Бюджетът - единственият възможен, само ГЕРБ може да се притеснява

Асен Василев е можело да бъде по-рестриктивен
37
Бюджетът - единственият възможен, само ГЕРБ може да се притеснява
Снимка: БГНЕС

"Бюджетът никак не е лош, ако бъде изпълнен. Той е единственият възможен в тази ситуация, колкото и рискове да има пред него".

С тази констатация започна коментара си пред БНР проф. Даниела Бобева, финансист, бивш министър и вицепремиер, преподавател в УНСС, и прогнозира, че Бюджет 2023 има достатъчна подкрепа и ще бъде приет.
Според нея, ако някой трябва да се притеснява от този бюджет, това е ГЕРБ, защото те ще управляват след изтичането на първия ротационен етап на правителството "Денков-Габриел".
"Затова не съм изненадана, че много депутати от ГЕРБ коментират какво се случва с този Държавен бюджет.

Ротационното правителство може да се окаже един добър вариант за по-голяма устойчивост на публичните финанси, защото вътре ще се контролират сегашното правителство със следващото. Очаквам ГЕРБ да бъдат доста по-разумни в дебатите в парламента", каза тя.

По думите ѝ министърът на финансите Асен Василев е можело да бъде по-рестриктивен.

"Не сме имали такъв министър на финансите от въвеждането на валутния борд насам. Толкова разточителен, който откликва на всяко желание за увеличаване на доходи... Не бих се изненадала, ако той никога не успее да направи бюджет с излишък, както много финансови министри правеха. Всеки министър иска да бъде добър и да раздава, но истината е, че добрият министър е този, който може да казва "Не". ... Желанието за покачване на заплати на този етап е доста безотговорно, защото първо - имаме няколко месеца дефлация, второ - гледаме данните за последния месец и за цените на производител, които също намаляват, което гарантира общо намаляване на цените за следващите месеци. Така че няма основания за сериозни протести", посочи Бобева.

Проф. Бобева подчерта, че най-грубата грешка, която ще направи правителството, е изземването на 100% от печалбите на държавните предприятия в енергетиката и военно-промишления комплекс.

"С тази политика се обезсмисля реформата, започната от предишните правителства. Изземването има две много сериозни последици. Първият проблем е, че се поставя под съмнение зеленият преход и ангажиментите, които сме поели с подписването на Зелената сделка. Вторият проблем е, че не се оставя никаква възможност на мениджмънтът на тези предприятия да ги стабилизира. Това вече е много сериозно, защото, ако трябва да се спасяват в лоши времена, те ще тежат на бюджета на държавата и сакралните 3% ще станат немислими", каза тя.

"Влизането в еврозоната е възможност, която може да бъде използвана по най-добрия начин за българските граждани, ако имаме достатъчно мъдра политическа клада, която да направи всичко необходимо", посочи Бобева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: бюджетДаниела Бобева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 33.. ИЗОТ-0310 бе копие на PDP-8.... Ако я нямаше Америка, сегашните синчета на чавдарчета, пионерчета, комсомолчета и комунистчета от времето на СоЦа, все още щяха да бягат по площадите със знаменца и да градят вечни петилетки... а сега понеже Америка подари технологиите на лаптопите, телефоните по света всите седнаха на комютри и станаха богати - понеже там има специални програми за броене на парите и оглупяване на стадото овце, чрез парите, че уж парите ги правели биле богати? Смях!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 33 - Да ще ти обясня: Да, понеже първият лампов компютър бе направен от българин в америка! Да, понеже "Аз" и моите приятели Николай Балов и Антон Ковачев направихме в "Мнемоник Код" програмата за тестване на първия компутер ИЗОТ-0310 в завод електроника в София и интерфейси за връзка на програмите с чиповете в компютъра! За тая робска работа по времето на СоЦа комун тарикатите бягайки по площадите със Знаменца ни плащаха по 120 левас... И сега тия комун тарикати станали Богати?
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Америка - нашето българско внуче, понесе във висините на космоса българските песни за славата на България в Космоса. "Бор Чвор - Любов към България!"
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Факт 30 : Ще ми обясниш ли тогава защо съм богат и имам икономическо и инженерно образование?
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 28 : Тоест, точно както написах по-долу, ти също си намираш извинения. Ами продължавай, ще си останеш на дъното цял живот. Подхожда ти.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ха ха,Точно така е .Защо никой не разследва къде потънаха тези 9 млрд.Ами във сегашната власт отидоха.
28
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Факт е в България че почети всички богати са с ниско образование и доста ниско образование са на високи постове и служби в Държавата. Така , че тезата за обучението не е винаги вярна.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма никаква надежда за България като гледам и слушам какви политици имаме.Те са аналог на нашите национали по футбол. Искат , ама не могат. Стигнахме дотам,че страна като Северна Македония да казва пред ЕС ,че няма как да приемат правила от най-бедната и незачитана страна в съюза.Страна с която никой не се съобразява.Страна която си е дала гъ...за и на ЕС и на НАТО и на САЩ.Еб...ът ни всички много яко и ние даже се кефим на това.Продажни..ци дол..ни!!!
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 22 Плочки е много остарело и скъпо. Сега ги заместват цели кабини и няма нужда от плочки. Ами учи ама откъде знаеш какво като се променя пазара след 6 месеца и пак си без работа.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Политическа "клада"?WTF?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бор Чвор - Любов към България!
23
2
 
2
 
! Отговори
Ха ха, преди 9 месеца
...спомням си ,как ПП-тата твърдяха, че Борисов строял, защото оттам можело да се краде! А те ,понеже не крадяли, затова и нищо не строяли! Асен Василев окраде парите, заделени за Хемус/492 милиона/, набута ги в бюджетния излишък и гръмко заяви..."Ние спряхме кражбите"! След което, парите изчезнаха! Така и не се разбра, къде изчезнаха 9 милиарда за 9 дни, декември 2021 г.
22
1
 
1
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 9 месеца
са шумкарите като саботират доставките на боеприпаси за фронта, и ще вържат бюджета с дедовио
21
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 9 месеца
През 1982 година завършва Висшия икономически институт Карл Маркс. От 1990 година е доктор по социология, а през 1991 1992 година работи като началник на отдел Заетост и пазар на труда в Министерството на социалните грижи. Между 1993 и 1994 е директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията. защо HR се изказва по финансови въпроси?
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 20 : намери ми машина, която може да налепи плочки в банята. Наистина ли си мислиш че само хора, работещи в офис изкарват големи пари? Знаеш ли колко взима служител в банката? Или младши счетоводител? Много грешиш. Пари изкарват всички, които са специализирани в нещо. Занаят. И ако уменията ти не се придават скъпо - учиш нови.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Първо пристигат новите реактори и ракети и тогава ние пращаме на Украйна нащте.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 18 Това са професии които са заместени от машини и заплатите са много ниски ако изобщо ги има.
17
2
 
4
 
! Отговори
Закинтос преди 9 месеца
Миналата година, доста хранилки на ГЕРБ и дъпъсъ бяха отрязани, но все пак имат доста акумулирани средства, за да си купят и предсрочните парламентарни и местните избори. В този смисъл, това "ротационно", коалиционно правителство е абсурдно.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 17 : има. Като изключим факта, че добре платените хора работят ок дома си, има и други. Например заварчици, кранисти, мебелисти. И много други.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аха, по заплатата си мерим ***, не по това от каква дейност я получаваме...всъщност "у нас" има ли някаква добре платена работа извън офис?