Българите прогнозират кратък живот на кабинета, само 15% смятат, че ще се задържи

Президентът продължава да поддържа доверието в себе си
7 юли 2023 11:52, Нели Христова
154
Българите прогнозират кратък живот на кабинета, само 15% смятат, че ще се задържи
Снимка: БГНЕС

"Няма драстични изменения в доверието на избирателите. Това можем да го разчетем като добра новина. Основният извод, който правим, е че имаме известно успокояване на политическата обстановка", коментира пред bTV социологът Добромир Живков.

"Разбира се, има и новини, които непрекъснато раздвижват в една или друга посока нагласите на българските граждани. Но като цяло създаването на редовен кабинет води до известно успокояване", посочи той. Това са изводите от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС". To e проведено сред 1011 лица над 18 г. в страната в периода 22 юни– 02 юли 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

“Кабинетът не стартира с особено високо доверие – 22%, така че може би имаме реалистични очаквания. От 22 до 30% се движат новите кабинети. По-високи бяха стойностите през есента на 2021 година с "Продължаваме промяната". Обществото реагира на всички скандали и институционални катастрофи и особено в областта на българското правораздаване. Такова ниско ниво на доверие в българската прокуратура досега не сме виждали. Съдът също страда от общото недоверие и липса на усещане за справедливост. Народното събрание също стартира с много ниски нива на доверие", посочи Добромир Живков.

По думите му,  политическото противопоставяне и скандалите - обидите, заграждането на трибуната, спомагат за ниското доверие на българите в парламента.

Очакванията на обществото са, че животът на кабинета "Денков" ще бъде кратък. Едва 15% смятат, че кабинетът ще продължи в планирания срок от година и половина.

"Президентът продължава да поддържа доверието, въпреки че в добрите си периоди той имаше доверие от около 55%. Неговата роля в изпълнителната власт през служебните кабинети свалят това доверие и поляризират", коментира Добромир Живков. Няма особени изменения при доверието към Бойко Борисов и Асен Василев. Румен Радев и Бойко Борисов се отличават малко повече от останалите относно него, всички останали политически лидери на партиите имат доверие около 15-16%.

Ако изборите бяга днес, то резултатите от тях щяха да са сходни с тези от 2 април. Коалицията ПП-ДБ обаче получава известен негатив.

"Техният прогнозен резултат при предстоящи избори намалява. Но трябва да отбележим че тези, които са се оттеглили, не заявяват подкрепа за друга политическа сила. Има сериозен сегмент от избиратели, които са решили, че ще гласуват, но не знаят все още за кого. Там има резерв основно за ПП-ДБ, но също така и за антисистемен протестен вот", заяви Добромир Живков.

"Въпреки че "Възраждане" са сред "видимите" партии в момента, няма мобилизация при техните избиратели. Прогнозният им резултат към момента изненадва, защото няма нарастване в одобрението към тях. Радикализацията не се харесва от българските граждани", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Пак ни управляват преди 9 месеца
ГЕРБ и ДПС, този път със СДС, ДБ, и ПП. За какво протестираха хората? Гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДПС, ДБ и ПП. Гласуваш за ПП, получаваш ДПС, ГЕРБ,СДС, ДБ и ПП.Предадоха жестоко избирателите си, кога ли не са го правили, липсва само БСП коялицията на предателите, но имат мнозинство и без нея. 34 г. едни и същи управляват, още малко и ще надминат Тодор Живков. Косите им побеляха в този Парламент. Няма спасение от блатото.Дойдоха млади, в шлиферчета и шушляци, стоят още оядени и остарели в НС.
127
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Имате подкрепата на Българите г-н Денков,руската пропаганда насажда на хората недоверие,опитваща да създаде хаос,така е от десетилетия!Украйна даде примера!Изборите са заплаха за дпс-гебр...ако не го осъзнават толкова по зле за тях...живеем в Глобален...и те не са фактор!!!САЩ и Свободният не са слепи и глупави...няма да има толерантност към никого!Война е...САЩ няма да плащат предателства и да ги толерират!!!Справедлив и Мирен...или...мъ...
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хората вече събират камъните . Да мине поне една зима да видим кво ще стане ;) Тоз кат гледам няма да държи на бой мого
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като посеят ужаса и помията ще бъдат елиминирани от тези които ги назначиха. Негодни за нищо . А ако имат квалифицирана информация ще се споминат с почести.
124
1
 
1
 
! Отговори
Костя Копейката преди 9 месеца
Аз искам един нов 9 Септември.Да вземем властта и Вовата да ни направи едно марионетно правителство с премиер АЗ.Само,че мяй сме много малко този път и НАТО няма да ни позволят:)
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продажници - ВЪН !!
122
1
 
7
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
Няма да стигне до ротация ,да си отиват ,видяхме ги колко мислат за народа !
121
0
 
9
 
! Отговори
Хе хе преди 9 месеца
Зорът на "Правителството" е да изкара до местните избори. Там са големите пари. И разбира се да се докарат пред Посолството.
120
2
 
11
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 9 месеца
на корумпираното правителство!
119
15
 
5
 
! Отговори
Москва не пее вече преди 9 месеца
Член сме на ЕС и НАТО. Правителството ще изкара пълен мандат!
118
1
 
8
 
! Отговори
Bumerang преди 9 месеца
Крайно време е нашите политици от УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ, заедно с потурлаците от регионите с малцинствата, да им купим "комуфлажки" и военно снаряжение и ги отпратим при техните любимци в Украйна > https://disk.yandex.ru/i/BVm6aM0IlqsbNw
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Крайно време е да си ходят
116
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чета коментарите и не вярвам на ушите си. Целия "мъдър", "справедлив", "гостоприеме" и "трудолюбив" български народ с желание да бъде управляван от Копейкин и един зелен, миризлив чорап.
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
махайте се продажници
114
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е най-доброто решение в момента за страната ни. Само се сетете колко пъти ходихме на предсрочни избори. Аз съм от хората, които гласуват - колкото и да не ми харесват партиите които са в менюто - всеки гражданин трябва да има отговорна позиция за това как да се управлява страната ни. Пожелавам това правителство да изпълни целия 4 годишен мандат.
113
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С нищо добро няма да бъдат запомнени.
112
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оставка, съд и доживотен затвор. Национални предатели сте.
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България е с най с големия % академици на глава на населението. Учен народ, ей!
110
4
 
18
 
! Отговори
митко преди 9 месеца
Това правителство е вредно за България.Герб и ППДС трябва да бъдат изметени час по-скоро.Досега тези пръстъпници не направиха и един ход който да е в полза за обикновеният българин.Оставка,съд и затвор.
109
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Времето ви изтече. За месец-два показахте всичките си скрити намерения, които не бяха известни на никого. БСП ви спираше да бъдете иддиоти в предишното редовно правителство. Няма кой да ви спре да бъдете вредни за държавата и народа. Време ви е да си ходите, да платите за лъжите си, за измамата от предизборната кампания. Ново раздаване на картите, при новите условия и след показването ви на новите ви лъжи и планирани престъпни заговори срещу националната сигурност, Продажност и обезоръжаване.