Радев: Дипломацията е кауза и чувство на дълг пред Родината

Дипломатическата ни служба отстоява българските интереси
43
Радев: Дипломацията е кауза и чувство на дълг пред Родината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поздрави българските дипломати по случай празника им, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Дипломацията е преди всичко кауза, основана на чувството на дълг пред Родината и на висок морал в изпълнението на професионалните задължения, посочва президентът.

Румен Радев изпрати поздравителен адрес до ръководството и служителите на Министерството на външните работи, дипломатическите мисии зад граница, Дипломатическия институт и Държавния културен институт към министъра на външните работи, и всички настоящи и бивши дипломати по случай Деня на българската дипломатическа служба – 19 юли.

Президентът приветства усилията на българските дипломати по приоритетите на българската външна политика за отстояване на мира и сигурността на България в условията на война в близост до границите на страната. В приветствието си Румен Радев откроява и значението на защитата на стратегическите интереси на България, на българските граждани и българските общности в чужбина, утвърждаването на страната ни като активен, надежден и ориентиран към решения член на ЕС и НАТО, ООН и други международни организации, както и поддържането на добросъседски отношения, основани на сътрудничество.

Държавният глава заявява, че през изминалите 144 години от съществуването на дипломатическата ни служба нейната мисия е неотклонно и безкомпромисно да отстоява българските интереси за защита на националната сигурност и независимостта на страната ни, благоденствието и основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен ред.

Румен Радев посочва, че през годините редица дипломати са надмогвали политическата конюнктура, проявявайки принципност и отстоявайки националните ценности с риск за своята кариера и лично благополучие. В контекста на тазгодишното отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война, президентът припомня доблестта на консулите, които през 1939-1944 г., въпреки получаваните разпореждания, издават транзитни визи на няколко хиляди мъже, жени и деца от еврейски произход, спасявайки ги от сигурно унищожение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: дипломацияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напоследък тоя започна отвсякъде да се появява Знаете ли защо Защото една руска нова партия се ражда
37
0
 
0
 
! Отговори
Sram si преди 9 месеца
Готвиш се за политически проект, партия червена България
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
президентче продължава да крепи руските интереси в България.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз съм горд русофил но не и путинофил като този национален резил другаря Радев!
34
0
 
2
 
! Отговори
Радевица преди 9 месеца
Радев, всички видяха, какъв си червен комунист. Срам си за свободна Европа и демокрацията. Срам, че един червен е начело на свободна държава! Усещаш, че вече пропадаш и се чудиш, какво да правиш. Но все повече копаеш дъното! Готвиш се за политически проект, като всички б..клуци.
33
0
 
10
 
! Отговори
Уруков преди 9 месеца
Рашка е на фазата на хитлерова германия от края на 44та, когато хителристите са проявили последна активност в опит да обърнат войната. Знаем как завърши всичко.
32
2
 
0
 
! Отговори
Козяк: преди 9 месеца
Не! Дипломацията следва нашите инструкции!
31
8
 
2
 
! Отговори
Прав е Радев преди 9 месеца
Украйна не може да спечели война с Русия. Това е все едно Мексико да спечели война със САЩ и да сивърне Тексас и Калифорния. Да преговарят за мир - това им каза президентът Радев. Ще дойде време и дядо Байдън да им го каже, но всичко с времето си.
30
3
 
12
 
! Отговори
Весел преди 9 месеца
Да му дават правителствения самолет, да качва децата и жената и да отлита за Москва....а може и за Сибир...на хладно.
29
4
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 9 месеца
Руски Резидент ! Заминавай за Масква !
28
3
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Егати гаднярът е тоа Зеленски, не стига, че не се предава, ами и се отбранява, че и яко млати "магучая" и "непабедимая"...
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тоя голем патреот стана, всеки ден се навира в камерите! Скоро ще му правим Коледата...
26
4
 
2
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 9 месеца
До До Достоен президент: От тази позиция на Зеленски мирни преговори не са възможни. А и не е вярно че Зеленски бил готов за каквито и да е преговори. В украинската Рада (парламентът им) е гласувана забрана да се водят преговори с Русия.
25
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Плюе по западно европейците, ама иска неговият живот, плюе по германците ама иска Мерцедес да кара, плюе по италиянците ама иска Versace да носи, плюе по французите, ама само тяхна козметика иска, плюе по американците, ама иска Iphone да има, плюе по англичаните, ама иска паундове да държи, обича руснаците, ама нищо не иска от тях, що е то?
24
2
 
2
 
! Отговори
Тихомир преди 9 месеца
Пойрязов почвай с примерите? След това аз ще почна с едни други примери от преди 1989 г. Ама нека първи видим товите хиляди.
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напоследък тоя започна отвсякъде да се появява. И все ни проповядва къде завоалирано, къде явно кремълската пропаганда.
22
4
 
17
 
! Отговори
До Достоен президент преди 9 месеца
Тавариш , Зеленски винаги е казвал че е за преговори за мир и условието за това е просто - путин да си прибере opките там откъдето ги намъкна в украйна. Какво неясно и некоректно има в това искане и обяснение ,та дебелите ви кyxи ватняшки кратуни не може да го проумеете?
21
6
 
16
 
! Отговори
сс преди 9 месеца
Този на снимката е национален предател. Факт
20
4
 
15
 
! Отговори
Пойрязов преди 9 месеца
Когато питат някой тавариш с какво америка ви навреди, той започва да говори общи приказки какви имперци били и как искали да подчинят всеки и всичко, но не може да каже с какво конкретно неговия живот се е влошил, защото аз мога да дам хиляди примери с какво живота ви се е подобрил благодарение на американците и по точно на техите технологии които вие ползвате на цената на жълти стотинки.
19
7
 
16
 
! Отговори
До сателит на САЩ преди 9 месеца
Ако бяхме стелит на САЩ, досега да сме се оправили, виж Израел! Лошото е че сме сателит на Русия и неможем да си вдигнем главата от корупционни схеми с Русия!