Здравният министър: Не сме спирали проекта за детска болница

Ще ивърша проверка на всички обстоятелства
13 юли 2023 20:15, Стела Стоянова
0
Здравният министър: Не сме спирали проекта за детска болница
Снимка БГНЕС

Още от първия ми ден като здравен министър категорично заявих, че Национална детска болница е мой основен приоритет. Обещах да въведа всички добри практики, включително от предходното ръководство. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков на брифинг в Министерския съвет.

Това обаче не означава, че ще се хвърля да реализирам такива проекти от огромно обществено значение, без да съм извършил проверка на всички обстоятелства и да съм се запознал с всички детайли по всичко извършено до момента, заяви още той.

"Проектът за Национална детска болница в "Горна баня" никога не е бил спиран", посочи той. "След основният ми анализ, мога да кажа, че МЗ, както и останалите институции, които имат отношение към реализирането на тази безкрайно закъсняла идея, ще направят всички усилия българските деца и техните родители да имат една от най-модерните детски болници, отговаряща на всички изисквания и стандарти", коментира здравният министър.

"Проектът не е спиран. Мястото е избрано, има Подробен устройствен план. Предстои събаряне на някои стари сгради, за да се освободи терен. Предстои определяне на спецификации, за да могат да се направят обществените поръчки и да започне строителството. Тези процеси вървят успоредно с консултациите от съвета от експерти, който определя профилите на детската болница, която ще функционира на национално ниво", разясни още министърът в отговор на журналистически въпрос.

Хинков също така коментира темата с медицинските хеликоптери.

Още по темата

"Проектът за хеликоптерите върви по план, с едно изключение - наема на два хеликоптера, за които всъщност няма дори договор, с който не ни задължава да ги наемаме. Още повече, че се оказва, че е прекалено скъпо за нас и няма такова сериозно значение за спешната помощ, каквото ще бъде цялостното закупуване на хеликоптерите след няколко години", заяви Хинков.

На въпрос има ли как да се увеличат заплатите за спешните медици, той заяви, че със сегашният бюджет на здравното министерство може единствено да се направи да прекатегоризира техния труд в първа категория, за да има възможности за увеличение.

Той се ангажира със следващия бюджет за 2024 г. да направи всичко възможно за увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари