Политолог: Сглобката ще издържи по-дълго, отколкото мнозина предполагат

Възможно е след местните избори тя да се реализира и на местно ниво
13 юли 2023 18:15, Елка Василева
135
Политолог: Сглобката ще издържи по-дълго, отколкото мнозина предполагат
Снимка: архив, БГНЕС

"Още от началото са си коалиция във връзка с простия факт, че са мнозинство. Имаше свенливост заради дългогодишните битки помежду им да го нарекат с истинското му име". Това каза в интервю за БНР политологът Георги Киряков за управляващото мнозинство и формата на управление.

Относно квотното и партийното разпределение на постове и позиции в различни институции и регулатори на фона на заявките за професионализъм Киряков посочи, че "трябва да падне и тази бариера пред тях – няма професионалисти при политическо мнозинство".

Още по темата
"Важното е, че това мнозинство трябва да одобрява, да контролира, да поправя тези политики, ако те вървят в грешна посока", каза политологът.

Подкрепата на ДПС е нужна за проевропейска конституционна реформа, защото все още не сме напълно интегрирани в европейските ценности, отбеляза Георги Киряков.

"Въпреки всички опасения, че ГЕРБ ще удуши ПП и ДБ, че ще ги унищожи, че ще ги занули – няма такива индикации на този етап. Има малък спад на подкрепа, но не е този, от който много от тях се опасяваха. ГЕРБ доста са се обрали поведенчески и на реторично ниво. Приемат неща, които си мислехме, че са немислими, че ще приемат. Включително ролята си, макар и неохотно, на второстепенна политическа сила, защото мандатът не е в тях", коментира политологът.

Не е фатална стъпка в това Борисов да оглави външната комисия, смята Киряков. Според него по-скоро е била проблемна стъпката Пеевски да участва в конституционната комисия.

Сглобката ще издържи много по-дълго, отколкото много хора предполагат, допуска той.

И най-харизматичната личност да издигнат ГЕРБ, съотношението на силите в София е такова, че разликата е в полза на ПП-ДБ, дори с кандидатурата на Васил Терзиев, изтъкна още политологът. "Тази разлика е нестопяема до изборите".

Възможно е след местните избори сглобката да се реализира и на местно ниво, защото целта е една и съща – "връщането на България в пронатовските, проевропейските коловози, от които се опитаха да ни изкарат ред служебни правителства и президентството", каза още в анализа си Георги Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Политолог преди 10 месеца
До 60 Да не би на теб да са ти отлюспили мозъчните клетки?!Като стария лук.
58
2
 
3
 
! Отговори
Има един проблем преди 10 месеца
До 58 Тук не е Москва!
57
4
 
7
 
! Отговори
Докато преди 10 месеца
Мутрата от СИК, заедно с Кирчо Умното, Шиши и Асенчо Китката не бъдат екзекутирани публично, за България няма никакъв шанс!
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В името на парите ще си поделят баницата и който каквото отмъкне това ще му остане.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сглобката е много здрава и ще издържи дълго! Все пак е Американска изработка, а не Руска или Китайска.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На коалициите в България вече им викат "Сглобки" да не се обидят избирателите или да си помислят нещо..
53
2
 
1
 
! Отговори
Слава Украини преди 10 месеца
До 50 абе незнам как си позволяваш да гонориш от името на напода,Не е нярно това!
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зависи как ще разпределят баницата . Като настъпи гладния зимен период ще им намалее електората и после е най добре да има избори . Много гърла малко ясли . Ще се самоизядат . За народа пак от същото изчезване и задлъжняване . Този път обаче и в Европа има много проблеми . А й света се готви за дълбока криза а ЕС ту раздава и събира все повече пари .
51
0
 
3
 
! Отговори
Моля? преди 10 месеца
Цитат: "Въпреки всички опасения, че ГЕРБ ще удуши ПП и ДБ, че ще ги унищожи, че ще ги занули. Този говорил ли е с гласувал за ппдб? Аз един доволен не знам, но той пък не виждал спад.
50
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Това не е "сглобка", а е една евроатлантическа хунта, която е узурпирала властта и без кръв няма да я даде.
49
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
До Аноним...симпатяго,"служебните" ги назначава президента,който Е ИЗБРАН ОТ НАРОДА ПРЯКО !..Така че "служебните" НЕ са "паднали от Марс" !..Това първо..И второ:..-Българските гласоподаватели бяха тежко излъгани,защото те /гласоподавателите/ ПОВЯРВАХА на Шмекерите от пп и въртиопашките "дб",че ще "вкарат Тиквата в затвора",че ще потърсят сметка за кражбите на гробарите и техните национални предателства ...Вместо това,получиха едно изплюване в лицето...Видяха СВАТБАТА на тия,които се обвиняваха
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дръж се Русия българският народ е с теб!
47
5
 
1
 
! Отговори
ПръстенаНаНбелунгите преди 10 месеца
Това е легитимно правителство избрано от няколко милиона гласоподаватели!
46
2
 
7
 
! Отговори
Стан преди 10 месеца
Лепилото е от посолството, няма как да не издържи
45
2
 
2
 
! Отговори
Петров преди 10 месеца
язе сум началник на комисията по внешни неща, че одим до сан марино да видим на каков язик говворят, ем че земем бикинката, каза изтънчения дипломат Боката
44
3
 
6
 
! Отговори
Нормално е преди 10 месеца
Алчността сплотява, в момента в който разбереш, че няма как да крадеш без да си партия с другия мошеник отсреща.
43
5
 
3
 
! Отговори
Бацо голям преди 10 месеца
Може да е всякакьв баце ама ги наева с -200 тия от промяната и сега са му верни кучетаВ момента разполага с повече власт и отпреди - почто всички министерства са неговиА когато реши ще ги изпрати там откадето дойдоха
42
4
 
2
 
! Отговори
Вън Руzките слуги преди 10 месеца
От БГ службите!
41
8
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 10 месеца
Това е българско правителство избрано от българи гласоподаватели Стига Служебни стига време е за държавници Успех
40
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
"Сглобката" е сглобена с три цели:-Вкарване на БГ във войната в Украйна,ликвидиране на българския лев и сервиране територията ни на сащ и нато...Та въпросната "сглобка" ще издържи до тогава,докато постигне тия три цели...А както виждате,тия работят усърдно в тая насока..Така че може да се разпадне много бързо,стига да постигнат целите,за които ги сглобиха...После,...после кой от къде е..А за нас "резето ще е хлопнало"..