МОН променя учебните програми

Проучват матурите
22 юни 2023 20:29, Росен Стойчев
33

След ниските резултати от държавния зрелостен изпит по български език и литература, от Министерството на образованието обмислят промени в учебната програма. А според директори и учители е необходима сериозна реформа в образователната система, съобщи Bulgaria ON AIR.

Мартина и Димитър трудно разбират материала в 7 клас и затова предпочитат точните науки, като математика и физика

Още по темата

Затова просветното министерство се заема с промяна на учебните програми и да се намали фактологията в учебниците, за сметка на практиките. Министерството на образованието и науката планира да направи пълен преглед на учебните програми, като ангажира в този процес и учителите, които работят ежедневно с тях и имат ясна картина кое как се възприема от учениците. Целта е да се намали излишната фактология, като вместо това се застъпят повече практически знания и умения.

Преподаватели смятат, че е необходимо, освен олекотяване на учебното съдържание, така и повече практически упражнения в клас.
Омбудсманът Диана Ковачева също поиска промени в учебната програма.

"Омбудсманът предлага промени в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) заради проблемите, свързани с полагане на задължителния държавен зрелостен изпит (ДЗИ) при завършването на ХІІ клас", каза Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След 89 г. колко учебници се написаха и все промени се правеха, ама към по-лошо. Днешните ученици с 15 фрази на английски им се втълпява, че много знаят. За жалост общата култура е нула. Дори на български не могат да говорят и пишат.
29
0
 
9
 
! Отговори
Ника преди 10 месеца
Когато съставянето,издаването и одобряването на учебници и учебни помагала престане да е бизнес,ще повярвам,че някой иска да промени към ДОБРО образованието.
28
1
 
16
 
! Отговори
Завършил отдавна преди 10 месеца
И учениците са станали по-мързеливи и глупави(благодарение на соц.медии)и материала е станал по-сбъркан. Общо взето процесът по плануваното затъпяване върви с пълна и необратима сила.Майка ми от много години работи с едно начално училище и с очите си вижда как със всяка изминала година от детските градини децата идват все по-***,диви и цинични дори.После ги подхващагениалнияучебен процес на МОН и до 12 клас всичко е мармалад.Бачкайте,докато можете,защото за пенсии няма кой да ви изкара.
27
2
 
25
 
! Отговори
Тон преди 10 месеца
МОН така променя всичко ,че децата ни стават.все.по необразовани ,и все по мразещи собствената си страна!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много отдавна трябваше това да се случи!За жалост доста от завършилите деца ,и тези които ще завършват скоро ще бъдат потърпевши от неуспешната образователна система.Все пак има надежда някой ден реформата на МОН да бъде по-добра и функционална за поколенията.Нека господата,които ще мъдруват върху не леката задача образователна система,да се поучат от други държави с успешно образование,целящо децата да усвояват знания и умения за предметите чрез повече практика.Липсва увличането на учениците
25
4
 
33
 
! Отговори
АП преди 10 месеца
Трябва да се изучават най- важните неща! Историята за 6 клас е неразбираема за едно и също събитие се съобщава с три различни названия.А матурите да излишни.защо да затормозеаме мозъците на децата с баластра,на практика излизат от 11 клас психясали
24
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога дойдоха, кога започнаха промените!!! Премахване на всички матури, повтаряне на класа и учене, учене, учене!
23
2
 
35
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Време е. Вече си продадоха помагалата и трябва да променят програмата, за да купуваме нови учебници и помагала.
22
0
 
34
 
! Отговори
Родител преди 10 месеца
Да опростят учебните програми, да намалят часовете, да профилират гимназиите, защото образованието в момента е БЕЗУМНО!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След проенна теста си напишат името без грешка - 3
20
4
 
19
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 10 месеца
В Германия не е позволено в гимназиите да имаш само един учител по един предмет повече от 2 години. В България дъщеря ми има само един учител по три предмета пет години защото директора от партията на Винету така му е по лесно.Резултата от това пет годишно преподаване само от един учител е трагично..Масово завършват неграмотни, но отличници
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Напред ***!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Радка Радева Така е, но да не забравяме, че тук-там има и единици, които учат и в такава обстановка за тях е още по-натоварващо...
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 14 "Ние в 8 клас учихме по физика с учебник от 300 страници, сегашните учат по физика в 8 клас с учебник от 90 страници." Тц. Сега учат същия материал от твоите 300 страници, само че опростен и събран в 90 страници с много картинки и неграмотно написан. Затова резултатът е такова фиаско.
16
5
 
32
 
! Отговори
Радка Радева преди 10 месеца
Учениците били пренатоварени? От какво? Вие не разбрахте ли, че децата ви ходят в гимназията само, за да си уреждат срещи и купони. Там не се ходи, за да учат.
15
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На всеки 2-3 години се променя програмата. Нови програми, нови учевници от десетки издателства. Бизнес за милиони.
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това, което учихме ние преди 40 години като обем, ако сегашните го учат, ще изпокапят. Едно време имаше така наречения - общозадължителен максимум по всеки учебен предмет в училище. Ние в 8 клас учихме по физика с учебник от 300 страници, сегашните учат по физика в 8 клас с учебник от 90 страници.
13
4
 
23
 
! Отговори
Сержант преди 10 месеца
Не учебната програма, а учебната система се нуждае от реформа. След 7ми клас, всичко трябва да е строго профилирано. Но колкото и промени да се правят, с тези болни родители, децата са обречени. И а решение' но няма да го споделя
12
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Излишна фактология: На ДНЕШНИЯ ден през 1941 г. армия на фашистка Германия в състав 5 милиона военни с 4 000 танка напада по цялата граница на Съветсткия съюз. Започва Втората отечествеена война (първата е против Наполеоновите войски) на Русия. Денят се чества като Ден на памет и скръб....... По време на войната загиват милиони и нилиони хора, поне 20 000 000 са граждани на СССР, 1, 4 милиона са убитте от бандеровците евреи. За една седмица в Киев бандеровците са убили около 400 000 евреи.
11
31
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
това с литературата са пълни глупocти. Трябва да се учат предмети от които има файда. Ей на както е казало и момичето, аз наблягах на математиката, станах инженер и сега зимам повече от президентчето. Също така е хубаво да се набляга на езици англииски и втори по избор я немски я френски....тая литература е за обща култура уж ама питам оня ден един играч за Питагоровата теорема и хлъц....в щатите учиш това което ти върви, за хирург не трябва да знаеш Ангелинка......