Ниското ДДС за някои сфери остава

Решение на Народното събрание
25 юли 2023 18:12, Росен Стойчев
17
Ниското ДДС за някои сфери остава
Снимка: БГНЕС

Няма да се отменя по-ниското ДДС по средата на годината за някои сектори. За това гласуваха депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси при второ четене на Бюджет 2023, съобщи Bulgaria ON AIR.

Предложението на "Има такъв народ" не срещна разбиране от народните представители, като аргументите, представени от Йордан Цонев от ДПС, който ръководи днешното заседание, са, че такива промени не се правят по средата на годината, след като "бизнесът е подготвен" и тази промяна няма да му се отрази добре.

Още по темата

Тошко Йорданов от ИТН напомни, че въпреки по-ниската ставка цените на услугите на бизнеса не са паднали, а са в няколко пъти по-високи. Той смята, че тези средства могат да се използват като буфер за бюджета и изчисли, че приходите от тях ще са 152 млн. лева "и на г-н Василев ще му свършат работа", визирайки финансовия министър.

Депутатът добави, че що се отнася до намалението, направено за ресторантьорите, техният бизнес се представя добре, защото клиентите продължават да плащат 20% ДДС. Той се надява, че в решението няма лобизъм и е на мнение, че при възстановяване на ДДС ставката за някои бизнеси, ще има повече пари за борба с градушките, за персонала на Селскостопанска академия, за Агенцията за българите в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Народно събраниеДДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 10 месеца
Диференцираната ставка за ДДС е грешка за бизнеса ,особено ресторантьорството. Така наречените "бизнесмени" са приели това да са самостоятелни частни предприемачи и няма ,какво да изискват от държавата в това отношение ,за да се развива тяхната частна дейност.Добър си в сферата , в която извършваш дейност ,оставаш на пазара ,не си отпадаш. Единствено културата трябва да се подпомага. Държавата може да върне единната ставка по ДДС ,както преди на 18% .
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не схващам смисъла ДДС за ресторанти и хотели да е 9%. Скъпите гурме услуги да се обложат с акциз. Който може да яде пържола за 300 лв да плаща и акциз. Ако не всички, поне сделките с чужди граждани трябва да се таксуват с 20%.
12
0
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 10 месеца
ДДС то за асолютно всички да е еднакво, не може за едни майка, а за други мащеха.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защото заведенията и хотелите са техни и трябва да ги приберат тез пари
10
0
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 10 месеца
При гърците храни от първа необходимост,лекарства са на 9 %, дрехи ,алкохол ,цигари са на 24 Защо тия в парламента не направят същото
9
0
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 10 месеца
Супер. Прахосници
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Й.Цонев разбира от ресторантски бизнес няма спор!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
егати - най ниското ддс, фискални бонове не издават, като че ли държавата зависи от тях - е нема такава държава - Честно
6
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
защо ресторантите са с 9 процента а сега ще доплащам за един радиатор 104 лвбез ддс не могат да се разберат колко да бъде
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо тогава не запазиха и намалението на ДДС-то на тока и парното за битови потребители? Или най-лесно е да стрижат най-слабите за да могат те да си живееят охолно?
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
*** па имаме най-високият пилон на Балканите и в Европа дори Муни държа реч...Радвайте се бе,така и така сте обречени на глад и смърт..
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е,ако някой каже че не сме мафиотска държава от най-долнопробен тип,жална му майка ...
2
0
 
29
 
! Отговори
за пържолите 9% ддс преди 10 месеца
а за лекарствата 20% и после народа защо измират най много тук
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
паржоло 1000 лв за грам, сервитьора по чехли :)))