Ковачева призова да се преразгледа цената на водата

Ново съобщение
Обновена: 5 юли 2023 16:31 | 5 юли 2023 16:30, Росен Стойчев
6
Ковачева призова да се преразгледа цената на водата
Снимка: БГНЕС

"Предложените изменения и допълнения на Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги (НРЦВКУ) не осигуряват в достатъчна степен защита на правата на потребителите, не се осигурява баланс на интересите между ВиК операторите и потребителите. Освен това, цените на ВиК услугите няма да са обвързани с изпълнението на показателите за качество, което е изключително важно да бъде направено", това заяви омбудсманът Диана Ковачева в становище до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) относно проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за цените на водоснабдителните и канализационните услуги.

То бе представено днес на откритото заседание на регулатора от Цветанка Илиева – експерт към институцията на омбудсмана.

В позицията си проф. Ковачева настоява КЕВР да преразгледа спорните текстове.

Още по темата

Омбудсманът припомня, че по време на всяко обсъждане за утвърждаване на цените на водата неведнъж е обръщала специално внимание върху размера на получените от ВиК операторите компенсации за ел. енергия, които обаче не се отчитат при формирането на средните цените на електроенергията в бизнес плановете.

Затова общественият защитник подкрепя ежегодното отразяване на действително отчетените разходи на ВиК операторите за закупена електроенергия от свободния пазар, при отчитане на получените от тях компенсации и на изпълнението на одобрените годишни целеви нива на относимите показатели за качество на ВиК услугите.

Диана Ковачева предлага да се обсъди възможността за изменението само на някои разходи, включени в тях, със средногодишната инфлация, като тези за инвестиции, за ремонти и за текуща издръжка, но настоява да се изключат разходите за работна заплата, защото за тях има заложено увеличение за всяка година по 15%, както и разходите за амортизации и тези за ел. енергия, защото тя се търгува на борсата и цената се определя на борсата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
5лв кубик вода,10лв за затопляне,15 лв на Веолия Варна ,а пенсията 467лв
3
0
 
9
 
! Отговори
Царя е ГОЛ преди 9 месеца
Аз призовавам да се закрие позицията Омбуцман. Нищо и никаква работа не върши. Като вдигнаха таксите тия картели от мобилните оператори, какво направи омбуцмана? Нищо, нула, ама всички плащаме с поне 20% отгоре. Да се маха, да изчезва тая позиция, една заплата по-малко! На нито една фирма или институция не и дреми от омбуцмана, безполезна позиция.
2
0
 
3
 
! Отговори
И аз призовавам преди 9 месеца
Кара Делевин да легне с мен !
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тая само за да лае ли взима заплата?