Проф. Близнашки: Не можеш да избягаш от историята си

Искат промени в Конституцията по "бърза писта", задачата на Сарафов е да натисне "Delete"
29 юли 2023 22:00, Йоана Цонева
270

Още по темата
166 депутати са положили подписи под новата Конституция. ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС внесоха своите идеи, които вече са разписани и на хартия. Те единодушно са приели всички предложения, които се коментираха и в последните дни, като те са се обединили около цялостна реформа на съдебната власт, смяна на датата на националния ни празник.

"Нека да видим дали ще постигнат съгласие основните партии, които са двигател на "Промяната". На тях много им се иска да минат по "бърза писта", което означава да изгладят всички разногласия. Според мен е трудна задача, но не е изключено да го направят с оглед външния натиск, който се упражнява върху България", коментира бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право проф. Георги Близнашки.

"Тук трябва да се създаде илюзията, че се прави нещо грандиозно. Всичко, което им дойде наум, го вкараха, включително националния празник, служебното правителство и така се замъгли ядрото на така наречената реформа. Вместо да се концентрират нещата върху тази прекомерно сериозна материя, която , според мен няма да намери лесно решение и сега и след време, ние се ориентираме към един куп широки проблеми, които разделиха обществото и правят трудно прокарването на тази реформа по убедителен начин", допълни той.

По негови думи идеята да се премахне фигурата на главния прокурор е екстравагантна. "Изведнъж получи общо съгласие сред тези партии, които се обединяват за конституционната реформа. Не може без главен прокурор, защото не може един районен да се справи с една мощна групировка, която действа на територията на половината на страната", каза още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Според него целта е прозрачна - да се унищожи прокуратурата. "Понеже не могат да я извадят от съдебната власт, което биха направили с удоволствие, още повече не знаят къде да я сложат, не може да се върне в изпълнителната власт. Измислиха идеята да я принизят рязко", смята бившият служебен премиер.

"Задачата на Сарафов е да натисне копчето "Delete" и виждате какво прави - опитва се да приключи "Барселонагейт" и много неща, за които обществото няма информация", смята проф. Близнашки.

Що се отнася до съдебната власт, той допълни, че "това е един театър на абсурда, започнал много рано." "Нашите правни системи и американската са различни. Американската система е доста политизирана, тук стремежът трябва да е обратен - да ги извадим от политиката всички магистрати", коментира професорът.

Попитан защо националният празник също беше вкаран като идея за промени в Конституцията, той отговори: "Не можеш да избягаш от историята си, България възкръсва с нов политически живот в резултат на Руско-Турската освободителна война и това е свършен факт, в този смисъл тези експерименти отговарят на други очаквания. Неприятно се получи, че се създаде поредният повод за конфронтация в нашето общество, защото е дълбоко разделено", каза проф. Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До значи "ботев е бандит, левски е дилър на дрога, вазов е книжен плъх"!!!! Ей спри с простотийте .... веднага! А иначе и Ботев и Левски и Вазов са се определили ясно против рушия! Вижа се че пишеш техните имен с малки букви, толкова ти е образованието!!!!
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко руско е гнус. Гнусия. Така ще и викам вече на тая държава.
29
4
 
3
 
! Отговори
ди 38 преди 9 месеца
като всеки бяга от русия, защо 2,5 млн. украинци избягаха точно там?
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Париж започна извънредно заседание по ситуацията в Нигер. Военния преврат в Нигер от къдет Франция получава една трета от урана за енергетиката си пряко засяга интересите на Париж.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отдавна се разбра, че няма начин икономиката на ЕС да не излезе от рецесията.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
A какво става с контранастъплението?
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Професорче, що не си гледаш конституцията и да не даваш оценки за Историята, явно си мнооого некомпетентен! Трай си не се излагай! Никакъв 3 март!
24
5
 
4
 
! Отговори
ВСЕКИ БЯГА ОТ РУСИЯ преди 9 месеца
ЕДИН ЖИВ БГ РУСОФИЛ НЕ Е ОТИШЪЛ В РУСИЯ.....ВСЕКИ БЯГА ОТ РУСИЯ.....!!!
23
5
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ ВЪЗКРЪСНА.. преди 9 месеца
КОГАТО ИЗЛЕЗЕ ОТ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР И ВЛЕЗЕ В НАТО...... ДОКАЗАТЕЛСТВОТО Е, ЧЕ ДЕЦАТА НА ВСИЧКИ БКП - НОМЕНКЛЛАТУРИ ОТИДОХА В ЕВРОПА И САЩ, А НИКОЙ НЕ ОТИДЕ В РУСИЯ, КОЯТО УЖ НИ Е ОСВОБОДИЛА....
22
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 месеца
Интересно, идеята за 24-ти май идва от същите хора, които преди настояваха да изоставим кирилицата и приемем латиницата. Ти да видиш...
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
АРЕ МАРШ И СТИГА СИ ОПЯВАЛ БЕ, БОЙКО БОРИСОВ НОМЕР 2 САМО ПЛЯМПА ГЛУПОСТИ
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ракетите СС23 и самолетите МиГ-21 МиГ-23 били съветски - нарязохме ги, казармата била ненужна-закрихме я, хиляда БТРа и два реактора за Белене били стари, ама укрите ги искат - подарихме ги, златото от Челопеч ни е ненужно - дарихме го, 3ти март бил руски - ще го отменим, хотела на укрите ще платим, абе квото каже ПОСОЛСТВОТО ще изпълним нали вееее?!? Козяшшки продажницци. Айде сега на минусите
19
2
 
7
 
! Отговори
да преди 9 месеца
махнете българските празници, сложете всички американски, и като национален - г-е-й парада!
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как да бягаш от историята като тя е казала никога да не заставаш на страната на Германия срещу Русия а ние за трети път направихме тази грешка . Историята на България приключва . На природата не е нужен толкова пр.оссс народ дето три пъти прави една и съща грешка . След соца трябваше да сме неутрални а ние ,,членство,, Сега започват най трудните времена за членството а от хубавите ние нищо не видяхме . Идва време да се връщат дълговете .
17
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лъжат децата ни и следващите Поколение за манипулативното и дезинформативно освобождение на България 1878 г. което дефакто не съществува Виждаме как Русия освобождава Украйна. Тоест Българие има нужда спешно от нова Конституция и нова История на България
16
2
 
10
 
! Отговори
Пpoмeнaтa преди 9 месеца
A kak ga избeraмe oт Пocoлcтвoтo, cъrлacyвaли cмe ce?
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди седмица и нещо чествахме годишнина от рождението на Дякон Игнатий по познат като Васил Иванов Кунчев - Апостол Левски!!!! Ами в Карлово на церемонията беше само лошия Радев.Само той!!! Да напомня че на 3ти март докато лошия Радев беше на Шипка, Баце беше в турция при Ердо ефенди...Явно много им пречи тоя 3ти март на герберите и Продължаваме Пеееерастията!!!!! Козяшшки прислллуги
14
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
НИЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ БЯГАМЕ ОТ ИСТОРИЯТА СИ, ПРОСТО ЩЕ Я ПИШЕМ НИЕ!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и от докторанта си Пешу Илиев, почетен плагиат на Барбадос, СУ, библиотекарския и ТрУ, този го е цитирал, като единствен достоверен източник
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напротив можеш! Не е трудно дори!