Тагарев: На Украйна изпращаме стари неща, ресурсът им изтича след няколко години

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни министърът
Обновена: 27 юни 2023 09:00 | 27 юни 2023 08:55, Елка Василева
390
Тагарев: На Украйна изпращаме стари неща, ресурсът им изтича след няколко години
Снимка: архив, БГНЕС

„Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет”. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред Нова тв.

„Трудни са изчисленията на стойността. Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени”, каза министърът.

Още по темата
Той потвърди, че изпращаме стари неща.

„Стари неща, на които след няколко години им изтича ресурсът. А сега са необходими на украинската армия, годни са. Някои от тях ще минат определени проверки, че са годни”, заяви Тагарев.

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни Тагарев.

Списъкът на нещата, които изпращаме е поверителен.

„Всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство. То не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. И имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия”, каза военният министър.  

Вчера Тагарев  е информирал военния министър на Украйна за взетото решение за помощта.

Той обясни, че страната ни готви решение, за да се включи в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 милион 155-милиметрови боеприпаси за Украйна.

Той обясни, че инициативата се развива в 3 направления. Първото за предоставяне на 155-милиметрови боеприпаси на Украйна от съществуващите в складовете на армиите на страните членки на ЕС. Страната ни обаче няма такива. Второто направление, обясни Тагарев, е да се възстановят запасите от такива боеприпаси. Третото – да се увеличи производствения процес.   

„Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот, за да види какви са възможностите, за да се инвестират европейски средства и да се разшири производството. Ние казахме: „Не”. За мен няма никаква логика. Ние готвим решение, за да се включим в тази инициатива”, каза Тагарев.

„Говорим за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, това е целта ни в момента. Когато бъдат направени тези инвестиции, ние ще можем да произвеждаме и за украинската армия, ако продължи толкова дълго войната, и за нас, и за други армии”, каза Тагарев.

Тагарев коментира и взрива в оръжейните складове в Карнобат. Вчера той е издал  заповед за усилване на охраната на предприятията, на които е принципал.

„От предни взривове не получихме ясно и категорично, какви са причините. Сега взривовете се случват много удобно. Тръгна и пропаганда, тръгнала по руска линия, поета от прокремълски движения у нас, че това било партизанска кампания. Това е пропаганда”, каза Тагарев.

Той заяви още, че няма логически доводи, че оказването на помощ ще ни въвлече във война.

„Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО и ЕС. Приключването на войната в ситуация, изгодна за Русия, няма да утоли жаждата й за територии”, коментира Тодор Тагарев.

Според Тагарев в момента върви „масирана кампания на манипулация, дезинформация и откровенни лъжи”.  

Едната фалшива новина, която върви в момента – че ще изпращаме войници в Украйна.

„За съжаление в тази пропаганда се включват и лидери на парламентарно представени партии”, каза Тагарев.

„Политиците са наясно какво е решението на НС, а то казва – обучение на украински военни медици у нас и инструктори, които да работят или на наша територия, или на територията на други страни на ЕС, за да участват в подготовката на украински военнослужещи. Това се интерпретира целенасочено от лидери на политически партии в парламента”, каза Тагарев.

На закрито заседание на комисията в парламента му е бил зададен въпрос с термина „жива сила”. Въпросът бил поставен от човек от БСП.

„Въпреки че уточних детайлно и ясно, същият термин беше използван от Корнелия Нинова в телевизионно интервю. Това е пряко в интересите на Кремъл”, каза Тагарев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кого лъжеш бе ?
207
0
 
1
 
! Отговори
до 219 преди 11 месеца
А да те закачим на някоя топола да висиш не искаш ли?
206
3
 
8
 
! Отговори
ХАХАХА ТьоТКИ преди 11 месеца
Много са ми смешни руските тьотки как откачат по Тагарев "Идьи сьи бье! Идьи сьи бье!" вика тьотката и треперещи ръце държи руското знаме. МЪPШATA,. МАЧКАЙ ТАГАРЕВ!
205
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма по-голяма люпилня за русофили от ненормалници като Магарев! Хората от отвращение към такива ненормалници се обръщат към Русия!
204
6
 
6
 
! Отговори
Гагер преди 11 месеца
Време е Тагарев да обяви война на скапанa путинска Русия и да мобилизира всички от Възраждане - който откаже, да го праща в лагер. Да кажат хубаво ли е...
203
10
 
9
 
! Отговори
БРАВО! преди 11 месеца
БРАВО ТАГАРЕВ. ВЛИЗАЙ НА РУСИЯ С БУТОНКИТЕ, БЪЛГАРИТЕ СМЕ С ТЕБ, АКО ЩЕ ВОЙНА ДА СТАНЕ. ДОЛУ РУСИЯ!
202
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Във ВМЗ Сопот едно от основните, занимания сега и през годините е стари изделия да се ремонтират и да са вече нови, така че тия глyпоcти да ги приказва на софийската шума, те вярват на всичко!
201
7
 
9
 
! Отговори
Запомнете лицето преди 11 месеца
Добре го запомннете това лице.Ще си го спомняте всяка нощ докато детето ви мята гранати от окопа за Щатите.
200
12
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 11 месеца
Я да видим ескпертите русопродажници в коментарите ко имат да кажат по темата. Росия е незначителен пазар за българската икономика и на всичкото отгоре са агресор във военен конфликт, ама тука имаме едни дупедавници дето веят руското знаме на Шипка. Поне им плащат в евро, щото рублата само за тапети става.
199
4
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 11 месеца
и нито дума за ръждивите кревати и останалия тетанус дето натовци са го върнали на служебните с думите "вие нормални ли сте". нищо, като се окаже че снарядите за бм21 не работят, ще дойдат и ще ни закрият. или ще сбъднат мечтата на жоро тарабата, да ни дадат на сърбите и повече да не се занимават.
198
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Очаквам скоро тези от редовното правителство да започнат да изпращат и старите комунисти в Украйна. Такива като Борисов, Радевците и много други. Нали искат да помагат. Нека да си изпратят шапките в Украйна. Особено генералите. Те са повече от войниците. Може и министрите да изпращат, преди да се ротират. Честито на Денков, че от важен академик е станал *** премиер. Като Борисом, между впрочем.
197
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
До Реалист ... С гаранция си стара слушалка на ДС или дребен кадър от градският партиен комитет. Свърши вашата, другарю.
196
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато на Украйна свършва оръжието - пращаме. Когато на Украйна й свършват войниците, защото пращаме оръжие, какво правим? Чакаме Русия да клекне? Или поащаме войници? Само късоглед може да се нацеди в такава ситуация.
195
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бравоооо, разгеле един трезво мислещ министър
194
10
 
19
 
! Отговори
Дзивко преди 11 месеца
Тоя е сложен да раздава, не знам защо списъка е секретен. Ние в ситуация на война под 1000км от нас, от другия край е проблема с Косово, плюс съсед като Турция, дето сме ок ама трябва да има едно на ум, ние трябва да трупаме оръжие а не да раздаваме
193
5
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
До ЗозоКазах ти, много си зелен все още, има много да четеш, почни с книгите от лятната ваканция, пропуските са големи, не знам дали ще можеш да ги наваксаш, но ако сега започнеш до десетина години ще си успял, а ако те мързи може да слушаш Нова и БТВ, те там канят гости с познания като теб дол горе, ще си паснете.
192
2
 
7
 
! Отговори
До 191 преди 11 месеца
То така се купуват тия системи, кат кола..., нямаме процедура нито за Химарс нито за подводници и фрегати, то да искаш е едно ама тия 10 млд сигурно от къде ще дойдат, да не забравяме, че имаме планирани втора ескадрила ф16, така наизуст си пишете
191
9
 
5
 
! Отговори
Митьо преди 11 месеца
До НАРОДА .... Ти ли си народа, тpaндaфop руски? Ай сикам...!
190
9
 
14
 
! Отговори
никой преди 11 месеца
ВОЕНОЛЮБЕЦ, ВКАРВА НИ ВЪВ ВОЙНА
189
5
 
17
 
! Отговори
НАРОДА преди 11 месеца
ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ КАКВО ТОЧНО СТЕ ДАЛИ И ЩЕ ВИ ТЪРСЯТ СМЕТКА, ОБАЧЕ НИЕ ЩЕ СТРАДАМЕ! ОТНОСНО КОМПЕНСАЦИИТЕ ОТ СЪЮЗНИЦИ, ЧАКАЙ ОТ УМРЯЛ ПИСМО!