Шкварек: Само една част от българското младо общество е политически активна

Според него нови "силни играчи" се появяват само на няколко места
10 юли 2023 11:50, Нели Христова
47
Шкварек: Само една част от българското младо общество е политически активна
Снимка: БГНЕС

Само една част от българското младо общество е политически активна. В политическият спектър това е частта на градско-либералната прослойка, това заяви историкът и политически анализатор Кристиян Шкварек пред БГНЕС. Той допълни, че това си личи с изборите последните няколко години, хора като Кирил Петков и Асен Василев представляват това по-младо поколение. Те са доста по-млади от Иван Костов примерно. Останалите главни политически сфери в България нямат все още смяна на поколението, това се вижда само при либералите.

Шкварек изясни, че това се получава предимно защото някой от старите политици се "пенсионира". Това оставя свободно място, което се заема от по-младите.

"Нови "силни играчи" се появяват само на няколко места. Костадин Костадинов при националистическата проруска сфера, а Асен Василев и Кирил Петков при либералите."

"Демографията играе важна роля, тя е съдбата за един народ. Също така играе и важна роля за политическия спектър. България е силно застаряваща страна, като това силно намалява шанса да се появи историческа фигура от идващите поколения", заяви Шкварек.

Той коментира и промяната между противопоставянето дясно-ляво в България.

"Има промяна в България между старото дясно-ляво и изток-запад. Заражда се наново противопоставяне между консерватизъм и либерализъм. Може да видим как всяко нещо веднага разделя партиите и обществото на базата дали е проевропейско или евроскептично, прогресивно или консервативно…Като това е главната граница, ако си по- крайно прогресивен си крайно ляв, а ако си по-консервативен си крайно десен."

"България догонва тенденциите, които вече са се случили на запад, разделението в политиката да е на базата предимно между прогресивизъм и консерватизъм", заяви Шкварек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Кои млади българи преди 9 месеца
са активни?Огледайте се в органите на властта и кажете кой самостоятелно се е издигнал от "младежите"?Всичките са от сой,мама,тате,баба,дядо,цялата рода.Кой ги е пращал да учат в чужбина?Кой им е уредил след това светло политическо бъдеще?Липсват самотни бели лястовици,а ако някоя все пак се появи,много бързо и режат крилцата и я приземяват.Случайни младежи във властта няма.Поколения трябва да минат,докато издънките на червените барони и наследниците им(вече с друг цвят)се претопят.
38
1
 
1
 
! Отговори
ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ преди 9 месеца
СЪЗДАВА ЛИЧНИЯ ИНТЕРЕС, БЕЗ КОЙТО НЯМА ПОЛИТИКА, А САМО БЕЗРАЗЛИЧИЕ, КОРУПЦИЯ, БАНДИТИЗЪМ И ХАОС ! КАКЪВ Е ПРОЦЕНТЪТ НА ЗАЕТИТЕ В СЕМЕЙНИ ПРЕДПРИЯТИЯ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО НЕ СИ ГЛЕДАТ ЧАСОВНИКА ДА СТАНЕ 17 ЧАСА И ДА СЕ СПАСЯВАТ ? ПРЕДИ 100 ГОДИНИ Е БИЛ 85 ПРОЦЕНТА СЕМЕЙНО ПРОИЗВОДСТВО ! КОГАТО РАВНОВЕСИЕТО СЕ ВЪЗСТАНОВИ, МАЛЦИНА ЩЕ СА БЕЗРАЗЛИЧНИ !
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много се надявам "България да НЕ догонва тенденциите, които вече са се случили на запад" !!! Много се надявам. Цялата тази човеконенавистническа и абсурдна политика да не достигне с пълната си сила тук. Много се надявам да са останали и хора с мозък, не всички да с кухогляви зомбита.
36
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Шкварек има шанс да направи нещо консервативно в България, но трябва малко да въздържа тона спрямо Русия и поне да изглежда неутрален на аудиторията. Полската жилка да е инкогнито имам предвид. Както примерно Костадинов на моменти се издава, че храни добри емоции спрямо руснаците, така и Шкварек се издава, че не ги понася. Трябва ни десен и консервативен лидер, на който не му пука за Русия и я разглежда, както всяка една Велика сила/империя - САЩ, Китай и т.н. Трябват ни само българофили.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Глупости на квадрат Те се мислят за франсета румънците, нищо че използват много български думи, те дори влахите си промениха езика за да заприличат на франсета малко и са католици едно 90% от населението им :))) Споменах ти кои държави са православни, недей да си измисляш и изсмукваш от пръстите :))
34
0
 
2
 
! Отговори
Глупости на квадрат преди 9 месеца
Напротив Православни са , явно грам не познаваш съседите ни.
33
1
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 9 месеца
По логиката за пенсионерите на псоиелдните избори БСП и възраждане трябваше да са мнозинство. Но не всички пенсионери са дърти комунисти.
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Глупости Румънците са католици, явно нищо не знаеш :)))
31
2
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 9 месеца
Православни са и Румъния, Грузия, Беларус, в Казахстан има 6 милиона православни. а в Етиопия има 45 000 000 православни. Да не изброяваме повече.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 33Православни са само българите, гърците, сърбите и руснаците, чехите са католици, словаците също, за полските урки е ясно :))
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До к.23 Поляците са единственият славянски народ приел КАТОЛИЧЕСКАТА вяра като държавна! Те дори не се смятат за славяни! През 1938 г. Полша е предложила на Германия да си поделят Чехословакия след Судетския аншлус. Германците не се съгласили и с руснаците си поделили Полша. Сетне те решили да заграбят европейската част на Русия, но руснаците след Сталинградската битка ги погнали и се спряли в Берлин.
28
2
 
4
 
! Отговори
И ТОВА Е ДОБРЕ... преди 9 месеца
Я ВИЖТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ МЛАДИТЕ, АКТИВНИ УЛИЧНИЦИ КАКВИ ГИ ВЪРШАТ - ПАЛЕЖИ, ГРАБЕЖИ, ИЗНАСИЛВАНИЯ, УБИЙСТВА..... ТОВА ОЧАКВА И БЪЛГАРИЯ, НО С МАЛКО ЗАКЪСНЕНИЕ ОТ 5,6 ГОДИНИ....... ТАКА СА МОДЕЛИРАНИ "МЛАДИТЕ"
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако г-жа Христова се поразрови в данните от социологическите проучвания по изборна активност по възраст ще установи, че само около 28-30% от младите хора са политически активни и участват на избори. Най-активни са хората на възраст над 60 години. А Академикът-премиер ни обяснява,че при евентиален референдум евродемокритите ще преобладават пред евроскептиците... Как бре, като пенсионерите са около 2,5 млн., всички те имат право на глас и като правило го упражняват? Що си не гледаш епруветките?
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нехигиенично е се дава думата на този колхозник
25
1
 
5
 
! Отговори
Прав е донякъде! преди 9 месеца
Има доста голяма част от младото "общество", което е пасивно... Видя се ясно на София Прайд,предвождано от младите ППЛГДБТИ + либера33ти.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Престъпник!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми 80% от българите не гласуват, то нема и за кой да гласуваш :))
22
3
 
3
 
! Отговори
Разбира се преди 9 месеца
Ш К В А Р Е К ПРЕЗИДЕНТ!!!!!!!!!!
21
3
 
5
 
! Отговори
aZ-ът преди 9 месеца
Поляците винаги са били т*ц-те на Европа. Огромно самочувствие, всички ги мразят , а са най големите см*шници на Европа. Германия ги е..., после Русия ги е... Този човек на снимката е роб на собствената си омраза и тази на народа си, защото той очевидно не може да избяга от генчето си , към Русия. С две думи - не е интересна персона.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до 20 Поляците са некви фашисти и нацисти. Само гледат какво да окраднат от Германия и Русия.