България навлиза в нов тип политическа криза, сочи проучване на „Медиана“

Постигнатият консенсус между политиците е в противоречие с очакванията на избирателите
Обновена: 29 юли 2023 09:51 | 29 юли 2023 09:51, Елка Василева
166
България навлиза в нов тип политическа криза, сочи проучване на „Медиана“
Снимка: "Медиана"

Страната навлиза в нов тип политическа криза, сочат данните от представително проучване на „Медиана“, съобщиха от социологическата агенция. Предишната криза беше продукт на конфронтацията между партиите и невъзможността им да постигнат минимален консенсус и да съставят правителство. В крайна сметка партиите постигнаха някакъв консенсус, който обаче влиза в остро противоречие с волята и очакванията на мнозинството от избирателите, които заявяват – „Това не е наше правителство!“, посочват от агенцията.

Получава се остър дисонанс между вижданията на мнозинството от обществото и ежедневно прокламираните цели на мнозинството в парламента.  Заедно с изтеклите записи за възможно участие на външни сили във формирането на „сглобката“, това поставя въпроса за демократичната основа на властта, както и на въпроса за суверенитета на страната. Така, мнозинството (56%) от избирателите са убедени, че кой и как управлява страната не зависи (или почти не зависи) от избора на хората, а 45% смятат, че България не е суверенна държава, която сама определя външната и вътрешната си политика (срещу 13%, които смятат, че тя е напълно суверенна държава).

В същото време отговорите на въпроса „За кого бихте гласували, ако изборите са днес“, показват, че в парламента биха влезли същите партии, които и сега са в Народното събрание в същата конфигурация. За ГЕРБ -СДС биха гласували 23,3%, за „Продължаваме промяната-Демократична България“ – 18%, за „Възраждане“ 15,4%, за ДПС 12,9%, за БСП – 9%, за „Има такъв народ“ -5,4%.  

Изследването е проведено в периода – 18 - 24 юли 2023 г. с 976 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

Президентът се ползва с най-високо доверие сред участниците в проучването, а сред политическите лидери с най-висока подкрепа са Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов.

На въпрос „ За кои от тези политици бихте казали, че са наистина добри политици“ Румен Радев са посочили 53-ма респонденти, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов -29, лидерът на БСП Корнелия Нинова – 23 -ма, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов – 23-ма. Лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов са посочили 18 респонденти, лидера на ДПС Мустафа Карадайъ 17. По 17 гласа подкрепа са получили също премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев.

47% от участниците в проучването са заявили, че правителството на Николай Денков ги разочарова, 20% са на противоположното мнение и посочват, че кабинетът им вдъхва надежда. 33% са заявили, че не могат да преценят.
(БТА, Маргарита Колева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 96 за 100 - бяхте на купони заради далаверите на тези, които се га предвождат "вашите" партии. Примерно Тиквата от ОПГ ГРОБ - той е без коментар виж му жизнения път до тука и цялата пасмина около него (приерно СДС, които продаваха заводи за по един лев). Виж си Костов, който сега благоразумно си стои на сянка, но как стана милионер??? Кой прие и приложи планът Ран - Ът??
101
25
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 месеца
Гласувах за Промяната и пак ще гласувам за тях! Те са единствения шанс България да се освободи от Руското влияние и зависимост!
100
1
 
17
 
! Отговори
Защо преди 9 месеца
Това е лудост....лудостта на един изчезващ народ,да гласува за тези който го унищожават....
99
11
 
6
 
! Отговори
Просия преди 9 месеца
Който е с Русия стига до просия. Бг народецът, обезверен и комплексиран,с образование от кръчмата и чалготеките, с интелект достоен единствено да се друса и напива,пушейки цигари от 10 г. възраст....е обречен да бъде подметка на руснаците. Всеки народ си заслужава съдбата,ще ни изпреварят всички и Албания и РСМ, и Уганда и Буркина Фасо, но ще държим на руснаците.... шлифера.
98
2
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
При тези лъжи,перални,предателства,сглобки и команди от чуждо посолство и все още има лица който да гласуват за тях?! Е заслужаваме си все да сме в помията,честито.
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Обяснението на факта с позициите на партиите е ясно: ГЕРБ държи кметовете на населените места, особено тези в големите градове:София, Пловдив,ВАрна,Бургас, Стара Загора, Хасково и т.н., а ПП-ДБ са управляващи. БСП и ИТН изпуснаха парата и доста от техните бивши поддръжници станаха Възраждане, а всичко, що са турци е ДПС.
96
3
 
4
 
! Отговори
Да гербски трол преди 9 месеца
До БСП В ЗАБВЕНИЕ: Тия лъкардии сме ги слушали и друг път. Но БСП е в стабилна позиция и ще расте. А ПП-ДБ са надолу.
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Румбата рули въпреки че всички политически npocтиnyтки до един/а бълват отрова срещу него
94
3
 
6
 
! Отговори
Посока наляво преди 9 месеца
Възраждане е на път да настигне ПП-ДБ, а БСП също расте, макар и с малко.
93
2
 
5
 
! Отговори
БСП В ЗАБВЕНИЕ преди 9 месеца
Няма ляво обединение, няма кой да защитава интересите на трудещите се......народа е обезверен и праща БСП в пета глуха....за кой ли път....
92
3
 
2
 
! Отговори
БОКИЧА МАЧКА преди 9 месеца
Много го плюят, но още по много го харесват....що ли?????
91
0
 
4
 
! Отговори
ДО 86 преди 9 месеца
Благоев създава БСДП......защо ли после става БКП.??????
90
4
 
2
 
! Отговори
25 % за преди 9 месеца
ПРОРУСКИТЕ ПАРТИИ......кво ли ще кажат сега другарите
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Другата анкета - дали изборът на управляващите зависи от хората и дали държавата е независима има странен резултат по първия въпрос - 56% смятат, че изборът на управляващите не зависи от вота на хората. Анкетираните пропускат факта,че са гласували 40 % от гласоподавателите,което при активизирането на десните избиратели дава предимство за тях и при сумиране гласовете на ГЕРБ,ПП-ДБ и ДПС те имат почти 67% от гласовете,т.е. абсолютно мнозинство. Стожерът е ДПС.Ясно е,че РБ не е независима държава.
88
2
 
7
 
! Отговори
ГЕШЕВ ГО МАХНАХА преди 9 месеца
БОКИЧА е на свобода......що ли ?????
87
4
 
7
 
! Отговори
До 96 преди 9 месеца
България на последно място сред най богатите в ЕС.....кво да кажем за България когато бяхме на купони и нямаше какво да се яде...или другарите бързо го забравиха...
86
0
 
3
 
! Отговори
До 93 преди 9 месеца
Стига бе.....пак обикновеният българин е виновен....а дали обикновеният българин е виновен за петото място на БСП.....
85
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 9 месеца
До Христо Христов Ти уж щеше да идваш в Пазарджик да ти го туpaм отзаде бе. Що не дойде? В гепито си голям сваляч и любовник, ама не ти стиска да ходиш по срещи.
84
5
 
1
 
! Отговори
До 90 преди 9 месеца
Бокича на първо място, България - на последно. Кефи ли те?
83
1
 
6
 
! Отговори
ДО 89 преди 9 месеца
Костов направи приватизацията..БКП /БСП/ другарите се нагушиха яко...техните директори и Партиини секретари станаха "червени капиталисти"...ограбиха създаденото от народа, обраха му спестяванията, създадоха мутрите, изнесоха милиарди в бившите задгранични фирми на другарите... И сега техните отрочета се вживяват като европейци и натовци.