Денков и Зеленски подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна

Двамата лидери излязоха с изявления
Обновена: 6 юли 2023 15:21 | 6 юли 2023 15:03, Нели Христова
348
Денков и Зеленски подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна
Снимка: Министерски съвет

България и Украйна подписват съвместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна, както и меморандум за разбирателство между двете министерства на енергетиката.

"Скъпи хора, скъпи народ на България, радвам се да посетя вашата страна и столица, благодаря, много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитница, противник на геноцида, който води Русия срещу нашата страна и хора", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Отношението към Русия не е нееднозначно. Това се обяснява с това, че на хората често пъти им е трудно да признават реалността на злото. Когато няколко хиляди км разделят няколко страни от руската артилерия, или когато хората не могат да усетят какво значи безсънни нощи и дни безпокойство заради непрестанните сирени от руския терор с ракети и дронове, тогава е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия. И толкова е по-ценно разбирането, което получаваш от страни и хора, които не отхвърлят истината, които избират моралния път на защитата на живота и свободата. Благодаря, България за подкрепата и защитата на нашите хора, благодаря", каза още Зеленски.

"Когато няколко хиляди километра разделят някои страни от руската артилерия, която безжалостно изпелелява села и градове в Украйна, и когато хората не могат да усетят какво значи безсънни нощи и нямат спокойствие заради непрестанните сирени заради руския терор с ракети и дронове, е по-лесно да се отхвърли мисълта за злото от Русия. И толкова по-ценно е разбирането, което получаваш от страни, от хора, които не отхвърлят истината, които избират моралния път на защитата на живота и на свободата", заяви украинският президент.

"Благодаря на България за подкрепата и защитата на живота на нашите хора, благодаря г-н Премиер, благодаря и на вицепремиера, и на правителството, и парламента на България за моралната сила на Вашите решения, за това, че честно признавате действителността и съществуващите заплахи. На нашата украинска земя дойдоха руски окупатори, те убиват, измъчват, депортират деца, ние сме принудени да търсим украинските деца, защото Русия ги отвлича, разделя ги от семействата им, и се опитва да се научи на нейните си норми. Сега, когато трябва да бъдем единни и да изградим международен ред, основан на правила, всеки, който желае мир за себе си и за другите народи, единството е пътят за това", каза Зеленски.

"Днес с премиерът Денков проведохме много комплексни преговори, особено по отношение на сигурността. Скорошният атентат на Русия над ВЕЦ Каховка замърси нашето общо Черно море, и показа колко крехка е ситуацията в нашия регион. Днес се договорихме значително да активизираме сътрудничеството в отбранителните ведомства и отбранителния сектор, като ние непременно ще споделим с партньорите си, че нашата обща сила стана по-голяма", добави Зеленски.

"Ще продължим разговора, особено за долечението и рехабилитацията на украински войници в България, и за обучението на военно-медицински персонал в България. Говорим и по темата за възстановяването на Украйна, особено в образователната сфера, допълни президентът на Украйна", каза още той.

Обсъдихме и взаимодействието си в сферата на европейската и евроатлантическата интеграция, разчитаме и на бъдещето членство на Украйна в ЕС. Това е вече 22-ият пакет санкции срещу Русия.

"Още веднъж съм благодарен", завърши речта си Зеленски.

Добре сте дошъл в България. За мен е удоволствие да ви посрещна и да изразя своята и на правителството подкрепа в борбата на Украйна срещу Русия. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и целостта на Украйна. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа. Това заяви премиерът Николай Денков след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски, предаде репортер на БГНЕС.

Русия трябва да понесе своята отговорност и за военни престъпления. Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България. В Украйна се намира най-голямата българска общност. Още от първите дни на конфликта, тогавашният премиер Петков и министър Василев се ангажираха на европейско ниво. Кабинетът Петков включи нашата страна в усилията на всички в помощ на Украйна – политическа и дипломатическа, България стана втори дом за стотици хиляди, избягали от ужасите на войната.

Страната ни подкрепи всички санкционни пакети на Русия, добави Денков.

България ще продължава да помага и за подготовката на Украйна за включването й в НАТО и ЕС.

Нашата страна е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна - за енергийната и транспортна инфраструктура. Български компании имат готовност да помогнат при реставрацията и консервацията на паметници на културата в Украйна, а от разговорите днес разбрахме, че Украйна има интерес и да работим заедно в областта на образованието и развитието на новите образователни технологии. България иска устойчив и справедлив мир за света, и ще направи необходимото за него, допълни премиерът.

Очаквам с президента Зеленски да се видим отново само след няколко дни на срещата на върха във Вилнюс на НАТО, когато ще бъде първото заседание на новосформираният съвет НАТО-Украйна, на който ще бъдат взети важни решения, завърши Денков.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руснаците може да почнат да ни бомбят и преди да е свършил сезона. Просто сме големи мераклии.
90
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С едно посещение Зеленски уби всички надежди на рубладжиите! Хахахха
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така или иначе Украйна няма да влезе в НАТО.
88
10
 
5
 
! Отговори
Изнервен преди 11 месеца
Току-що кремълският ни пРезидент рундю каза една невероятна глу.пост, че не бил съгласен с изпращането на боеприпаси за Украйна, защото така отслабвала отбранителната способност на България. А ве, смотан рундел, кой ще ни напада бе, тъnaнар? И ако го направи някой, няма да е Албания и тези боеприпаси въобще няма да ни спасят.
87
1
 
11
 
! Отговори
Копейко преди 11 месеца
Днес е един от най-лошите ми дни в живота. Боли ме дори повече от деня в който станахме член на НАТО.
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един не се сети да си съблече костюма и да му го подари. Да не ходи с някаква скъсана тениска.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Радев не го е Канил да се оправят Денков, Кирчо и Тагарев.
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тая "декларация" няма никакво значение.. Има та дрънка, държава от НАТО - край!
83
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво! Украина в ЕС!
82
1
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 11 месеца
Толкова е обичан, че блокираха софия заради негоПосолството ли ще плаща охраната
81
1
 
5
 
! Отговори
Тоест преди 11 месеца
Укр в НАТО. И чл 5 ще ви го забият в гърба.
80
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво на президента Радев!
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С Коцето от възраждане няма ли да се срещне зеленския?И двамата са си слабост един на друг..
78
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Баси клоуните :)) Да се задавят дано с евротлантическите си ценности :)))
77
3
 
12
 
! Отговори
Антинатовец преди 11 месеца
Мъка голяма мъка ще умра но преди това ще пръдна. Как така не се се намериха 2 девойчета да поканят госта с традиционната българска привичка със сол и хляб да почерпят госта. Също така да му бяха подарили по някое костюмче по мярка че с тази зелена тениска вече 2 години ходи и ни пране ни гладене по нея.Можеше и по някоя самобръсначка да вземе да се обръсне че по Украйна няма от къде.Да блокираш 20 булеварда и улици само и само да не получи госта освиркания от мразещите го българи си е бая работ
76
2
 
4
 
! Отговори
До 130 преди 11 месеца
Ами може и да си прав. Денков няма деца. И двете са на жена му, от предишен брак. А този брак може да е проформа. Нещо като бат Аси.
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това недоразумение Денков На българо-съветските лаййняяя право в..тъмното!
74
4
 
7
 
! Отговори
Слушайте Президента преди 11 месеца
Зеленски!Как говори истински президент и държавник а те като Румата Русняка как мрънка и Зеленски го направи да 2 стотинки!
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко войници ще заминат с него обратно за Украйна? Така де, те англичаните ще ни възстановят войниците. Що да не пратим колкото имаме на служба?
72
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това недоразумение Денков звучи като латентен хомосексуалист. Мънкане, мрънкане, ау мяу. Зелката поне звучи уверено, на място, ясна дума и тон. Даже му правя евалата, че искаше неофициално да даде думата на Беновска, която разбира се не изпусна да се изложи.