Настоящият ВСС ще работи още шест месеца

Това предвижда нов законопроект
12 юли 2023 15:30, Росен Стойчев
3
Настоящият ВСС ще работи още шест месеца
Снимка: БГНЕС

Сегашният състав на Висшия съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, трябва да бъде разпуснат до шест месеца. Новите членове от парламента и от магистратската квота трябва да бъдат избрани след конституционната реформа. Това е записано в законопроект на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната – Демократична България” и ДПС, посочва НОВА.

Една от основните идеи за промени в Конституцията е именно Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два съвета – съдийски и прокурорски. Такива са първоначалните заявки в парламента, макар че все още няма разписани текстове.

Още по темата
Днес на първо четене в Правната комисия беше направен и козметичен ремонт на механизма за разследване на главния прокурор.

С промени в съдебния закон ГЕРБ, „Продължаваме Промяната – Демократична България” и ДПС дават още 6 месеца живот на този състав на ВСС, който е с изтекъл мандат от миналата годината.

"Вижданията на всички групи са, че ВСС трябва да изглежда по друг начин, изцяло разделен на две, може би с променени квоти. Затова нашето мнение е, че новите членове трябва да бъдат избрани по новите правила. Aко ги изберем по стария закон и гласуваме нови правила, какво от това", каза Хамид Хамид от ДПС.

Това означава, че до шест месеца трябва да се проведат нови избори за членове на ВСС както в съдебната система, така и от парламента.

Предлага се и съдиите, които ще разследват главния прокурор и неговите заместници, да се определят по нова система за случаен избор, различна от тази, по която се избират магистрати по другите дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: очакватзаконВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прогнил и без никаокъв авторитет ВСС. Най-цинично си уредиха некадърни протежета за съдии в София. После се чудим защо не работи съдебната система. Да ги измитат по-бързо!
2
0
 
1
 
! Отговори
Добра переспектива преди 9 месеца
Ако това е истина което казва коментатора преди мен, тук с вастатаро-печенезите е свършено.Тези американски войници които ще дойдат в страната, могат да вършат всичко което им дойде на ум, без да са подвластни на българските закони. Това ще е добре дошло за местните ни *** и дилърите на дрога, които ще спечелятнай-много от всички ! Останалите ще се чувстват като аборигенитеот остров Гуам.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оставете ВСС на мира - те са независими от изпълнителната власт - т.е. от Киро,Кокорчо, Лорер. Вас още колко време ще ви търпят от опозицията преди дебелият Лойко да поведе дупетатите от НС в Кръстоносен поход за свалянето ви? В грях сте заченати, с грях ще си отидете начело с голямото недоразумение - премиерът-Академик. Но онези американски войници ,около 10 хил. души,които Денчев покани в България като база за атака срещу Русия, ще си останат.Войнстващо политическо управляващо недоразумение.