Българите прогнозират кратък живот на кабинета, само 15% смятат, че ще се задържи

Президентът продължава да поддържа доверието в себе си
7 юли 2023 11:52, Нели Христова
154
Българите прогнозират кратък живот на кабинета, само 15% смятат, че ще се задържи
Снимка: БГНЕС

"Няма драстични изменения в доверието на избирателите. Това можем да го разчетем като добра новина. Основният извод, който правим, е че имаме известно успокояване на политическата обстановка", коментира пред bTV социологът Добромир Живков.

"Разбира се, има и новини, които непрекъснато раздвижват в една или друга посока нагласите на българските граждани. Но като цяло създаването на редовен кабинет води до известно успокояване", посочи той. Това са изводите от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС". To e проведено сред 1011 лица над 18 г. в страната в периода 22 юни– 02 юли 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

“Кабинетът не стартира с особено високо доверие – 22%, така че може би имаме реалистични очаквания. От 22 до 30% се движат новите кабинети. По-високи бяха стойностите през есента на 2021 година с "Продължаваме промяната". Обществото реагира на всички скандали и институционални катастрофи и особено в областта на българското правораздаване. Такова ниско ниво на доверие в българската прокуратура досега не сме виждали. Съдът също страда от общото недоверие и липса на усещане за справедливост. Народното събрание също стартира с много ниски нива на доверие", посочи Добромир Живков.

По думите му,  политическото противопоставяне и скандалите - обидите, заграждането на трибуната, спомагат за ниското доверие на българите в парламента.

Очакванията на обществото са, че животът на кабинета "Денков" ще бъде кратък. Едва 15% смятат, че кабинетът ще продължи в планирания срок от година и половина.

"Президентът продължава да поддържа доверието, въпреки че в добрите си периоди той имаше доверие от около 55%. Неговата роля в изпълнителната власт през служебните кабинети свалят това доверие и поляризират", коментира Добромир Живков. Няма особени изменения при доверието към Бойко Борисов и Асен Василев. Румен Радев и Бойко Борисов се отличават малко повече от останалите относно него, всички останали политически лидери на партиите имат доверие около 15-16%.

Ако изборите бяга днес, то резултатите от тях щяха да са сходни с тези от 2 април. Коалицията ПП-ДБ обаче получава известен негатив.

"Техният прогнозен резултат при предстоящи избори намалява. Но трябва да отбележим че тези, които са се оттеглили, не заявяват подкрепа за друга политическа сила. Има сериозен сегмент от избиратели, които са решили, че ще гласуват, но не знаят все още за кого. Там има резерв основно за ПП-ДБ, но също така и за антисистемен протестен вот", заяви Добромир Живков.

"Въпреки че "Възраждане" са сред "видимите" партии в момента, няма мобилизация при техните избиратели. Прогнозният им резултат към момента изненадва, защото няма нарастване в одобрението към тях. Радикализацията не се харесва от българските граждани", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гьол ли е,лебедово езеро ли е-това е, което може да ни спаси от липса на ток или внос след затварянето на тецовете,което сме подписали.АЕЦ Белене ще замени вече планирани за затваряне, по решение на Еврокомисията, електроенергийни мощности.Това не е политика на дребно, караници и боричкания между десни градски прайдовци, Просто Кировци, Боковци и всякакви други самовлюбени и невиждащи, заслепени от собствената си глуппост, временни образи. Те имат пачки, златни кюлчета,не им пука за нас.
107
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Омитайте се Политически Превратаджии! Предатели!! Оставка и Избори!!!
106
1
 
23
 
! Отговори
однако преди 10 месеца
Не е важно колко кратък ще е животът на този кабинет. Важно е колко беди ще успее да ни докара за краткия си живот.
105
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо хубаво не ни чака с този кабинет! Оставка веднага!
104
11
 
4
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Освен да лъжите обществото с неверни данни за друго не ставате, и без това ако имаше нови парламентарни избори, отново ще е същият резултат, затова съм напълно съгласен, че са направени правилни компромиси от двете политически партии за редовен кабинет, иначе радеф е същият крадец и измамник със своите чакали служебните министри. Затова си трайте и без много излишни коментари. със здраве.
103
1
 
7
 
! Отговори
До 113 преди 10 месеца
113 Такъв жалък не ща_ст ник като тебе рядко се среща..
102
0
 
7
 
! Отговори
До 113 преди 10 месеца
Ти си като тея лудите в санаториума дено сами си говорят и си правят комплименти жалка работа!Сигурно сам пишеш коментар колко си красив и си го фейк лайкваш ;)
101
4
 
10
 
! Отговори
До 113 преди 10 месеца
Ти набиваш палчета надолу а Русия им го набива на украинците ;) Такъв е живота!
100
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такъв е живота русофили продажни... Вие пишете глупости и дърти лъжи, а аз ви набивам палчета надолу...
99
7
 
10
 
! Отговори
158 преди 10 месеца
ох дано, ама те вече надробиха попарата..
98
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
... Много, евтина, вмиpиcaна, русофилска пропаганда се лее в сайта... Не бих дал и пукната копейка за глупостите на русофилите пишещи тук...
97
10
 
7
 
! Отговори
Внимание преди 10 месеца
Надрусан Фен бой на Киру с ВПН цъка минуси ;)
96
12
 
10
 
! Отговори
До Разочарован преди 10 месеца
До Разочарован След Кирчовото правителство вече нищо не може да ни уплаши като вече знаем,че са изпратени да ни довършат и просто изчакваме съдбата си
95
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОФцете няма как да прогнозират какво ще правят овчарите...
94
8
 
14
 
! Отговори
Разочарован преди 10 месеца
Те вече достатъчно поразии направиха,та колкото по-малко изкарат по-добре,но лошото е,че после пак същите партии на избори
93
0
 
13
 
! Отговори
@@@ преди 10 месеца
Парламент с доверие, клонящо към 0, ще променя конституцията. Прокуратура с нулево доверие ще разследва "знакови" дела. "Академик"-премиер и служител на чуждо външно министерство ще бдят за сигурността на България. Писарушки и бюрократи ще дават акъл за военна стратегия...???
92
3
 
12
 
! Отговори
до Радослав преди 10 месеца
И с какво Възраждане са предатели на България? Нещо да са дали на Русия да са управлявали и да са вземали решения против интересите на България? Че всички ги спрягате за копейки??? Или само тази опорка повтаряте като грамофонна плоча...
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Судан ще бъде изградена руска военноморска база, която ще контролира прохода към Индийския океан. А в Мали контингентът на Вагнер може да бъде увеличен до 13 хил. войници, за да замени мироопазващите сили на ООН.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако САЩ влязат в открита конфронтация с Русия и Китай, високоточното им оръжие ще се изчерпи за дни или дори часове, пише Wall Street Journal.
89
0
 
3
 
! Отговори
подводните кабели преди 10 месеца
В Русия провериха стабилността на Рунет в случай на прекъсване на връзката с световната мрежа. Проверката дали Рунет продължава да работи извън глобалната мрежа беше извършена в нощта на 4 срещу 5 юли. По това време международният интернет беше изключен. Роскомнадзор съобщи, че ученията за проверка на стабилността на Рунет са били успешни.