46% оптимисти за бъдещата работа на кабинета "Денков", 43% са песимисти

53,6% винят ГЕРБ, че са измамили избирателите си, 63,9% смятат същото за ПП-ДБ
72
46% оптимисти за бъдещата работа на кабинета "Денков", 43% са песимисти

Създаденото правителство се приема като неизбежна опция, макар и с много критики и без ясни очаквания на фона на по-скоро положителни възприятия за периода на служебните правителства. Правителството събира очаквания за бюджет, който да е едновременно стабилен и социален. По невралгичните геополитически въпроси на деня обаче липсва попътен вятър.
 
Това са изводите от бърз сондаж от независимата програма на „Галъп интернешънъл болкан“, проведен между 14 и 19 юли.

Първите действия на новото правителство явно се четат като известно успокоение, ако се съди по данните: 45,9% засвидетелстват оптимизъм за предстоящата работа, а 43,3% са песимисти. На практика равните нива на оптимизъм и песимизъм в българските условия са нелош старт.

Дистанцията на времето пък дава общо взето положителна оценка на служебните правителства от последните години: 52,9% са тези, които дават положителна оценка, а 35,7% – отрицателна. Останалите не могат преценят. Може би затова и се наблюдава естествена реакция срещу идеите за премахване на служебните правителства от конституцията (60,9% показват такъв инстинкт срещу 29,4%). Тук роля явно играе и относително по-високата на фона на останалите политици в страната популярност на президента Радев. Вероятно затова и 59,4% не приемат мнението, че той защитава руски, а не български, интерес, а 31,1% го приемат. Останалите се колебаят.

„Лабораторната“ проверка на отношение към набрали популярност твърдения не показва изненади. Като че ли ГЕРБ не са толкова потърпевши от „сглобката“, колкото ПП и ДБ. Популярните твърдения, че двете страни на практика са излъгали избирателите си, като са се събрали, срещат автоматично съгласие, но в случая на ГЕРБ стойностите са по-смекчени: 53,6% споделят мнението, че ГЕРБ за измамили избирателите си, срещу 63,9% смятащи същото за ПП-ДБ. Набралото гражданственост твърдение за външен натиск също среща автоматично приемане: 49,4% срещу 33,7% са тези, които приемат рефрена „натиск от американското посолство“. Факт е обаче, че българите ясно признават, че настоящото правителство може да не е най-доброто, но това е била единствената смислена възможност – 62,7% приемат това мнение, а 32,8% не го приемат.

Оказва се, че в най-голяма степен – 23,2% трудно се формира мнение по отношение на назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. 15,9% са съгласни, че това назначение е добро, докато 60,9% не споделят това мнение, което до голяма степен може да се отдаде и на сравнително ниските нива на доверие в съдебната система като цяло.

Мнозинство от 64,2% пък е съгласно, че кандидати за местните избори не трябва да имат близки, свързани с бившата Държавна сигурност. 29,6% не са съгласни с твърдението. Останалите не могат да преценят.

20,0% са „за“, „против“ са 78,1%, когато става дума за интензифициране на военна помощ към Украйна. Данните не са изненадващи и по отношение на сроковете за приемане на еврото. 21,4% са за забързване, но 71,9% са против България да бърза с въвеждането. Подобни данни са очаквани на фона на досегашната изследователска практика. Те показват необходимостта от решително по-активна информационна и убеждаваща кампания.
В същото време обаче на въпрос какъв да е приоритетът на бюджета, като че ли не се забелязва очакванията силно изразен социален инстинкт за сметка на всичко друго. 45,1% са привлечени от социални акценти в бюджета, но дори повече – 49,0% – по-скоро споделят идеята за финансовата стабилност на страната като приоритет. Двете мнения не си противоречат, но експериментът с противопоставянето им показва какъв приоритет дават българите. По отношение на въпроса за Северна Македония обаче в България явно няма две мнения – в тази тема трудно се припознава каквато и да била идея, че европейският път на Скопие може да е решение на двустранните ни спорове. Очаква се преди всичко решаване на споровете, преди Скопие да получи европейски път.
****
Проучването е проведено в периода 14-19 юли сред 802 души чрез телефонно интервю, представително за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: проучванеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На боко и шиши парите са им запорирани от Магнитски а ПП и ДБ са си буквално хамерикански проекти спонсорирани от Америка за България и добрия стар чичо Copос. Кенет им звъни от Козяк и ето ти изведнъж сватба. Ама чакай, нали се кълняха че никога с ГЕРБ и ДПС ? Аз честно не съм изненадан когато погледна общата картина. В парламента имат даже 169 мнозинство и газят закони, които точно там са направени - визирам Референдума за запазване на лева.
66
3
 
2
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
ТАЯ УДОРМА ЩЕ СИ ВЪРВИ И ПО ДОБРО НЯМА ОТКАДЕ ДА ЧАКАТЕ ,А СЕ ЗАЛАВЯЙТЕ И РАБОТЕТЕ И НЕ МРЪНКАЙТЕ...НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ДА ХАРЧИМ ПАРИ НА ВЯТЪРА ЗА КЕФА НА НЕКОЙ ТАРИКАТ ,КОЙ ЩЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ С 5 КЕБАБЧЕТА...ТОЛКОВА ЛИ СТЕ ***!!!
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бул шит никой не им вярва, останаха им шепа жълтопaветнuци!
64
2
 
4
 
! Отговори
Шиши преди 9 месеца
Манипулирани избори, с марионетно правителство !
63
0
 
7
 
! Отговори
46% от служителите преди 9 месеца
На Посолство са оптимистични за Правителството ;)
62
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-жалко наведено правителство не сме имали никога, даже и през комунизма посолството не ни редеше кабинета. Жалка картинка на една жалка колониална територия със затихващи функции и неграмотно население (специално за последните 2 поколения образовани от Copoc). Дано паднат тези че почти не остана надежда. Националните телевизии са американски, 99% от журналистите са платени, народа изпростява, всичко върви на по-зле. Кофти работа
61
3
 
4
 
! Отговори
ДеБъ преди 9 месеца
ППДБ!
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хора! Честно не разбирам! Инфлация близо30%, горивата за две години по две, цените на продуктите в магазина по 2,5, комунални разходи по 3. Кой все още се занимава дали са 46 или 49%. Няма ли някой който д вземе да се замисли кой може да ни нормализира бе деееа! Ние да си вземем държавата в ръце! Толкова ли е трудно да го разберем?! Киро, Миро, Спиро, Корнела Шморнела Дайъ, Дългия , Късия, Дебелия. Айде да ни стига толкова вече!
59
3
 
8
 
! Отговори
Евро оптимист преди 9 месеца
Аз съм опимист в песимистичното бъдеще, че ще става още по зле и работата ще се смърънгясва.
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къде ги тези оптимисти? Може би не са виждали Денков по дамско бельо?
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оптимист - това е песимист-мазохист
56
12
 
5
 
! Отговори
99% преди 9 месеца
Харесватевроатлантическото правителство и 1% психичноболни *** си искат Рушията
55
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
63,9 от избирателите на ПЕПЕДЕБЕ и 53,6 от избирателите на ГЕРБ-СДС се чувстват измамени от съвместното управление. До месеци ще скочат процентите над 90. Тогава как ще правите ала-бала с машините на Мадуро?
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо не отчита гладуването в полето за коментари?
53
5
 
10
 
! Отговори
До 54 преди 9 месеца
Да чудесно е за тебе продажник американски, ще заработваш още няколко години центове от министерството за Електронно Управление!
52
4
 
12
 
! Отговори
Ff преди 9 месеца
Каквито и лъжи да пишат вика наречените статистически изследвания едно мога да ви кажа със сигурност. Няма българин който да предпочете да се гледа Украйна а нищо относно нашата икономика. Към този момент нищо не се е подобрило - все по зле става. Така че спестете Арабела лъжите от тези платени агенции
51
12
 
8
 
! Отговори
Копейки чувате ли преди 9 месеца
Ке го бъде това правителство . Не е ли това чудесно ? България ще има стабилно силно евроатлантическо правителство поне 2 мандата и ще се отървем от политиката на разделение на Радев най - накрая !
50
7
 
20
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
7% подкрепят това правителство!
49
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПЛАТЕНИТЕ ОТ ГЕРБ ЛЪЖИ НЕ ИНТЕРЕСУВАТ НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК
48
7
 
22
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 месеца
на корумпираното правителство!