Гуцанов за Тагарев: Действията му може да ни вкарат във войната

Бил готов на всичко, за да се дават повече оръжия
Обновена: 5 юли 2023 21:18 | 5 юли 2023 21:07, Екип на Bulgaria On Air
134
Гуцанов за Тагарев: Действията му може да ни вкарат във войната
Снимка: БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Причината - предложението му сигурността на България в Черноморския регион да бъде подпомогната с разузнавателни средства от страна на съюзниците от НАТО.

"Причините не са една или две. В нашата декларация от миналата седмица нарекохме министър Тагарев не министър на отбраната, а "министър на войната". В интерес на истината, още по времето на управлението на Кирил Петков като министър-председател, имаше желание Тагарев да бъде министър на отбраната - ние се възпротивихме и казахме, че излизаме от управлението, ако този човек бъде предложен. Не само, че сме били прави, но се оказа и по-лошо положението, което и ние сме мислили", каза депутатът от БСП Борислав Гуцанов в предаването "Денят ON AIR".

"Още преди той да стане министър на отбраната, когато стана ясно, че ще бъде направено това предложение, офицерите от база "Граф Игнатиево" излязоха с едно писмо, което е безпрецедентно в историята на нашата армия. Офицери да излизат и да се възпротивяват против бъдещ министър", допълни социалистът.

Гуцанов отбеляза, че в БСП се притеснява от много неща.

"Можеш ли да наречеш офицерите, че са на това място, защото трябва да вземат заплати, а е трябвало цялата система на самолетите ни МиГ-29 да бъдат дадени на Украйна, защото не могат да изпълняват своите функции?! Как може такова нещо да се каже към български офицери?! Ако наистина тези наши самолети не са необходими, защо толкова много ги искат да заминат за Украйна? Защо са едни от най-ползваните самолети в света?", попита депутатът.

Според него министър Тодор Тагарев е започнал да коментира втората партида оръжия, която да бъде дадена на Украйна, без да е било уведомено Народното събрание.

"В САЩ всяко едно даване на въоръжение за Украйна минава през Конгреса и се одобрява и се знае. Това може да бъде обсъдено в Народното събрание. Не съм убеден, че всичко трябва да бъде засекретявано. Защо САЩ казват на каква стойност е въоръжението, което се дава, какво точно се дава за Украйна?", заяви още Гуцанов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи България търгува от 60 години с много държави, но правителството и Народното събрание не са вземали решение не са давали оръжие за Украйна. "Чудя се как Петков говори в германското издание или просто реши да се похвали, за да се хареса на някого", допълни депутатът.

"Не един или два пъти през тези 34 години на промени се говори как България дава старото си съветско оръжие и ще се модернизира. От тази модернизация, която се говори, стигнахме до положение от 2400 танка, в момента да имаме под 10% от тях. Нашите танкове да се продават за 30-40 хиляди лева на старо желязо - толкова, колкото струва една от веригите на танка", подчерта Гуцанов.

"По същия начин се говори за самолетите, продадоха се на старо точно толкова, колкото струва техният ремонт. Ние се хвалим, че миналата година е купен тренировъчен самолет за Долна Митрополия, това е смешно, това е гротеска, на която сме свидетели", настоя депутатът от БСП.

"Отдавна Тагарев трябва да е притеснен заради това, че неговите действия могат да вкарат войната в България, във военен конфликт. Фактът е, че ставаме все по-съпричастни и даваме оръжие след оръжие. Тримата кандидати за президент в САЩ, без Байдън, говорят, че трябва да се върви за мирни преговори, а не да се дава оръжия, защото с оръжия мир не може да има. А нашият министър на отбраната, който се прави на "ястреб", е готов всичко да направи, за да се дават повече оръжия и да се угоди на някого", допълни Гуцанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: Гуцанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Климбо преди 9 месеца
Ами стига само констатации,направете нещо,само ревете. .вдигайте ни,или така ви е удобно?
94
1
 
2
 
! Отговори
Сс преди 9 месеца
ДЕНКОВ. Тагарев. Да. Бъдат. Хванати. И. Вкарани. в. затвора. Или. Директно. на. Първа. Линия. на. Бойното. Поле. В. Остатъчна. Украина като слушат. Акъла. На. Сатанистите САЩ. ЕС,. Алчни. за. Пари
93
2
 
5
 
! Отговори
Жуков преди 9 месеца
Такова падение в България е нямало дори през турско робство което тези *** не искат да пройзнесът
92
0
 
7
 
! Отговори
Сссz преди 9 месеца
ДЕНКОВ. и. ТАГАРЕВ. Слуги. На. Американското. Посолство. Ще. Вкарат. България. Във. Война,. Не. Давайте. Оръжие. на. Украинс
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До там ще се стигне с подлезурковци
90
1
 
4
 
! Отговори
Тихомир преди 9 месеца
Евалла, пич. Може и да не си прав, но правото на собствено мнение е неприкосновено. Всеки има право да се изкаже, иначе вървим с бодри стъпки назад към времето от преди 1989 г.
89
6
 
6
 
! Отговори
Д-р Радева преди 9 месеца
Мантрата се повтаря. ГУЦОМЕЦАН в МАЦКВА!
88
5
 
6
 
! Отговори
Мария преди 9 месеца
И ти трепериш от страх да не ти връчат шмайзер .Ха,ха,ха в главите ви се въртят само без умия Нали сте били ,,големи" мъже бе треперушки
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този тънък гласец не трябваше ли да търка нара в затвора? Защо е на свобода?
86
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тоя тагарев е агент на окраинското разузнаване и ни го натресоха от посолството...
85
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Корнито и партия не искат евро...те искат само долари...щ.о.т.о. синчето живеещо в САЩ не ползва рубли! ЛИЦЕМЕРИ сте другаре!!!
84
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голям рев изрева Гуцанката- ....Масква дали ще преведе копейки по сметките....
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има значение само кой я завършва!
82
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Другарят Пригожин много добре обясни безмислието на агресивните действия на кремъл и нарече причините за войната ЛЪЖИ! НО нашите русофили продължават да редят мантри!
81
15
 
11
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Гуцанов, Гуцанов, ти си срам за България и за Варна! Защо говориш за неща, които не са ти ясни? Вземи тая мисирка Нинова, вземете с вас и оня недоубит комунист Петър Волгин, който ежедневно ръси простотии по радиото, и отивайте припри мазния плъх Путин да преговаряте за мир! Как се преговаря за мир с терористи престъпник, вие сте кухи кратуни и ставате за смях пред цял народ!
80
12
 
15
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Абсолютно вярно !!! Оставката на Тагарев тряб ва да е веднага !!! Оня отдолу не е българин а *** на американците и чуждите интереси !!! България зона на мира !!! Всички разпалници на война да бъдат съдени и гоненимпт България завинаги !!!
79
12
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
За каква война говорите б.е другарю? За тази, която започна вожда ви от кремъл ли? А.м.и за това помагаме на Украйна...за да не стигне руския ботуш и по нашите ширини! Колкото и да ви се иска да осъществите пъкления план на бай тошо и да подарите България...този път няма да ви се получи! България е на Българите!
78
8
 
9
 
! Отговори
до 69 преди 9 месеца
До соц извратения : "Член 5ти" Ако смяташ, че някой от НАТО ще лее кръв за България - ахаха, много *** народ.
77
9
 
10
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 9 месеца
Гуцито от какво го е страх? Нали мечтата му и на другите петоколонници е да дойдат танковете и те първи да им поднесат цветя и да ги посрещнат с хляб и сол?
76
12
 
15
 
! Отговори
Тонката преди 9 месеца
Ние вече сме там.Бьлгарскиа народ ще плати виска цена за това безумие