Депутатите натовариха енергийния министър да продаде оборудването за „Белене“ на Киев

Цената ще подлежи на преговори, но ще е поне 1,2 млрд. лева
155
Депутатите натовариха енергийния министър да продаде оборудването за „Белене“ на Киев
Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна относно продажбата на двата реактора и оборудването за тях в АЕЦ "Белене", които са произведени в Русия. Това задължение към министъра записаха депутатите в свое решение.

Още по темата
Според решението цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева.

От БСП и „Възраждане“ се обявиха против.

„Украйна е страна във война и няма да купи оборудването. Да подаряваме на една страна оборудването е смешно действие. Ние се подиграваме с хората“, скочи левият Драгомир Стойнев.

Рамадан Аталай от ДПС обвини предишно правителство на БСП, че не е изградило втората атомна централа и сега трябва да се търси изход от ситуацията.

Според Борислав Гуцанов от БСП управляващите за един ден са успели да предадат и да продадат цялата държава.

„Енергетиката е водещ отрасъл, а днешният ден е може би този, в който ще сложите точка и на тази част“, скочи той.

„Факт е, че оръжие сме продавали и през последната година, но досега не сме правили такива национални предателства, каквото извършваме днес. Ще продадем нещо, за което никога няма да вземам пари, кой ще го транспортира до Украйна, кой ще плати цената - българската държава и българският народ. Нови избори и следващият парламент да прекрати това национално предателство“, призова Цончо Ганев от „Възраждане“.


„Стига сте плашили хората,че ще влезем във война, България и сега изнася огромни количества оръжия, но не сме във война“, отговори му Йордан Минчев от ПП-ДБ.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че България е дала 1,2 милиарда лева за оборудване, което не може да използва и всяка година дава по няколко милиона за неговото съхранение.

„С това оборудване нищо не може да направим и след началото на войната никой няма да реализира такъв проект с руско оборудване. Стойността на това оборудване е 600 милиона евро, а към 2002 г. оценката за проекта АЕЦ „Белене“ беше 10 милиарда евро, т.е. имаме 6% от атомната централа и се чуват спекулации, че трябва да се напънем още малко и да имаме централа, но не е така. От един съединител и един радиатор искаме да се направим цяла „Лада“, но не може защото вече няма и части за „Лада“, а Ладата е с цената на „Фолксваген“, коментира той.

„Намираме се в уникалната ситуация да сме единствената държава в света, която да има радиатор и съедините от „Лада“ и да има друга страна - Украйна, която има цяла „Лада“ без радиатор и съединител и защо да не се възползваме от тази възможност и да упълномощим министъра на енергетиката да се опита да продаде това оборудване на украинската страна. Нашите мотиви са прагматични и искаме да си върнем поне част от парите, защото проектът „Белене“ няма как да се случи“, настоя Добрев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наще политици, както винаги, за нищо не стават..
69
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да позная после ше купуваме от тях ток, щото ще затворим нашия и тецовет
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
защо имаме толквоа много предатели и чуждопоклонници в нашата история не мога да си го обясня
67
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
украинците ще правят руски аец , а ние не може да нарпавим :) а ся де
66
5
 
7
 
! Отговори
Шойгу и Герасимов преди 10 месеца
Ние сме чеждународни терористи и ще умрем в Хагския затвор.
65
2
 
15
 
! Отговори
wtf? преди 10 месеца
начи украйна която е във война с Русия може да направи аец, а ние дето не сме не може?
64
3
 
9
 
! Отговори
Тея преди 10 месеца
за няколко седмици доунищожиха каквото видяха очите им. Направо им преместете МС в американското посолство, да не губят време да ходят на инструктаж.а стадото да си блее и спинка сладко, и да се надява като му дойде редът че само ще го стригът и оплождат, а не колят
63
3
 
7
 
! Отговори
До космонавт преди 10 месеца
Защо ме питаш за Русия или трябва да съм русофил или русофоб?Аз не ставам с мисълта че Русия ми пречи да отида до тоалетна както повечето от Вас на които Русия е виновна че неможете да онождате жените си.Нито Русия ме интересува Нито Украйна.Има една България и тя е над всичко.Но това няма как да се обясни на Космонавти, Парашутисти със американски работодатели и разни други клецани и и недоклецани изпаднали от някъде и видяли се с два долара нисши същества.
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
колкото и пари да се договорят - няма да ни ги платят. Зеленчука отдавна свърши кинтите, и си пази едно каше под възглавницата за бяло.
61
3
 
1
 
! Отговори
Крум преди 10 месеца
До Шойгу и ГерасимовБомбата се прави с гориво, реакторите са едно метални празни туби които се ползват само за реактори.
60
3
 
5
 
! Отговори
за без пари преди 10 месеца
Депутатите натовариха енергийния министър да продаде оборудването за Белене на Киев
59
6
 
4
 
! Отговори
Шойгу и Герасимов преди 10 месеца
Предоставящите те потенциални Ядрени Бомби на Киев, ще вкусят щялата Ядрена мощ на Кремъл!
58
2
 
7
 
! Отговори
Анти Тяло преди 10 месеца
Вървим към пълен разпад...скоро и хора ще пратим в Украйна
57
1
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 10 месеца
По- точно щеше да е казано да подари, вместо да продаде! Ама щом става дума за украйна, подаръците се правят все едно е продажба. И куките заспали не да ми реват за заплати, а ефективен протест и то безсрочен! Те са силови и те могат да съборят анти правителството, другите само лаят, ама не хапят!
56
3
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 10 месеца
До 65 Не е ли странно, че не се сещаш за Русия? Не искаш ли да живееш там?
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо няма протестиращи хора? Все пак става дума за пари дадени от всеки един от нас.От къде на къде ще продаваме нещо и то на такава голяма загуба.Кои са тези ПП-ДБ и ГЕРБ за да взимат такива решения в рамките на ден два?
54
1
 
3
 
! Отговори
Къде бе Косми преди 10 месеца
До Космонавт Кои граници бе да МАРС или до Кристалистан и Кокаиново, до Лондон ли или до заветната Европа, в Европа не искам, там само п.ли и роби на белите ти господари със набръчкани т.ци.
53
4
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 10 месеца
"След 4 години всички си отиваме на островчета " Нали така беше казано в записа ! А тези които оставаме тук, ще плащаме до второ пришествие. Но ........Троцки свършва зле! Важното е да се помни историята !
52
2
 
6
 
! Отговори
До тротито долу преди 10 месеца
До АнонименЗащо раждясва бе паралелепипет джендъррски.ПРо дясното европейско управления 30 години ли го остави да ръждясва бе тротинеткаджийчо.....30 години евро интеграция.Като с братята Римляни че и по зле.Пали тротинетката и в щатите на бродуей на палатка при съмишлениците ти на кристали и лепило....марш от България....
51
4
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 10 месеца
До ПАРАЛИПОМЕНОН Амфороподобен етиопец, няма ли гръцки сайтове в които да изливаш вонята си?