МОН ще финансира образователни медиатори за работа с рискови групи

Ромски деца отпадат от училище, за да работят
14 юни 2023 09:24, Анисия Иванова
27

Образователните медиатори успяха да договорят с МОН средства в бюджета, с които тяхната работа да продължи.

"50% от заплащането за образователните медиатори ще бъде по програмата "Успех за теб", останалите пари бъдат отпускани от МОН с промяна в наредба. По "Успех за теб" медиаторите се назначават за 4 часа и за до 500 лв.", уточни образователният медиатор Ева Грекова в студиото на "България сутрин".

Така след 1 юли се очаква работа да продължат около 1000 образователни медиатори. В България няма официална статистика колко са образователните медиатори. Тези, които работят в детските градини, се назначават по друга програма, тя продължава до края на годината, след това не е ясно дали ще бъде продължена, стана ясно от думите на госта.

"Досега основната ни цел беше да върнем учениците в клас, по новата програма ще работим по-активно с родителите, ще ги убеждаваме, че образованието е важно за техните деца. В ромските общности има много деца, обикновено по-големите гледат по-малките или самите деца ходят да работят, като навършат 15-16 г., проблем са и ранните бракове, за едно година сме предотвратили 240 такива", допълни Ева Грекова.

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че около 1000 деца са върнати обратно в клас, работи се с около 14 000 родители, 2800 деца са заплашени от отпадане от училище.

"За тях приоритетът е да ходят да работят. Казват - ще изкараме 10 клас, за да изкараме шофьорската книжка и ще прекъснем образованието си", даде пример образователният медиатор.

Грекова уточни, че все пак има и ромски ученици, които успяват да продължат образованието си в университети, на тях също им помагат неправителствени организации.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Който иска, той учи преди 1 година
Натякват ни, че трябвало да се съобразяваме с културните им традиции! Ами добре, щом му тежи ходенето на училище, тогава за тях да е задължително само началното образование до четвърти клас. Поне азбуката да научат и каквото успеят да запомнят за българската история и география. Но спре ли да ходи на училище - задължително да почва работа, която е по силите му. Човек на 11 г. може да помага в сферата на различни дейности. По добре е детето да е трудово ангажирано, вместо да се шляе по улиците.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който вече работи, той печели за издръжката си и не е редно държавата да дава за него детски надбавки на родителите му!
24
0
 
7
 
! Отговори
Добре, нека работят преди 1 година
Който не желае да учи, по-добре да почва работа,вместо да пречи на останалите ученици, които искат да учат. Щом като на 12 г. са вече годни за семейно съжителство и държавата е съгласна да им плаща детски надбавки и допуска те самите да отглеждат и възпитават децата си (макар че са станали родители на 12-13 г), тогава заначи още на 12-13 г. са годни да работят. НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ДЪРЖИ СМЕТКА ДАЛИ НАИСТИНА РАБОТЯ И ДАЛИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ! Стига вече привилегии!
23
0
 
4
 
! Отговори
Ромите нямат проблем преди 1 година
с браковете, щото не включват такива. А какво "работят" всички знаем.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешно е да се учат хора, които се занимават с престъпления. Като се научат стават вместо неграмотни, умни престъпници.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е чак пък за да 'работят'
20
0
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Масово отпадат ромски деца - момичетата защото раждат, а момчетата защото в училище не им е интересно. В голяма грешка е организаторът на програмата - единици са тези, които работят. Защо след като се установи, че се полага детски труд не се сезира Инспекция по труда? То и сега има образователни медиатори - ами нищо не се случва, какво по-различно ще направят сега?
19
0
 
10
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
На тях родителите им не работят, чакайте децата да работят. Пак ще изперат едни пари през някое НПО и ще промиват мозъци.
18
0
 
6
 
! Отговори
Отпадат от училище преди 1 година
за да работят. Не е ли смисъла на училището именно да си намериш работа и да бъдеш продуктивен член на обществото? А тези, които изобщо не ходят на училище и изобщо не ходят на работа, какво за тях?
17
0
 
17
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Стига с това лицемерие от страна на НПО-тата. Отпадат от училище защото не им дреме за образованието им и ги мързи да учат. Пращат си децата на даскало за да не им спрат помощите.
16
0
 
5
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 1 година
а аз що отга завърших вишу живея с мама и никой не ми е дал нещо задето съм учил 17 г? а мама що плаща данъци за да могат неграмотни мигранти без жилища да живеят на нейн гръб?
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо МОН не финансира талантливи деца за бъдещото им развитие?Защо учителските им кадри са с толкова нисък капацитет,че да докарват общия успех по български по-малко от 4.0?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще плащат на учители да се занимават допълнително с ромите да може да ги избутат поне до 7ми клас - основно образование.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези хора преди всичко трябва да бъдат научени на ред.Не може да си строят бараките където пожелаят и това да не се санкционира!Не може да се возят гратис и контрольорите да ги подминават.Не може да не плащат ток,вода,данъци,а в същото време да получават социални помощи!Не може деца да раждат деца!И това да не се смята за педофилия.И т.н.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо по бай Тошово време работеха и нямаше такава престъпност?Защото в полицията влизаха жълти,а ги изкарваха сини.Време е да спрем с моркова,а да извадим тоягата.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще наливаме пари от пусто в празно?Не стана ли ясно,че никой не можеш да накараш да учи насила?
10
0
 
15
 
! Отговори
Ромска дезинтеграция преди 1 година
А МОН няма ли да финансира и медиуми или шамани?
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Втрещен - Не е нужно наистина да работят. Просто от МОН са се докопали до едни пари и сега трябва да ги раздадат.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 Някои може и да вършат нещо полезно, освен да джобят, да шетат нощно време с други от кръжока "Сръчни ръце" или да се изявяват на Околовръстното. Но до 16 г. трябва да учат. В противен случай хем техният живот ще пропадне, хем ще висят пожезнено на социал, тоест на нашия гръб.
7
0
 
10
 
! Отговори
Ще е по-разумно: преди 1 година
1/ Да пратят на принудителен труд родителите, допускащи деца под 14 г. да им работят, вместо да са на училище? Защото такива родители папат дебели помощи, някои от тях дори и работят в сивия сектор, но данъци не плащат. 2/ Роми над 14 г., коитопредпочитат да се женят или да вършат нещо друго, но не и да ходят на училище - тях също на принудителен труд в полза на държавата. Така ще се научат на нормална трудова дисциплина и ще разберат, че всеки, който заработва пари, трябва да плаща и данъци.