България навлиза в нов тип политическа криза, сочи проучване на „Медиана“

Постигнатият консенсус между политиците е в противоречие с очакванията на избирателите
Обновена: 29 юли 2023 09:51 | 29 юли 2023 09:51, Елка Василева
166
България навлиза в нов тип политическа криза, сочи проучване на „Медиана“
Снимка: "Медиана"

Страната навлиза в нов тип политическа криза, сочат данните от представително проучване на „Медиана“, съобщиха от социологическата агенция. Предишната криза беше продукт на конфронтацията между партиите и невъзможността им да постигнат минимален консенсус и да съставят правителство. В крайна сметка партиите постигнаха някакъв консенсус, който обаче влиза в остро противоречие с волята и очакванията на мнозинството от избирателите, които заявяват – „Това не е наше правителство!“, посочват от агенцията.

Получава се остър дисонанс между вижданията на мнозинството от обществото и ежедневно прокламираните цели на мнозинството в парламента.  Заедно с изтеклите записи за възможно участие на външни сили във формирането на „сглобката“, това поставя въпроса за демократичната основа на властта, както и на въпроса за суверенитета на страната. Така, мнозинството (56%) от избирателите са убедени, че кой и как управлява страната не зависи (или почти не зависи) от избора на хората, а 45% смятат, че България не е суверенна държава, която сама определя външната и вътрешната си политика (срещу 13%, които смятат, че тя е напълно суверенна държава).

В същото време отговорите на въпроса „За кого бихте гласували, ако изборите са днес“, показват, че в парламента биха влезли същите партии, които и сега са в Народното събрание в същата конфигурация. За ГЕРБ -СДС биха гласували 23,3%, за „Продължаваме промяната-Демократична България“ – 18%, за „Възраждане“ 15,4%, за ДПС 12,9%, за БСП – 9%, за „Има такъв народ“ -5,4%.  

Изследването е проведено в периода – 18 - 24 юли 2023 г. с 976 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

Президентът се ползва с най-високо доверие сред участниците в проучването, а сред политическите лидери с най-висока подкрепа са Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов.

На въпрос „ За кои от тези политици бихте казали, че са наистина добри политици“ Румен Радев са посочили 53-ма респонденти, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов -29, лидерът на БСП Корнелия Нинова – 23 -ма, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов – 23-ма. Лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов са посочили 18 респонденти, лидера на ДПС Мустафа Карадайъ 17. По 17 гласа подкрепа са получили също премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев.

47% от участниците в проучването са заявили, че правителството на Николай Денков ги разочарова, 20% са на противоположното мнение и посочват, че кабинетът им вдъхва надежда. 33% са заявили, че не могат да преценят.
(БТА, Маргарита Колева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сюлейман Безумни е Сюлейман Евроатлантически, или най-известен като Соломон Евроатлантически: "Търчете, тамо са раите на русите."
141
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обединени от общите престъпления и национално предателство, заплашени от народния гняв, "Продажниците" от "Сглобката" изграждат нерушими и жизненоважни връзки между Доган, Пеевски, Просто Киро и Хитър Боко. Общата съдба на националните предатели и продажници обединява, както нищо друго. Несменяемостта на Подмяната и приятели, ще бъде узаконена с престъпни закони и промени.
140
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Възраждане са най-големите лъжци... Явно разчитате само на голям брой коментари. То това е дъвкано до побъркване.. ама пр0 100ци има много.
139
1
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 8 месеца
До БСП В БУДНА КОМА: Тия лъкардии сме ги слушали и друг път. Но БСП е в стабилна позиция и ще расте. А ПП-ДБ са надолу.
138
1
 
6
 
! Отговори
toti преди 8 месеца
Огладнелите социолози си чакат паричките от Бойко ,които им беше ощещал преди изборите и мнооого има да чакат още !!!
137
1
 
6
 
! Отговори
СлучаЕноС преди 8 месеца
Странно защо това изследване бързо-бързо беше "избутано" от другите новини и практически скрито. Стъкмистики, които обясняват, че едва ли не всички пърхат от радост от правителството и трябва всичко да дадем на който поиска, стоят по цял ден като водещи новини. Като протестите - шепа хора протестират срещу Румен Радев (или който им кажат-разбират на място)-живи включвания, целодневни отразявания, водещи новини. Хиляди протестират срещу правителство и разграбване - формална статиика с лъжи назад.
136
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 149 - това е ала бала стакмистика не може да има толко заблудени
135
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко трябва да си проссс да гласуваш за ПП-ДБ ? Как може да има такива добитъци в нашата дръжава направо непонятно за мен. Същите тия които до преди 1 година са били по площадите да свалят ГЕРБ и после многократно в интервюта са казвали че при никакви условия няма да правят коалиция с ГЕРБ и в момента са в коалиция с ГЕРБ. И добитъците пак гласуват за тях!!!! 18 % Алооо вие нормални ли сте бе?
134
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Възраждане ще спечели изборите защото другите много лъжат.
133
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тая стукмистика е от типа "ала бала" - не е нормално ппдблгбт да имат толко гласове,вероятно нямат и 1% от роднини и приближени лапачи
132
3
 
6
 
! Отговори
Главанак преди 8 месеца
Правилно каза Гешев- "политически бок......к!Тотално предателство от двете партии, които оформиха сглобката!Това е България! Но......, народът никога няма да се замисли, че може, повече от сигурно е че може да си избере новая политическа класа, а не абсолютни крадци!Вижда, чува, чете, но.......промяна няма! Няма и да има!
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хаха 18 процента за тия лъжливи плъхове пп хах
130
0
 
5
 
! Отговори
стоев преди 8 месеца
има поговорканикога не казвай никога.Но с тази безродна крадлива и некадърна политическа и икономическа каста и с този робски народ никога няма да има промяна.Обречени сме да сме най бедна два ако това може да се нарече така не само в ЕС а и в Европа
129
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само като прочетох медиана и знаех как ще изглежда.. Написано е това което им се иска..Костя го надули с 5% а ПП са свалили 5%. Червен кольо е най изявения РУСОРОБ в бг агенциите .Които с малки изключения всички са създадени от кгб. За манипулиране на общественото мнение Почти всички плачат за забрана!!!! А иначе в българия за първи път от 3 години няма криза Всичко върви като по вода Криза има обаче в руското влияние в страната Което е ужас за руските партии и руската агенция медиана..
128
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофилиците вият на умряло, защото виждат, че идва края им!
127
9
 
12
 
! Отговори
Димитър преди 8 месеца
Хора, не вярвайте на глупостите на Медиана. Преди няколко седмици на други социологически агенции излязоха проучванията, че хората казват, че това е най-доброто правителство към момента. Късат се от яд ИТН, Възраждане, БСП и Радев, че повече нищо не зависи от тях. Вчера 166 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха подписи за конституционни промени. Свърши вече неговата на Радев и на другите руски слуги като Славчо, Копейката и Корнела.
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това си пар екселанс народно управление - антик8мунисрическо правителство,, промъкнала във властта с избори.. Само много умни "граждани" могат да гласуват за партия на ЕС с име "Продължаваме промяната". И за отчетлив политик като Киро. Също и абревиатурата ГЕРБ означава точно тия дето ни спукват от бой....Сдружение за опазване на обществени парични средства от другарите.
125
6
 
5
 
! Отговори
ВЪЗРОЖДЕНЕЦ БГ преди 8 месеца
Готвихме се за нови избори,ама с това правителство ни го сложиха.....
124
3
 
7
 
! Отговори
БСП В БУДНА КОМА преди 8 месеца
Пети на изборите, ама първи по претенции....
123
5
 
8
 
! Отговори
БОКИЧА ПАК ГИ МАЧКА преди 8 месеца
От 13 години БСП са В НОКАУТ.....