Тагарев: На Украйна изпращаме стари неща, ресурсът им изтича след няколко години

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни министърът
Обновена: 27 юни 2023 09:00 | 27 юни 2023 08:55, Елка Василева
390
Тагарев: На Украйна изпращаме стари неща, ресурсът им изтича след няколко години
Снимка: архив, БГНЕС

„Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет”. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред Нова тв.

„Трудни са изчисленията на стойността. Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени”, каза министърът.

Още по темата
Той потвърди, че изпращаме стари неща.

„Стари неща, на които след няколко години им изтича ресурсът. А сега са необходими на украинската армия, годни са. Някои от тях ще минат определени проверки, че са годни”, заяви Тагарев.

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни Тагарев.

Списъкът на нещата, които изпращаме е поверителен.

„Всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство. То не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. И имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия”, каза военният министър.  

Вчера Тагарев  е информирал военния министър на Украйна за взетото решение за помощта.

Той обясни, че страната ни готви решение, за да се включи в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 милион 155-милиметрови боеприпаси за Украйна.

Той обясни, че инициативата се развива в 3 направления. Първото за предоставяне на 155-милиметрови боеприпаси на Украйна от съществуващите в складовете на армиите на страните членки на ЕС. Страната ни обаче няма такива. Второто направление, обясни Тагарев, е да се възстановят запасите от такива боеприпаси. Третото – да се увеличи производствения процес.   

„Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот, за да види какви са възможностите, за да се инвестират европейски средства и да се разшири производството. Ние казахме: „Не”. За мен няма никаква логика. Ние готвим решение, за да се включим в тази инициатива”, каза Тагарев.

„Говорим за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, това е целта ни в момента. Когато бъдат направени тези инвестиции, ние ще можем да произвеждаме и за украинската армия, ако продължи толкова дълго войната, и за нас, и за други армии”, каза Тагарев.

Тагарев коментира и взрива в оръжейните складове в Карнобат. Вчера той е издал  заповед за усилване на охраната на предприятията, на които е принципал.

„От предни взривове не получихме ясно и категорично, какви са причините. Сега взривовете се случват много удобно. Тръгна и пропаганда, тръгнала по руска линия, поета от прокремълски движения у нас, че това било партизанска кампания. Това е пропаганда”, каза Тагарев.

Той заяви още, че няма логически доводи, че оказването на помощ ще ни въвлече във война.

„Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО и ЕС. Приключването на войната в ситуация, изгодна за Русия, няма да утоли жаждата й за територии”, коментира Тодор Тагарев.

Според Тагарев в момента върви „масирана кампания на манипулация, дезинформация и откровенни лъжи”.  

Едната фалшива новина, която върви в момента – че ще изпращаме войници в Украйна.

„За съжаление в тази пропаганда се включват и лидери на парламентарно представени партии”, каза Тагарев.

„Политиците са наясно какво е решението на НС, а то казва – обучение на украински военни медици у нас и инструктори, които да работят или на наша територия, или на територията на други страни на ЕС, за да участват в подготовката на украински военнослужещи. Това се интерпретира целенасочено от лидери на политически партии в парламента”, каза Тагарев.

На закрито заседание на комисията в парламента му е бил зададен въпрос с термина „жива сила”. Въпросът бил поставен от човек от БСП.

„Въпреки че уточних детайлно и ясно, същият термин беше използван от Корнелия Нинова в телевизионно интервю. Това е пряко в интересите на Кремъл”, каза Тагарев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Това, че след година или две стават за скрап, първо е долна, нагла и гнусна лъжа! Второ, да си мислиш, че като даваш оръжие, ще стигнеш скоро до мир, е същото, както да наливаш бензин в огъня и да се надяваш огъня да изгасне! Война се води на много места по света, не само в Украйна! Нито Русия, нито Украйна ни е партньор, така че ангажименти към тях нямаме никакви! А т.н. партньори на България имат стократно повече оръжия от нас, но не са ги предоставили на Украйна! Двулично, не мислиш ли?!
287
0
 
6
 
! Отговори
Попов преди 11 месеца
Тагарев още ли не си разбрал че задухаха други ветрове????
286
0
 
6
 
! Отговори
Реалист до 303 преди 11 месеца
Бъди сигурен, че нямам амбиции да ставам продажник и двуличник, в това наистина не мога, а и не искам да ви догоня, прав си! Един мъж се крепи на думата си - веднъж продадеш ли я, край! Та такива като Тагарев и като теб са ясни - продажниците и предателите никой не ги обича! Старата ръждясала техника не сте я купували вие, че да я подарявате! Интересно като партньори на САЩ в НАТО, защо нямаме друга техника! А за народа - избори! Нека той реши дали обича продажници, аз лично се съмнявам!
285
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи според статията сме супер лицемерни - хората имат нужда от помощ и ние им даваме нещо като скрап, което е негодно, но им го продаваме по цени като супер модерно!!! И после искаме да ни уважават. Много бързо схващаме американския цинизъм- абе взимай бок_луците и се оправяй! За Тагарев е ясно, че е майкопродавец. През целия си жалък животец е бил такъв. Мижитурник, лизогъ,зец и лице,мер!!! Заради него гърмят складовете на Гебрев!
284
4
 
0
 
! Отговори
До Реалист преди 11 месеца
Така е, ти започна с обидни епитети и употреби животното "магаре". Това животно се запъва на мост като теб. Относно интелектуалното ми ниво не искам да те засрамвам,но два живота няма да ти стигнат да го догониш. А това за народа,който нещо е добил с цената на мизерия като старата съветска военна техника, не го изтъквай. Тя отдавна е ръждясала и почти непригодна да го отбранява. Народът не поддържа агресори като Русия. Продажници като теб ги поддържат.
283
0
 
6
 
! Отговори
ЕТИКЕТ-30МБИ преди 11 месеца
Тагарев според мен също е едно такова "старо" нещо, дето "ресурса му изтича". И вместо да дава ЧУЖДОТО, нека принесе себе си в ЖЕРТВА на каузата, за която толкова усилено работи и щом наистина ВЯРВА в нея. Съмнявам се обаче, че родните Ервоатлантици са наистина толкова ПРЕДАНИ, колкото се опитват да изглеждат. По този начин СЛУЖАТ на Господарите си.
282
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Обикновено когато човек няма какво да каже, започва да обижда! Нещо обидих ли те? Няма какво да кажеш - образовай се, явно си на много ниско интелектуално ниво! Аз казвам факти - още преди да стане министър, се знаеше, че Тагарев идва само за да предостави оръжия на Украйна! Оръжия, закупени нито от него, нито от партията му, нито от избирателите му! Това са факти! А как се нарича човек, който подарява чуждо имущество, което не му принадлежи? А когато това имущество е на държавата?
281
2
 
5
 
! Отговори
до Лилипутин преди 11 месеца
Висоинтелигентен продажник, за който беше ясно, че ще подари оръжия, закупувани още по времето на НРБ от всички българи! Оръжия, предназначени за защита на България, в момента се подаряват! Българите не са толкова прости, нека да видим докъде ще стигне наглостта на ПП/ДБ!
280
1
 
4
 
! Отговори
Реалист до Бико преди 11 месеца
Всъщност май обидих магаретата! Едно магаре никога не би те предало, както прави лицето Тагарев с България! Е, това правителство едва ли ще изкара дълго, а за тези случайни подаръци към Украйна има пасажи в наказателния кодекс - за държавна измяна например! Разбира се всички продажници от ПП/ДБ ще изпитат народната любов! Българите не сме продажници, има прекрасни затвори в Бобов дол и Белене за продалите майка България!
279
0
 
6
 
! Отговори
до Реалист преди 11 месеца
Продажниците и двуличните са най-опасните хора, които може да срещнеш в живота си! Да, такива като Тагарев! Завършили в СССР и после изведнъж, естествено чисто случайно, обучени от американците и защитаващи техните интереси! Подарявал оръжия! Подарявал! Щял да бъде компенсиран - от кого, как, не става ясно! Грехота е, че подобни хора са министри! И това е вина както на избирателите на ПП/ДБ, така и на всички българи, които търпят подобни хора, които следват чужди интереси!
278
3
 
0
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 11 месеца
Няма нещо по-ценно от навременната помощ. Когато някой в беда се нуждае от такава няма довод,която да я спре. Та нима няма да рискувате да си оцапате колата, но да откарате ранен човек до болницата,когато и една минута може да спаси живота му.
277
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Магарев, тия оръжия да не сте ги купували вие бе? Изтичал им ресурса? На следващите избори, когато Възраждане е първа сила, дано да си избягал някъде, защото българите ще вкарат продажниците в затвора!
276
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да си дадеш и малкото останали годни неща и да искаш финансова компенсация на фона на високата инфлация е меко казано глупост. Недопустимо е да се води такава престъпна политика, против националните интереси. Президентът, к е опитен военен експерт и главнокомандващ,ви каза в прав текст, че това е голяма грешка. Но не слушате по- опитните и провеждате антинационална политика.
275
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
дадохме си танковето, дадохме си снарядите , платихме за чертежите за ф 16 , а за нас остана подофицерския.......
274
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Физиономия на закоравял престъпник, плаче не за въже, а за секира.
273
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците ооо там се крие зайчето. знаем че особенно ти ще бъдеш финансово много компенсиран за сметка на народа.....
272
1
 
3
 
! Отговори
не може да бъде! преди 11 месеца
Казаното от г-н Тагарев може да се обобщи с една дума - магарии!...А досетих се защо името му как беше Тагарев или М.......в!?
271
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този по терлички тихомълком избутва на Украйна това което е останало и съвсем оголва обеднялата българска армия. Не защитавате националните интереси. затова хората ще ви избутат от властта.
270
0
 
5
 
! Отговори
до 281 преди 11 месеца
Ние ги подарихме -с оборудване.гориво,резервни части ,щото сме много богати.Отидоха на собсвен ход до Македония.Те ги продадоха на африканска държава.
269
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Народен съд!