Политолог: Сглобката ще издържи по-дълго, отколкото мнозина предполагат

Възможно е след местните избори тя да се реализира и на местно ниво
13 юли 2023 18:15, Елка Василева
135
Политолог: Сглобката ще издържи по-дълго, отколкото мнозина предполагат
Снимка: архив, БГНЕС

"Още от началото са си коалиция във връзка с простия факт, че са мнозинство. Имаше свенливост заради дългогодишните битки помежду им да го нарекат с истинското му име". Това каза в интервю за БНР политологът Георги Киряков за управляващото мнозинство и формата на управление.

Относно квотното и партийното разпределение на постове и позиции в различни институции и регулатори на фона на заявките за професионализъм Киряков посочи, че "трябва да падне и тази бариера пред тях – няма професионалисти при политическо мнозинство".

Още по темата
"Важното е, че това мнозинство трябва да одобрява, да контролира, да поправя тези политики, ако те вървят в грешна посока", каза политологът.

Подкрепата на ДПС е нужна за проевропейска конституционна реформа, защото все още не сме напълно интегрирани в европейските ценности, отбеляза Георги Киряков.

"Въпреки всички опасения, че ГЕРБ ще удуши ПП и ДБ, че ще ги унищожи, че ще ги занули – няма такива индикации на този етап. Има малък спад на подкрепа, но не е този, от който много от тях се опасяваха. ГЕРБ доста са се обрали поведенчески и на реторично ниво. Приемат неща, които си мислехме, че са немислими, че ще приемат. Включително ролята си, макар и неохотно, на второстепенна политическа сила, защото мандатът не е в тях", коментира политологът.

Не е фатална стъпка в това Борисов да оглави външната комисия, смята Киряков. Според него по-скоро е била проблемна стъпката Пеевски да участва в конституционната комисия.

Сглобката ще издържи много по-дълго, отколкото много хора предполагат, допуска той.

И най-харизматичната личност да издигнат ГЕРБ, съотношението на силите в София е такова, че разликата е в полза на ПП-ДБ, дори с кандидатурата на Васил Терзиев, изтъкна още политологът. "Тази разлика е нестопяема до изборите".

Възможно е след местните избори сглобката да се реализира и на местно ниво, защото целта е една и съща – "връщането на България в пронатовските, проевропейските коловози, от които се опитаха да ни изкарат ред служебни правителства и президентството", каза още в анализа си Георги Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
9
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Тия дето протестираха срещу борисов и пеевски сега са доволни , че кире стана негов паж заедно с христо
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сглобката се държи на Посолството, докато те кажат дотогава ще държи, щото и на избори да идем машините се управляват от Посолството и волята на Избирателя е без значение.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПАТРИС ЛОМУМБА И РОБЪРТ МУГАБЕ...
36
2
 
6
 
! Отговори
видя се преди 10 месеца
Милионите правят неразрушима заварка !!
35
2
 
3
 
! Отговори
Силата преди 10 месеца
прави съединението - карикатура от Борис Димовски
34
2
 
2
 
! Отговори
Сметката преди 10 месеца
кица е отчаяна, знае, че ще си ходи с и.тн при мая . Всеки ден е на кафе на " кристали", не фокусира журналистите дори, но е уредила всички охранители на добри постове по примера на десито НСО - то
33
3
 
7
 
! Отговори
Козяк: преди 10 месеца
"Сглобката чекмедже-парапет-сарай ще издържи колкото ние,господарите на колонията решим!Нужна ни е само територията... спомнете си какво се случи с индианците,които бяха на грешното място в грешното време!"
32
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
..."Некои сили искат да унищожат България,да я нема"..( Т. Живков ).
31
8
 
4
 
! Отговори
Пълен мандат преди 10 месеца
и всички путинофили и Митрофановци вън от парламента.
30
3
 
4
 
! Отговори
ХАХА преди 10 месеца
НА СНИМКАТА ПАТРИС ЛОМУМБА ОТЛЯВО И РОБЪРТ МУГАБЕ ОТДЯСНО.
29
1
 
6
 
! Отговори
Сглобката е на контр преди 10 месеца
Общо взето като при кучетата в един определен момент. Няма значение кой е отпред и кой е отзад - всичко е наред, докато не дойде някой със сопа, за да ги разтърве.
28
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
естествено!...Чорбаджията на "сглобката" е един-"ПОСОЛСТВОТО" !..Шмекерите и лауреата на украинска награда "бориссофф" са само негови /на чорбаджията/ кукли на конци....А най-смешното е,че и кировчетата и Тиквеника с гордост си признават,че поне два-три пъти в седмицата посещават Господаря си и се "консултират" с него,демек,получават нарежданията....Хора,ама НАИСТИНА ли сме определени да изчезнем като държава след 1300+ години?...Нима ще се окаже прав "Тато",като каза:..-"Некои сили искат да уни
27
4
 
5
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 10 месеца
По добре Евроатлантиците от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, от колкото руските агенти от БСП, ИТН и Възраждане!!
26
5
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 10 месеца
Пусна се слух , че ленка вече е сьс бойко - вярно ли е
25
2
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ преди 10 месеца
Продължаваме сглобката...лява ръка - десен джоб...и дясна ръка-ляв джоб...важното е да има движение на парите !!! изпълняваме икономическата формула: пари, стока-пари прим ...
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали требва да има сеир, те иначе наистина се мразиха ПП и ГЕРБ, обаче Бокича направи много ключово записване на Киро и той вече нито приказва, нито нищо...:)))
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КИРИЛ ПЕТКОВ Е СТРОГ НО СПРАВЕДЛИВ ГОСПОДАР НА БОРИСОВ.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По принцип щом хората гласували за ПП и ДБ не са против тази коалиция, значи няма проблем.Ако имаше хора, които са гласували за ПП и ДБ и са против това обединение с ГЕРБ и ДПС, то те щяха поне да протестират по някакъв начин.Поне така правят хората в другите държави.Аз протестиращи хора не съм видял, значи всичко е наред.
21
0
 
7
 
! Отговори
Един от промяната преди 10 месеца
Герб пуснаха нещо и за - пп и ристъо и вече са добри и изпраниЖалко за ония дето ги пече сльнцето по площада и ги биха под колоните
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борбата с Мафията се отменя, защото влязохме в Мафията и там никак не е зле.