Хърсев: Наблюдаваме консервативно и неувлечено към харчене правителство

Най-вероятно бюджетът ще бъде изпълнен, прогнозира той
12 юли 2023 09:15, Нели Христова
11

"Всичко показва, че има шансове прогнозата за ръста на икономиката до края на годината да се сбъдне. Най-вероятно бюджетът ще бъде изпълнен, има и резерви, това е бюджет на компромиса. Напълно изпълним е, следователно и реалистичен", коментира  финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в създаденото правителство разбирателството върви трудно, но е нормално в ресорните комисии, в които предложенията основно са за харчете на средства, те да бъдат отхвърляни.

"Наблюдаваме консервативно и неувлечено към харчене правителство. Отникъде не могат да дойдат приходи, ако не можем да си ги изкараме сами, което е все по-трудно за застаряващата ни нация", добави финансистът.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви позицията си, че трябва да отпаднат всички облекчения, въведени  последните години. А във връзка с подготвяните редици протести каза, че пари се дават на "онзи, който най-силно изкрещи".

Хърсев призова за прекратяване на облекченията в ДДС.

"Таксата за туризма е утежняване на туризма спрямо другите транспортни отрасли, това е износ, макар и с облекчена ставка, тези 9% са наказание за туризма. Останалите страни, с които сме в конкуренция, нямат данък върху туристическия износ", заяви гостът.

Финансистът определи ситуацията в икономиката като "добра", защото не зависи от политиката, с изключение на някои отрасли. Прогнозата му е за ръст в БВП не със заложените 1,8%, а с 2%.

Събеседникът подчерта също, че няма взето решение за декапитализация на БЕХ, но ако има такова - то ще е рисково.

Финансистът коментира и присъединяването на България към Еврозоната.

"Напълно възможно е да стане през 2025 г., особено ако законодателната програма, доколкото ни уведомяват има съгласие, бъде изпълнена. Има технически въпроси, които са в самата банкова система, и Централната банка трябва да ги реши", уточни доц. Хърсев.

Той призова за бърз избор на нов управител на БНБ, който да може да взима дългосрочни решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 7 : Тоест, твърдиш, че ако нещо не е свързано със садене, гледане на животни, строене или копане - не е работа. И програмистите изкарват големи пари без да работят, по твоята логика, правилно ли разбирам?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този ,когато и да го вкарат в затвора-все ще е късно.
7
7
 
3
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 9 месеца
До Анонимен - програмистите садят ли нещо, гледат ли животни? Къща могат ли да построят? Програмистите завзеха всички банки и всичките ни пари минават през техни програми и софутери - ти знаеш ли как ти обработват парите? Програмистите само търсят как да пишат софтури които да изметят хората и да ги оставят без заплати.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 4 : може ли да обясниш по-подробно как точно са обрали народа?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как само лъжат без задръжки !
4
1
 
4
 
! Отговори
Цяла Европа и САЩ преди 9 месеца
говорят усилено за рецесия, само БГ е топ и няма рецесия. Как стават тея неща не знам. Ще изпълнят бюджета като вземат още някой и друг милярд въздушни пари да ги изхарчат т. е. откраднат.
3
8
 
5
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 9 месеца
Средната заплата в България е 1200лв. Един програмист взима 7хил лева и то на гърба на народа. Обложете с данъци програмистите и пари ще има за всичко
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Предвижда ли се да се дават "живи" пари за Украйна под формата на заеми или? Или солидарно поемане на дълг?
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Финансистът определи ситуацията в икономиката като "добра", защото не зависи от политиката . . . . . Уволнете го веднага и не питайте защо! Без обяснения!