България на кръстопът – изток или запад?

Николай Ников: Трябва да запазим членството в Европа
4 юли 2023 15:40, Екип на Dnes.bg
121
България на кръстопът – изток или запад?
Николай Ников. Снимка: личен архив

Ползата за България по отношения на своята геополитическа ориентация е крайно променяща в момента. Активната подкрепа на Украйна във войната и налагане на джендър идеологиите водят до отлив на обществото от евроатлантическата ориентация. Проваленият парламентаризъм доведе до създаване на нефелни управленски конструкции. Изходът е подмяна на парламентарната република с президентска. Следва да се проведат референдуми именно по тези въпроси, за да надделее демократичния избор и народната воля. Трябва да останем в Европа!

Въоръжавайки Украйна ни прави явни противници на Русия, което не мисля, че е волята на българския народ. Нашите възрожденци, апостоли на свободата, светци и икони са жертвали себе си за свободата на България от османското иго. Истината е, че Русия ни е освободила от зверствата на турците и това до голяма степен е било поради християнски сантимент. Свободата на България е постигната с помощта на Русия. Никой няма право да ни поставя в положение на конфронтация с този народ. Хората не го искат! Българския народ е против това да става особено по този начин.

Войната в Украйна не е наша и ние следва да запазим пълен неутралитет. Освен това сме на кръстопът, всеки ни иска, защото България е райска градина. Имаме плодородна земя, природни ресурси, образовано и красиво население. Какво ще стане, ако в бъдеще някоя наша съседна страна, която е членка на НАТО прояви нездрав интерес към нас? Кой ще ни защити? А ако се окаже, че пак се наложи да искаме помощ от Русия? Нашият път е Европа и НАТО, но обществото се чувства тревожно да заставаме явно срещу Русия.

Да не говорим, че ние, бъдейки част от НАТО, ставаме съпричастни на стратегическа грешка на алианса за разрешаване на конфликта в Украйна. Очевидно, давайки оръжие на украинската армия води единствено до загуба на човешки животи. Военното противопоставяне не е решение, войната продължава вече близо година и половина. Крайно време е за активни преговори за мир. Не се направиха достатъчно усилия от западните лидери в тази насока.  В случай, че не можем да повлияем на взимане на токова решение да направим поне нашето. Вместо да даваме оръжие да отправим призив за мир и да работим в тази насока.

Рискът за българското бъдеще е голям в момента, защото ако един наш сънародник загине в Украйна изпратен на мисия като санитар, готвач, войник или каквото и да е друго, целият народ ще въстане. Ще свали това правителство и ще избере някое с крайни възгледи, може да излезем от Европейския съюз, което ще е пагубно за нас. Нашата икономика е изцяло свързана с този съюз и ще изпаднем в крайна бедност и нищета.

Нека не забравяме, че членството ни в Европейския съюз и НАТО е брак по сметка, това не е провокирано от любов и близост. По език, вяра, нрав и култура сме много по-близки до сърби, руснаци, украинци, македонци и гърци ако щете, от колкото от която е да друга част от така наречения колективен запад. Ние сме в Европа и НАТО, за да получаваме блага, достъп до развития свят и най-вече инвестиции. Да ни бранят и пазят като перла, все пак няма по-хубаво място не света от България. В момента усещането сред българския народ е, че малко или много ни ползват като пешки в шахматната игра между НАТО и Русия. На всичкото отгоре, в следствие на членството в НАТО, ние сме силно разоръжени. Платихме самолети авансово на Америка и ще ги чакаме години. Не следва ли като страна член на НАТО да ни ги дадат без пари и то по-бързо?! Заслужаваме съвсем друго и привилегировано отношение. Платихме много за такова отношение, унищожихме си армията, разградихме активи, лишихме се от това да имаме собствена монетарна политика и много други.

Най-голямата жертва, която България даде е потенциала, който избяга в Западна Европа и Америка. Лекари, инженери, учени, компютърни специалисти, шофьори, всякакви кадри създадени и отгледани от България заминаха на запад. Още по-голямата болка е, че много от тях се оказаха предатели и родоотстъпници. Хулят България и работят срещу нейните интереси.  Разбира се, основната причина за емиграцията е следствие на разликата в стандарта на живот. Не можем да очакваме от всички да обичат безмерно България, но сигурния начин да ги задържим и върнем е като направим България по-привлекателна. Това става с инвестиции от Америка и Европа. Критикуват ни за лоша съдебна система и корупция, но как да бъде друго след като сме бедни?! Да инвестират във заводи, индустрии, да отварят работни места, за да влизат добри практики и да се вдигне стандарта на живот, за да спрат хората да бягат. След вдигане на стандарта на живот и сигурността за утрешния ден ще дойде и самосъзнанието за елиминиране на корупцията.

Европа ни даде много пари  през последните години! Крадяха  ги една шепа хора, пенсионерите  пак умираха от глад и народа страдаше, но все пак членството даде съвсем различен облик на България. Хората свикнаха да пътуват свободно, тези, които могат и работят където искат. Да не говорим, че в момента търговския обмен между България и Германия е рекордно висок в полза на България, статистически от четиридесетте години на миналия век насам. Нашето място е в Европа, категорично! Също така и в НАТО, но следва да поставим някои изисквания по отношение на членството в двата съюза. Основното е да не ни поставят в позиция на активен противник на Русия, да ни въоръжават по- активно и да засилят инвестициите в България.

Освен подкрепата за Украйна има и друго, което отблъсква хората от цялостната евроатлантическа ориентация и това е джендър идеология, която се насажда. Идеята за еднополови бракове създава ужас в обществото, изглежда много страшно и антибиблейско. Това не е за България и освен крайната неприемливост на тази идеология, това е в остър разрез със стратегията за борба с демографската криза. Ценностите свързани с християнското семейство са основния стожер на надежда в българското общество. Именно това ни е съхранило през вековното османско робство.

Не на последно място, България може би взима неправилни решения поради тотално разрушената парламентарна система. Тя не работи и ражда някакви уродливи и хлъзгави съглашения за управление. Гласуват изключително малко хора, а тези, които гласуват са излъгани. Гласуваш за някой, после ти казват, че не си гласувал за него, а за другия. Хиляди участници има в политическия процес, но никой не носи отговорност. Правят нещо, което били длъжни, защото това е решение на народното събрание, а там предложението го бил внесъл друг. Появяват се вече всякакви, деца, внуци и роднини на комунисти и то от висшия ешелон, обясняват какви яростни евроатлантици и демократи били. Това е много цинично и грозно, как да очакваме, че тези хора ще служат вярно за интересите на България?!

Нашата парламентарна система, ако трябва да я сравним с притчата за трите гарги, е следната: „Три гарги летели, едната попитала другите колко е часа, втората извадила термометъра, а третата казала, че е сряда“. Според мен трябва да преминем към президентска република с парламент от шестдесет души мажоритарно избрани депутати. Така ще знаем кой носи отговорност и ако народа не харесва политиката на президента може да го свали. Освен това, по лесно ще се намерят шестдесет депутата и един президент, които да обичат България и да й служат вярно отколкото всички тези участници в политическата система.

Всичко от гореизложеното е написано от любов към България, няма никаква пропагандна или провокативна цел. Възможно е моят морален компас, прочит на Българска история и преценка за правилните стратегически ходове да не са съвсем точни. Това, в което съм категоричен е, че гореизложените въпроси са изключително важни за България и следва да чуе гласа на народа. Не знам дали трябва да е референдум или друго легитимно допитване до българския граждани, но обществото следва да реши по трите теми както следва: 1) да подкрепяме ли Украйна военно? 2) следва ли да допускаме цялата джендър идеология и най-вече 3) парламентарна или президентска република трябва да е България. Нужно е да съхраним нашето членство в Европа.

Автор: Николай Ников

Николай Ников e учил е „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград. След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сферата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон. В момента разработва теории и преподава в областа на икономическите и бизнес науки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
3
 
! Отговори
MIKE преди 9 месеца
Колкото до зверствата на руските войници в България след 1944г и влаковете с държавния резерв на страната изпращани към Сталин, разрушена икоиномика и заплащане на репараций 40 години не ми се говори. Изгубеният живот на поколения Българи зад желязната завеса в продължение на 45 години изплащат много пати каквото някога сме дължали на Царска Русия, ако някога въобще сме дължали нещо.На днешната Русия, Българският народ не дължи нищо.
99
0
 
2
 
! Отговори
MIKE преди 9 месеца
Тази Русия, за която говориш не съществува от стотици години.Историата потварждава, че наи-голямата заслуга за Освобождението ни се пада на Българското упълчение и украинските войници, Руското участие е ограничено до офицерският състав. Самото освобождение няма нищо общо с България по това време-просто Русия използва Европейският отзвук на Априлското възстание за да обяви война на Отоманската империя и да си върне Кримският полуостров загубен през Кримската война.
98
1
 
2
 
! Отговори
СПРЕТЕ ВОЙНАТА Г/ДА преди 9 месеца
Така се влиза във войната, освен ако Тръмп не спечели президентските избори в САЩ и не я спре!!! ЕС е в ступор ни назад - огромни репутационни щети, ни напред - ми то Германия вече е в рецесия... А ние българите - "барабар Петко с мъжете" или по скоро с DжеNдъRиte. Светът става заложник на една партия от САЩ - демократическата и на нейния изпълнителен механизъм - НАТО. ЕС ще затъва все повече, а ако гръмне АЕЦ или бомбата САЩ са далеч, руснаците имат Сибир, а Европа и най-вече ние ще пострадаме!
97
3
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Ников, България не е на кръстопът, на кръстопът са такива комунистически издънки като тебе, Петър Волгин и много други промити мозъци!
96
2
 
2
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Където и да е учил Николай Ников, той е един жалък нещастен русофил и недоубит комунист, да отива при убиеца Путин в Русия, такива поплювковци нямат място в България!
95
2
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
На кръстопът са панелните фенове на Възраждане.Останалите гледаме уверено на запад.
94
1
 
0
 
! Отговори
ЖАЛКО преди 9 месеца
Много и много интересни теми за коментиране, но Зеленски отнесе и коментарите и коментаторите. А тук трябваше да е полето на сблъсъка. Онзи ще си замине, а нашенските проблеми си остават. Може би трябва да има раздел посветен на още неразрешените (вечни)проблеми. След най-четени, най-коментирани, да има най-фундаментални, а не да минават и заминават и да се забравят до следващия голям гаф..... Най-малкото ще бъдат четени/коментирани когато няма какво друго.
93
6
 
1
 
! Отговори
Кирчо преди 9 месеца
До Статистик 68 - Когато през ВСВ германците дойдоха в БГ, Беломорието беше наше! А издържането на половин-милионната съветска армия за няколко години след 9.9.1944 г. не е ли "репарации"? А последвалото руско робство за десетки години, вкл. и до днес днешен, не е ли "репарации"???
92
2
 
2
 
! Отговори
ДА ПРИПОМНИМ ! преди 9 месеца
По време на Студената война САЩ предоставяха на Турция и Гърция БЕЗПЛАТНА военна помощ(всякакви оръжия) в съотношение 10 към 7. Пак тогава Гърция бе най-ухажваната от САЩ и ЕС(ЕИО) финансово и като й прощаваха волности но НЕ защото им беше най-вярната, а точно обратното-защото беше най-слабото звено на НАТО и ЕС при това и с доста силна компартия. НО Гърция има ПОЛИТИЦИ с главно П, а не П като женски полов орган или йесмени макар и от Харвард! Сравнете сега какво получава Гърция, а BG не и защо!
91
1
 
0
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Ричмънд е някогашната столица на Конфедерацията, разположен само на 200 км от Вашингтон, арена на тежки боеве през Гражданската Война.
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То само това стига да се налага джендераската идеология за да разберат нормалните хора че спасението е изтока
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 89 - Недей така, бе, човек, Тагармагарчев, като е учил в руска академия, *** ли ще му кажеш че е?
88
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В четвъртък, като пристигне зеленият клоун, ще се види ясно посоката ни.
87
9
 
6
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 9 месеца
ПОРЕДНИЯТ РУСКИ ***,ПИШЕ НЕРВНО, ЯВНО НЕ СИ Е ПОЛУЧИЛ СКАПАНИТЕ КОПЕЙКИ.
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Учил в Ричмънд и в Лондон. Защо не в Новосибирск? ***.анар! България е в Европа! Тук не е Азия в най-варварската и форма - руската.
85
10
 
10
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
Какъв кръстопът бе ид-ти! Какъв изток! България отдавна е заявила и определила принадлежността си към нормалния западен свят! На тези на които не им харесва, прав им пътя за Сибир!
84
0
 
15
 
! Отговори
КОЙ ОТКЪДЕ Е.... преди 9 месеца
ВСЕКИ Е СВОБОДЕН - - КОЙТО ИСКА В РУСИЯ - ДА ЗАМИНАВА..... КОЙТО ИСКА В САЩ - ДА ЗАМИНАВА.... АЗ АЗ СИ ОСТАВАМ В ЕВРОПА, НА БАЛКАНИТЕ....
83
5
 
10
 
! Отговори
България преди 9 месеца
не е на кръстопът. Тя е на дъното на тинята, а мафията плува ли, плува отгоре.
82
9
 
7
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 месеца
България винаги е била свързана с изтока. Всеки опит за танц със запада завършва с катастрофа!!!
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 76:За Фащ няма никакво значение,какъв е бюджетния дефицит - Те си имат(уж частен) федерален резерв и законодателен "орган",който ВИНАГИ вдига прага на дефицита,а след това се предизвиква една поредна финансова криза и си намества чарковете,за сметка на разместените чаркове на останалия свят!Само дето напоследък робите извън орбитата на Фащ взеха да бягат от тяхната система,за разлика от робите,като нас,които бачкат упорито за господарите си!