Бюджетът - единственият възможен, само ГЕРБ може да се притеснява

Асен Василев е можело да бъде по-рестриктивен
37
Бюджетът - единственият възможен, само ГЕРБ може да се притеснява
Снимка: БГНЕС

"Бюджетът никак не е лош, ако бъде изпълнен. Той е единственият възможен в тази ситуация, колкото и рискове да има пред него".

С тази констатация започна коментара си пред БНР проф. Даниела Бобева, финансист, бивш министър и вицепремиер, преподавател в УНСС, и прогнозира, че Бюджет 2023 има достатъчна подкрепа и ще бъде приет.
Според нея, ако някой трябва да се притеснява от този бюджет, това е ГЕРБ, защото те ще управляват след изтичането на първия ротационен етап на правителството "Денков-Габриел".
"Затова не съм изненадана, че много депутати от ГЕРБ коментират какво се случва с този Държавен бюджет.

Ротационното правителство може да се окаже един добър вариант за по-голяма устойчивост на публичните финанси, защото вътре ще се контролират сегашното правителство със следващото. Очаквам ГЕРБ да бъдат доста по-разумни в дебатите в парламента", каза тя.

По думите ѝ министърът на финансите Асен Василев е можело да бъде по-рестриктивен.

"Не сме имали такъв министър на финансите от въвеждането на валутния борд насам. Толкова разточителен, който откликва на всяко желание за увеличаване на доходи... Не бих се изненадала, ако той никога не успее да направи бюджет с излишък, както много финансови министри правеха. Всеки министър иска да бъде добър и да раздава, но истината е, че добрият министър е този, който може да казва "Не". ... Желанието за покачване на заплати на този етап е доста безотговорно, защото първо - имаме няколко месеца дефлация, второ - гледаме данните за последния месец и за цените на производител, които също намаляват, което гарантира общо намаляване на цените за следващите месеци. Така че няма основания за сериозни протести", посочи Бобева.

Проф. Бобева подчерта, че най-грубата грешка, която ще направи правителството, е изземването на 100% от печалбите на държавните предприятия в енергетиката и военно-промишления комплекс.

"С тази политика се обезсмисля реформата, започната от предишните правителства. Изземването има две много сериозни последици. Първият проблем е, че се поставя под съмнение зеленият преход и ангажиментите, които сме поели с подписването на Зелената сделка. Вторият проблем е, че не се оставя никаква възможност на мениджмънтът на тези предприятия да ги стабилизира. Това вече е много сериозно, защото, ако трябва да се спасяват в лоши времена, те ще тежат на бюджета на държавата и сакралните 3% ще станат немислими", каза тя.

"Влизането в еврозоната е възможност, която може да бъде използвана по най-добрия начин за българските граждани, ако имаме достатъчно мъдра политическа клада, която да направи всичко необходимо", посочи Бобева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: бюджетДаниела Бобева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заплатите за МВР и администрация висят и това увисва и целия бюджет. Трябва да се закрият и мариците и спадат и парите към БЕХ.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 7 .За Мизерстващия народ .В Италия средна заплата е в порядъка от 1300 до 1700 евро .В София средна заплата вече е почти 1500 ..Така че ..не сме толкова музерстващи
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До За българина 7 : Ай, ай, ай! "Мизерстващият български народ"? А защо мизерства? Защото го е мързяло да учи! И защото си измисля милиони извинения да не прави нищо, а само да чака да му вдигнат минималната заплата. Напълно си заслужава съдбата, която сам си е избрал.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Подаряваме им ц300 и АЕЦ ако ЕС и НАТО ни пратат безплатно нови техни.. Но те искат ние да теглим нови заеми.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Реактори ще направат 1000 милярда печалба за 100 години. А ЕС и НАТО какво ни дава. На минус сме.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
8
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако продадем ядрените реакторите на Украйна за 1.2 млрд лева и ако продадем ракетите С 300 на Украйна за още 200 млн долара .Ще може да ползваме парите като буфер в бюджета ако не се случат заветните 3% дефицит в бюджета.Реално погледнато нито реакторите ни трябват нито ракетите и ако ги държим сме единствените губещи.Атомна централа няма да строим а на ракетите им изтича срокът
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Парата днес света владей и който я нема като мен, зле живей!" - стара българска мъдрост, от времето на варненската златна цивилизация, записана върху една златна монета, висяща на гирлянда на гърдите на мойта баба! "Банките едно време са биле златните гирлянди висящи на гърдите на съпругите ни! Дум, дум, дум ако някой гангстер посегне на тия златни гирлянди на твоята съпруга! И така сме правили Род за да има Български Народ! А сега кво - Навсякъде "Банкстери - Гангстери"!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
бобева яде вафли за закуска министър в правителсвото на орешарски
5
4
 
3
 
! Отговори
За българина преди 10 месеца
" Той е единственият възможен в тази ситуация". Това не е вярно. В момента едни хора казват на мизерстващия български народ, че е много важно да приемем еврото възможно най - скоро, ами това не е най важното. В момента е най важно оцеляването на хората с МРЗ и тези с малко над нея. От въвеждането на еврото имат голяма полза най - вече банките, за обикновенния човечец е поредното затягане на колана и резултата пак не се знае дали ще бъде постигнат. В близките години няма да влезем в еврозоната.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя бюжет не решава нито един проблем а залага нови бомби с нови заеми. Целта е главно ПП и ГЕРБ да останат на власт но фалита наближава.Велкова го каза март България е пред свръхдефицит и сценарий за заем от МВФ
3
0
 
4
 
! Отговори
Немо преди 10 месеца
Излишъците в бюджетите бяха техника за преразпределение на част от бюджета, посредством заложени занижени приходи, които излишъци в последствие бяха разпределяни от Министерски съвет по усмотрение на правителството - т.е. към "нашите".Било то за инфраструктура на безумни цени и никакво качество, към увеличаване на доходите на администрацията, МВР или други компактни групи "гласоподаватели".Изобщо се харчеха без какъвто и да е контрол от Народното събрание и обществото.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бюжета са само нови заеми но вече няма пари и да се връщат старите заеми, защото САЩ дигат лихвата. Така че скоро няма да има пари за заплати . И то се вижда по спада на обяви за работа.. Печалбата на АЕЦ спасява пенсиите но ако падне или се спре АЕЦ няма и за пенсии. ПП и ДБ искат и да приватизират БЕХ и тогава пак ще се разграби. Без заплати и пенсии ще почне да спада и БВП и накрая гръцки фалит.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.