Синдикатите настояват за повишена минимална заплата

Мненията около новия бюджет
3 юли 2023 19:14, Росен Стойчев
13
Синдикатите настояват за повишена минимална заплата
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи, но не единодушно, трите бюджета. План-сметката стъпва върху предложения през пролетта от служебното правителство проект, но е променено съотношението между приходите и разходите, така че дефицитът да е до 3%.
Още по темата

Минималната заплата в бюджета за тази година остава на ниво от 780 лева, с което синдикатите не са съгласни, съобщи Bulgaria ON AIR.

"850 лева заплата поне от 1 юли според нас продължава да е възможно. Затова трябват на полугодието 175 млн. лв. допълнително", коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров.

"Няма някаква неотложна необходимост да се увеличава минималната работна заплата в средата на годината. Още повече, че това не е императив, хората могат и трябва да се стремят да работят на по-висока от минималната работна заплата", настоя председателят на АИКБ Васил Велев.

"В средносрочната прогноза е разчетена минимална заплата, равна на 50% от средната работна заплата, започвайки от 1 януари 2024 година, както беше прието в 48-ото Народно събрание. Правителството ще внесе бюджета с тези разчети", коментира и финансовият министър Асен Василев.

Премиерът акад. Денков заяви, че по-големи харчове ще бъдат заложени в бюджета за 2024, чието писане ще започне след няколко месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: бюджетсрещаидея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма да разбереш никога. Защото ще си останеш на дъното цял живот. Там ти е мястото!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 9 и 10 : успях. С повече книги и по малко ракия. С повече старание. И без да крада. Три пъти сменя професията си, и винаги успява да съм сред най добрите. А вие сте обикновени неудачници, които си измислят извинения да не правят нищо.
10
1
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 9 месеца
как успя? и ти ли грабиш от народната пара ???
9
1
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 9 месеца
Повярвай ми много от работещите на МРЗ работят много повече от теб. И не става въпрос за злоба. Много е лесно като депутатите сам да си гласуваш колко да ти е заплатата. Това ли са успелите.
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 3, 5 и 7 : ето разликата между мен и вас. Вие искате да намалите заплатите на успелите хора, а аз си поставих за цел да ги настига и задмина. Аз успях. Вие никога няма. Със злоба и завист няма как да успеете. Иска се яка работа!
7
1
 
4
 
! Отговори
XL преди 10 месеца
Депутатската заплата трябва да е минималната!!! колкото я направят тва е!!!а не по 7-8 минимални пък на ушатия по 15 минимални ¡!!!!!!!!!¡
6
0
 
3
 
! Отговори
РОМОВЕТЕ ГЪЛЪБ преди 10 месеца
ДОНЕВ И ЛАЗАРОВ РЯЗКО УВЕЛИЧИХА ДЕТСКИТЕ НА РОМЧЕТАТА НА 151 ЛЕВА МЕСЕЧНО И НА ТЕХНИТЕ МАЙКИ НА 180 ЛЕВА МЕСЕЧНО > ОЩЕ 1 МИЛИАРД НА ГОДИНА
5
2
 
7
 
! Отговори
Нагли АКИБ преди 10 месеца
"Няма някаква неотложна необходимост да се увеличава минималната работна заплата" - каза председателят на АИКБ Васил Велев. А аз искам твоята заплата да е 780 лв. бруто и да видиш тогава къде SеRът гладните.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И този който е в пизиция да заповядва йазва или подписваш или аут от тук ей това да оправят нали го знаят
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре нека се повиши но онези от парламента да не им е обвързана заплата с минималната защото така само поеишаваме техните Големи заплати да ди ги замразят както замразиха потребителската такса при лекар
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой{таня}се разсмърдя и тук!
1
12
 
4
 
! Отговори
Таня преди 10 месеца
Защо изобщо трябва да има минимална заплата. Пазара на труда е като всеки друг пазар. Сядат двама или повече човека и се договарят за нещо. Подписват се, че всички са съгласни и договора им влиза в сила. В момента, ако се договориш с някой да работи за 300лв няма как да подпишете договор, макар и двамата да сте съгласни. Глупаво е.