не беше поканен.Махнаха(шефа на Булгаргаз)човека от неговата хорота и той скочи на правителството и се започна яка критика.Подава на Денков папката и злобно промълвява-да не сес състави правителство.Голям комплексар.
87
8
 
18
 
! Отговори
зБОГОМ ФЪРЧИЛО преди 10 месеца
СЕГА ЩЕ НИ ЧЕТЕ РЕЧИ САМО НА НОВА ГОДИНА.
86
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гаварит Масква: Браво, точно превежда от руски речите.
85
6
 
17
 
! Отговори
ВСИЧКИ СА ЗАД ББ! преди 10 месеца
КОГАТО ВСИЧКИ ЗАСТАНАХА ЗАД ЮМРУКА СРЕЩУ ББ, БЕШЕ ДОБРЕ? СЕГА ВСИЧКИ ЩЕ СА СРЕЩУ РАДЕВ!
84
1
 
10
 
! Отговори
Румен Радев БКП преди 10 месеца
РУсия ще победи за 1 месец...Слушайте ***!
83
6
 
13
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 10 месеца
След Гушев на ред е Радев.Има всички условия НС да го свали. Най доволна ще бъде Нинова.
82
0
 
16
 
! Отговори
ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА! преди 10 месеца
КОГАТО ГЕРБ БЕШЕ ОБЩ ВРАГ ВСИЧКИ ЗАЕДНО С ПРЕЗИДЕНТА ЧЕГЪРТАА, ЧЕГЪРТАА, НО НИЩО НЕ НАПРАВИХА. СЕГА МАЙ ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ Е ОБЩИЯТ ИМ ВРАГ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ?