Няма опасност армията да остане без боеприпаси, успокоява Атанас Запрянов

Списъкът с оръжия, които Украйна поиска, е утвърден
10 юли 2023 19:00, Нели Христова
122
Няма опасност армията да остане без боеприпаси, успокоява Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

"Няма опасност армията да остане без боеприпаси. Освобождаването на боеприпаси и тяхното освежаване чрез използване на договора между Министерство на отбраната и ВМЗ "Сопот" е една мярка, която позволява да се освободим от боеприпаси, оперативен запас, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са накрая на своя експлоатационен ресурс.

Ако не ги деблокираме и не се освободим от тях сега, след няколко години ще се наложи да ги унищожаваме, да харчим средства за това и допълнително да разходваме средства за закупуване на нови такива". Това обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, предаде репортер на БГНЕС.

Още по темата
"Деблокирането на запасите се извършва по много строга методика. Графикът на това деблокиране по никакъв начин не позволява да бъдем освободени изцяло от оперативните запаси", добави Запрянов.

Замeстник-министърът на отбраната увери, че в военновременните ни формирования са с налични запаси. "Оперативните запаси са извън формированията. Там имаме войскови запаси, които са на 100%. Ние ще деблокираме само военновременните запаси и само за военновременните ни запаси", категоричен е той.

Запрянов коментира, че списъкът с оръжия, които Украйна поиска, е утвърден.

"Ние работим по неговото предоставяне. Това, което даваме на Украйна с втория транш по същност и характер е както в първия транш - това са излишни за въоръжените ни сили боеприпаси и някои технически средства. Няма да нарушим щатовете на мирновременните и военновременните формирования, за да предоставим определена техника", подчерта заместник-министърът на отбраната.

Според него ситуацията в Западните Балкани не се свързва с войната в Украйна.

"Ние сме за развитие по мирен начин на процесите. Смятам, че военното присъствие на НАТО в Косово и на ЕС Босна и Херцеговина са достатъчно да поддържат мира и да се решат проблемите, които има там", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Коя армия?
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тя армията си няма хронично боеприпаси! Все едно да вземеш на босия цървулите...
91
4
 
10
 
! Отговори
BG мужици преди 9 месеца
Изкукали пенционери с подгизнали памперси и прорашистки неудачници от котилото на Копейкин , Импексова и Фигуранта масово оакват форумите !!!
90
9
 
7
 
! Отговори
Слепок преди 9 месеца
Атанас Запрянов - български национален предател и престъпник. По негово време в Българската армия (и сигурно с негово знание и разрешение) е закупена и вкарана криптираща (засекретяваща) апаратура на Крипто АД (Crypto AG) която е осигурявала на ЦРУ всички комуникации на армията и правителството. Това много преди да влезем в НАТО. И по това време вече цял свят е знаел за престъпленията на световния терорист САЩ. Е ся тоя не е ли за Белене и защо още е на свобода?
89
8
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 9 месеца
Стар к0 му ня г0-фашист
88
8
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 9 месеца
Стар, ***-фашист зам. министър... На заплата и пенсия. Боли го за мизерията на възрастните по селата, за болниците, за хората в неравностойно положение.....
87
8
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОСНИЯ ЗАПРЯНОВ преди 9 месеца
( лично ги познавах ) Е ЗАВЪРШИЛ АКАДЕМИЯ В ЛЕНИНГРАД 82 г.
86
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПП да освобождава хората на пенсия и заплата нали много приказки изприказваха , а този зам министър е пак на пенсия и заплата. Защо ги мъчите тези хора пенсионери, взимат пенсия на макс 3500 лв., че и зам министър .
85
2
 
5
 
! Отговори
Искаш мир? Бъди сила преди 9 месеца
Който иска мир трябва да има силна икономика и армия ! Швейцария е 40 000 кв км и единствена през Втората световна война не беше окупирана от Хитлер, защото швейцарците бяха и са въоръжени до зъби и са най големият производител на оръжия в Европа !!!
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че тя армията след нойски договор е била по силан от сегашната
83
10
 
6
 
! Отговори
НИКАКВИ ОРЪЖИЯ преди 9 месеца
ЗА УКРАИНСКИТЕ ФАШУГИ
82
2
 
5
 
! Отговори
Зеленски преди 9 месеца
Няма проблеми, ще ви раздадем по една прашка да си имате въздушни пушки
81
8
 
10
 
! Отговори
Дон Кикот преди 9 месеца
Няма да има с какво Копейкин да окупира Македония както обеща на заблудените копейки :)
80
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
АБЕ НАЛИ СТЕ МИРОЛЮБЦИ БЕ, ЗА КВО СЕ КАХЪРИТЕ ЗА БГ АРМИЯ? МИР! НАЛИ СТЕ МИРПЛЮБИВИ, ДЖУДЖИ НЯМА ДА ВИ НАПАДНЕ, ЩОТО Е ПРАВОСЛАВЕН БРАТ СЛАВЯНИН ( КАКЪВТО Е И ЗА УКРАИНЦИТЕ)?
79
5
 
11
 
! Отговори
ДРУГАРЕ, преди 9 месеца
ЗА КВО СА НИ ОРЪЖИЯ? ДА НЕ БИ ДА ИМАТЕ ИНФО, ЧЕ РУСИЯ ЩЕ НИ НАПАДА? НЕЩО МНОГО СТЕ СЕ ЗАКАХЪРИЛИ ЗА БГ АРМИЯ...
78
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТОЯ ЗЕЛЕНСКИО Е ГОЛЯМ БУДАЛА! ВИКА НА РАДЕВ ТИ НА МОЕ МЯСТО КАКВО ЩЕ НАПРАВИШ? ЩЕ СЕ БИЕШ. АБЕ АЛОУ, ТОЙ ЩЕ СЛОЖИ ЧЕРВЕНИТЕ ПРАШКИ И ПРЪЕВ ЩЕ СПОСРЕЩНЕ С ЦВЕТЯ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ 'ОСВОБОДИТЕЛКА'!
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Баси доживях след СССР, САЩ и ЕССР да се надяваме да ни оправи несъществуващата(без чъжда помощ е точно такава Украйна).
76
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този пенсионер, защо не си е вече у дома? В сегашните ненормални времена няма работа в министерството.
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е бичовете на България все трябва да слугуваме на някой господар дали ще е ЕС, СССР или САЩ няма значение и все чакаме някой отвън да ни оправи.
74
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заради тези умни хора виждате на какво дередже е армията и държавата.