Помените в Конституцията за пръв път по бавната писта

Едва ли ще има мнозинство за бързи промени
21
Помените в Конституцията за пръв път по бавната писта
Снимка: БГНЕС

"Най-вероятно ще имаме за първи път промяна в Конституцията по т.нар. бавна писта. Толкова е възможното мнозинство на пръв прочит. Обикновено, когато са внасяни промени в Конституцията, са внасяни от повече политически сили, които гарантират, че ще има мнозинство за съответните промени. Като че ли няма да имаме високото мнозинство за бързите промени, а ще се движи по бавния път". Това коментира пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ.

"Конституцията дава рамката, но след това трябва да има законови промени. Изключително важни са и хората, които ще прилагат законите и дали те са на местата си и дали отговарят на качествата, заложени както в Конституцията, така и в законите", изказа мнението си тя в предаването "Неделя 150".

"Текстовете, които и в проекта се предлагат - лицата, които ще са във ВСС, сега и прокурорски съвет, да отговарят на условията не само да са юристи, но и да са с високи нравствени качества. Това е стъпка в правилната посока. Зависи какво в крайна сметка ще излезе като продукт от НС - но ако то е само в рамките на конституционната промяна, а не и лицата, които ще извършват съответната дейност, пак ще имаме големи разочарования", каза Михайлова.

По думите й още на входа на съдебната система има значение кой е кандидатът, който се явява на съответните изпити.

Трудна реформа ще бъде, прогнозира проф. Михайлова.

Наказателният кодекс е доста остарял, много пъти са правени опити за цялостна промяна, коментира тя относно случая в Стара Загора.

"Работим предимно с физическите травми, а освен тях има и психически травми. Когато има една експертиза и има съмнение в нея, може да се разшири полето на тази експертиза и да се поиска допълнителна. Самата съдебна власт е предвидила да имаме инстанционен контрол. И тук прокуратурата трябва да бъде на мястото си. Сега се задейства. Но ако нямаше обществен отзвук в тези дни, случаят сигурно щеше да потъне и никой нямаше да се задейства. Затова е нужна съдебна реформа. Започва се отгоре, от нормите в Конституцията", каза Михайлова.

Прекалено много се нагледахме на това, че ВСС явно реагира политически на случващото се в рамките на съдебната власт, каза Екатерина Михайлова, визирайки случая с Иван Гешев.

За разделянето на ВСС на две тя обясни, че това предложение е за по-голям ангажимент от страна на държавата, а не само в органите на съдебната власт.

"Тук идва важен момент - кои ще бъдат конкретно лицата, които ще избира НС", посочи тя и добави, че това трябва да са хора с високи нравствени и професионални качества и да не са част от самата система, а да бъдат други юристи. Това ще са обществено значими фигури, добави тя. Според нея е добре да има и този поглед в кадровия поглед на съдебната власт. Досега сме виждали друго - сговаряне, напомни Михайлова.

"Имаме заявено намерение, но въпросът е дали то ще се превърне в правни норми и в прилагането им", посочи тя

Относно ограничаването на правомощията на главния прокурор, проф. Михайлова предупреди, че винаги крайностите са опасни. Трябва да се търсят балансирани решения, категорична е тя.

"Има риск от едната крайност да отидем в другата - от много силна фигура да го превърнем в една персона, от която абсолютни нищо не зависи - не би трябвало и това да става".

Текстът, който ни беше предложен, не ограничава правомощията на едно служебно правителство, коментира още юристът и добави, че се променя това кои лица могат да бъдат в едно такова правителство. Решението е да остане да има такава правна фигура. Предлага ни се модел, който го има в някои страни - например в Гърция, посочи проф. Екатерина Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Конституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 9 месеца
"Помените" ?!?
17
0
 
2
 
! Отговори
КО !!!! преди 9 месеца
Помените ?!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Михайлова говори съвсем по принцип, без да се съобразява с конкретната обстановка в България. В момента в държавата има своеобразна ОПГ, която трябва да защити и изпере в максимална степен най-вече своите чеда Борисов и Пеевски. Промените в Конституцията ще бъдат внасяни основно от политически сили, които са част от т.нар. Коалиция на омертата, след предателството към избирателите от страна на ПП-ДБ и безсмислянето на изборите. Докато съществува такава безпринципна коалиция, реформа е невъзможна
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само ,,националистите" в България държат на термина ,,турско робство" и да подчертаят че сме най некадърните роби, че трябвало свободата да ни бъде дарена. Ако кажеш на грък или сърбин че предците му са турски роби, ще ти отреже главата на място!
14
0
 
3
 
! Отговори
sherlock преди 9 месеца
"Помените"(???!!!!)
13
3
 
10
 
! Отговори
Аз съм 3 Март преди 9 месеца
Свалете си мръсните ръце от 3 Март - Националния празник на Р.България!!!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В това НС няма "хора с високи нравствени качества"!!! Те са пионки на посолството на САЩ!!!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Помени може. Промени - не, трябва да питате народа.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди няколко години се случи нещо подобно - ГЕРБ и парньори говориха за промени в конституцията. Сега никой не знае, къде са тези партньори :)
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами видя се ясна и остра обществена реакция, която е изклчително против подобни промени. Все пак ПП не знае, кога Борисов ще му се прийскат нови избори и гледа да си пази рейтига.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ооо ... ще речеш, че може би, хора които дойдоха ВЧЕРА, не трябва да бързат да променят основният закон, на който се крепи странта и общестовто ни в рамките на седмица ...
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И помен ли и направиха вече на Конституцията? Само заглавието погледнах и се отказах да чета?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Промените са част от рушенето на ТБД започнало от Доган и Иван Костов.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много мъдра жена.
4
0
 
9
 
! Отговори
Кух профил преди 9 месеца
На кого ще правите помен?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съдебна система трябва да се съкрати драстично а те увеличават и избират нови.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То няма население вече а Катка ще пробира хора за съдебната система. Сигурно цялото останало население което е малко и без това ще избират чесни юристи но откъде хора като няма. А промените в конституцията е прав Гешев като каза че са НИЩО. Нито приеха за кметовете нито за дупетатите даже и няма да ги съкрати на 20-30 души и др. по нивиите както при Живков.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То че конституцията ни никой не я брои за жива, си е истина, ама вие вече и помени и правите