Румен Радев: Това криене зад Украйна може да работи, но за известно време

Той обвини управляващите, че се крият зад темата
18 юли 2023 18:25, Нели Христова
257
Румен Радев: Това криене зад Украйна може да работи, но за известно време
Снимка: БГНЕС

"Има много протести - срещу войната, социални, срещу бюджета. България  е демократична страна и всеки има право да протестира. Въпросът е протестите да водят до някакъв резултат".

Така президентът Радев коментира в Бургас готвения утрешен протест в столицата заради позицията му за войната в Украйна.

"Искам да призова управляващата коалиция най-сетне да се заеме с българския дневен ред и с проблемите на българите, защото темата Украйна се експлоатира явно като спасителен пояс, с който управляващите да отдалечат вниманието на хората от това, че нямат визия, програма и реална действия", заяви Радев. И допълни, че "това криене зад Украйна може да работи, но за известно време"

"Криейки се зад Украйна управляващата коалиция все повече отстъпва от редица важни европейски ценности  - върховенството на правото, а не неговото погазване, борба с корупцията, а не нейната закрила, прозрачност, а нед задкулисие, свобода на словото, а не цензура. Повишаване на стандарта  и качеството на живот на хората, а не тяхното ограбване. И много важно - отговорност пред избирателя, а не в негов ущърб", каза още държавният глава.
 
Той присъства на възпоменателната церемония на Летище Бургас по повод 11 г. от атентата на летището на 18 юли 2012 г., при който загинаха петима израелци и българския шофьор Мустафа Кьосев.

И тази година роднини на загиналите дойдоха, за да се поклонят пред мемориала, издигнат в тяхна памет на мястото на взрива.

"11 г. изминаха, но тежката травма ни връща към това злокобно събитие, атаката разтърси цяла България. Несправедливо отнетите човешки животи са предупреждение, че злото съществува и ние трябва да се справим с него", каза в официалната си реч президентът Радев. И подчерта, че България и Израел са дълбоко свързани исторически, като припомни 80-та годишнина от спасяването на българските евреи.

Радев не пропусна да похвали управниците на Бургас, които на 18 юли 2012 г. са реагирали възможно най-добре в първите минути след атентата. Кметът на Бургас Димитър Николов пък припомни, че преди 11 г. се случва нещо ужасно, което сковава в шок и ужас града.

"Пет невинни жертви и един български водач на автобус, който изпълняваше служебните си ангажименти и осигуряваше прехраната на семейството си. Нищо не бе постигнато с това варварство. Бургас посреща все повече израелски туристи. Злото, тероризмът, винаги ще бъдат побеждавани с добро", каза още Николов.

Бившият МВР-министър по време на атентата Цветан Цветанов поиска от президента да свика Националния консултативен съвет, на който да се излезе с обща позиция Хизбула да бъде обявена за терористична организация, за да се спре нейното финансиране. Цветанов припомни, че още през 2013 г. тази позиция е можело да бъде приета от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
3
 
! Отговори
Сащ преди 9 месеца
Президентът е пречка да въвлечем страната във война.
173
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радев е абсолютно прав, американските лакеи са бесни.
172
6
 
4
 
! Отговори
! преди 9 месеца
Да се превалутира в Рубли! 10хил рубли и потупване по рамото от Путин!
171
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Типичен ятак, плямпа за Украйна на събора в Рожен после другите се криели зад Украйна. айде вече да му пускат импийчмънта и да заминава за Матушка Рассия чорапа.
170
4
 
12
 
! Отговори
Прав е Радев преди 9 месеца
Темата за войната в Украйна не може да бъде най-важната тема за правителството и депутатите. Нека си припомнят, че са полагали клетва да служат на интересите на българският народ, а не на интересите на САЩ и управляващите в Киев.
169
9
 
4
 
! Отговори
Руменчо ментето преди 9 месеца
Тоя таварищ да се маха в Русия
168
4
 
12
 
! Отговори
Как така преди 9 месеца
Нито един евроантлантик милеещ за дж ен дър идеологията, еврото, зелената сделка, Зеленски, Украйна и други там измислени ценности, не се записа доброволец на фронта, да спасява ЕС и дже ндер ията от руснаците. Защо така всички евроатлантици начело с Мага рев Кокорчо, Киро, Толупа и т.н. са такива страхливци. Имате чудестната възможност да защитие евро ценностите да се биете за тях. Украйна има нужда от русофоби на фронта, не зад клавиатурата, айде пъ з льо вци беж на фронта.
167
9
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 9 месеца
До Мда : А той щом е загрижен толкова за Русия, да подава оставка и да отива да я оправя !
166
5
 
11
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Абсолютно прав за всичко казаноЩом са по загрижени за украйна отколкото за бьлгария да подават отставка и да отиват да оправят украйна
165
6
 
5
 
! Отговори
бай Ламби преди 9 месеца
До Това ли!Той да не завърши само като Николае Чаушеско нашия главатар барабар с жена му Деса.На Чаушеско жена му и тя кът нашта президентша си купуваше палта от норки от Парижките бутици докът румънския народ тънеше в глад и мизерия.
164
12
 
7
 
! Отговори
тцтцтц преди 9 месеца
До сега не сме имали президент като това недоразумение който така да раздели нацията. Явно го прави умишлено за да ни направи слаби като държава.
163
5
 
13
 
! Отговори
I’m преди 9 месеца
Точно така е! България има куп вътрешни проблеми и хората се чудят как да преливат от пусто в празно! Докато нашите политици по цял ден се занимават с Украйна! НС е много загрижено за проблемите на Украйна и безброй комисии и комисиики се пънат да решат проблемите на Украйна, а за България и българите нищо! Такива продажници, никога не са управлявали България!
162
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези управляващи много добре си гледат работата. Радев е този, който говори все за Украйна.
161
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днес да искаш мир си престъпник луд свят
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ ще еи опази колкото Афганистан Виетнам и още стотина държави само гледайте
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ко да кажа бог високо Америка далеко Бг ще изгори кат факел дерзайте мераклий за война
158
11
 
3
 
! Отговори
Това ли! преди 9 месеца
Радев, Радев . . Това ли ти написа да научиш Мутрафанова? Много приличаш на Тодор Живков и така ще завършиш
157
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Kpиeнeтo зag Пocoлcтвoтo oбaчe мoжe и no-gълro..
156
5
 
8
 
! Отговори
xoxo преди 9 месеца
"Искам да призова управляващата коалиция най-сетне да се заеме с българския дневен ред и с проблемите на българите, защото темата Украйна се експлоатира явно като спасителен пояс, с който управляващите да отдалечат вниманието на хората от това, че нямат визия, програма и реална действия", заяви Радев.АБСОЛЮТНО!!!Аре стига с тази Украйна,САЩ ги мислят,нещо за българите това правителство да помисли??
155
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Президентството винаги може да се премести в друг град!