Счетоводители vs Василев: Ще се декларират неверни данни

Предложението е месечно фирмите да отчитат пред НАП касовите си наличности
Обновена: 5 юли 2023 15:22 | 5 юли 2023 14:50, Йоана Цонева
17

Финансовият министър Асен Василев предложи всеки месец фирмите да отчитат пред НАП касовите си наличности. Ако данъчните установят, че сумите са съмнително високи, ще предприемат проверка. Възражения веднага се появиха от счетоводителите.

"Вероятността да декларираме неверни данни е голяма. Отчитайки всеки месец, без право на забава, ще усложни много ситуацията и ще има по-голяма административна тежест. Асоциацията беше на срещата с г-н Василев и ние изразихме притесненията си с него. Имаме предложение да декларираме касови наличности за предходния месец, ще видим дали ще се приеме", това председателят на УС на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия Рая Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министерството на финансите заяви, че тези промени са с цел осветляване на сектора. Рая Петрова поясни, че е скептична и че недобросъвестните данъкоплатци винаги ще намират начин за злоупотреби.

"Да, чрез тези нови мери със сигурност могат да се хванат диспропорции в различните видове бизнес, но нередовните фирми винаги ще си намират вратички или ще минават между капките", подчерта тя.

Разбира се, ще има и глоби за фирмите, които закъсняват с нужната документация.

"Някои фирми закъсняват не защото укриват нещо, а защото така се случва в живота. Според мен е нечестно да има глоби за закъснение и може би трябва отчетите първо да се направят за тримесечие. Тогава ще е по-добре", допълни рая Петрова в края на разговора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
стига бе преди 9 месеца
Поредното безумие от незадоволеният Асенчо. Тия хора си нямат идея как се работи истински. Не е като да сетиш на банките в парламента и да мислиш коя от коя по-голяма небивалица. И какво ще допринесе това в бюджета? Какво иска да види с това ново задължение, която ще утежни работата? Колко евентуален приход и от какво ще се реализира с тази мярка? Нека Асенчо си отговори, какъв ще е ефекта за бюджета и с колко ще усложни работата на счетоводителите. Колко задължения и срокове още???
10
3
 
7
 
! Отговори
Кокорчо преди 9 месеца
Ще го ликвидираме дребния бизнес. От там комисионни не се дават. Все пак сме държавата на мафията. Глоби за всичко докато мърдате. Позор!
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Герберастките крадци и мошеници не са свикнали да се отчитат в Бюджета. Само в Чекмеджето.
8
3
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
След 4 години на островче ! И съдбата на Троцки задължително ще го застигне !
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Той и Иван Костов се заяде с дребния бизнес.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е нужно да се бюрократизира толково много отчетността. Проблема на НАП е че следват процедури а не разсъждават.Елемантарен анализ на основните счетоводни документи може да подскаже дали една фирма крие данъци или работи на светло.
5
3
 
5
 
! Отговори
Герберчета преди 9 месеца
При Тиквун си криехте и си правехте стъкмистиката....то щом по документи Лукойл нямаше печалба и не плащаше данъци, какво да говорим!!! Ама Вальо Златев за тез услуги , трябваше да плати къщата в Барсело за 3 млн евра. Безплатен обят няма - в БГ скъпият и луксозен обяд плаща обикновенния данъкоплатец! Спите ли спокойно, докато крадат от вас и ви лишават от бъдеще!?
4
3
 
12
 
! Отговори
Артист преди 9 месеца
Счетоводството е творческа професия, все ще се справите някак.
3
0
 
22
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Той БЕХ дава различни данни за 2022 и също в рамките на два месеца. Какво остава за ЕООД или ЕТ, които се чудят как да преживеят.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То пък досега декларирахте само верни данни.Стига,бе!
1
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аааа,и на тия не им харесва отчетността.Свикнали са със стъкмистиките и сега някой се опитва да им развали комфорта.