Некомплектът в армията е около 20%, търсят се военнослужещи

Скокът на заплатите правел службата по-привлекателна
112
Некомплектът в армията е около 20%, търсят се военнослужещи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Некомплектът в Българската армия е около 20%. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти, след като участва в тържествената церемония, на която бяха връчени дипломите на слушателите от випуск „Васил Левски” - 2023 на Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София.

Според него е трудно да бъде говорено за увеличаване на числеността на армията при този некомплект. Успяхме да увеличим заплатите на военнослужещите още тази година. Надявам се, че тази мярка ще помогне да се повиши интересът към службата в армията, но няма да е достатъчна и трябва да бъде мислено за по-комплексно решение, коментира Тагарев.

Предвижда се да бъде създадена инфраструктура за базиране на многонационалната бойна група в района на Ямбол, каза министърът. Трябва да има бригаден щаб и една част от личния състав да бъде на наша територия и да има къде да ги настаним, обясни той.

Ако остане само с това второ удължаване, няма проблем, но не мога да прогнозирам как ще се развият нещата, така Тагарев коментира продължената нотификацията от Русия за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. В тази зона руските кораби блокират трафика на зърно от Украйна към Африка, каза министърът.

Спокойно обсъждаме ситуацията, не сме притеснени по никакъв начин. Всички съюзници са наясно с проблема, който създават руските действия в Черно море и имат готовност да помогнат на страната ни, обясни Тодор Тагарев и добави, че съюзниците ни са готови да инвестират в разузнавателни полети, за да бъде ясно каква е обстановката.

Според него не може да има мирно решение на войната в Украйна, при което страната да предаде територии на Русия.

Това, което се дискутира по отношение структура, инфраструктура, логистика, потвърди правилността на изводите и основните направления за работа, които заложихме в стратегическия преглед 2020 – 2032 в план 2020 – 2026, каза пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Според него България е адекватна на обстановката.

По отношение на некомплекта адмирал Ефтимов посочи, че винаги разглежда нещата паралелно – модернизация – повишаване на доходите – статут. Само тогава ще можем да направим службата адекватна, каза той. Началникът на отбраната е оптимист, защото има консенсус в държавата по отношение на армията и отбранителните способности. /БТА, Николай Трифонов/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: армиятагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
2
 
! Отговори
Км преди 9 месеца
Няма да намерите кандидати за пушечно месо,но и тези,които са сега в т н.,,армия,,ще избягат,ако се усложнят нещата.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искам да стана войник, но съм на 59. Какво да правя?
100
1
 
3
 
! Отговори
Тоя Магарев преди 9 месеца
Пак лъже, продажник и родоотстъпник. Няма зърнена сделка, никой никога не е пращал жито в Африка. Всичко беше параван за да се вкарва оръжие от Турция в Украйна през ЧМ. И за какви съюзници говори тоя фашистокомунист. Има господари които заповядват и тоя слуга нищожен изпълнява. Магарев се гласи да праща български войници да *** за интересите на неговите господари.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кви са тия слепци?
98
1
 
5
 
! Отговори
Урсулета преди 9 месеца
западот си умирга от яд.. не се справя вече, голям сеир пенделвайските им номера свършиха май. Жално ми е за подръжниците им по цял свят, като се развали магията и хипнозата падне, как ли ще се чувстват, хем зъмбовани хем с оцапани кълки, хем обезчестени .. трагедия!?
97
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ НЯМА МЯСТО В УКРАИНА
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То техника няма те войници търсят. Нали има генерали и секретарки, с хиляди. До нас има едно елитно поделение, всяка сутрин един джип Уазка на 60 години излиза да събира секретарките и ги кара до поделението. Всичката техника им е от 70-те, и като им гледам наднорменото тегло на всички и се чудя какви войници какво чудо
95
2
 
4
 
! Отговори
Моля за уточнение! преди 9 месеца
Този некомплект за войниците ли се отнася или за генералите и чиновниците като Тагаренко? Разликата е огромна. Войниците трябва да се бият там, където им заповядат. Генералите и чиновниците просто си вземат огромните заплати и привилегии, седят си на бюрата и вършат нещо си, ама то е тайна.
94
1
 
4
 
! Отговори
Путин не ги търси преди 9 месеца
Направо за ушите ги хваща и в Бахмут ги праща
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продавач в хранителен магазин получава доста повече от един военен, дори с предстоящото увеличаване на заплатите
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тагарчо ***. Аз съм на 40 и не съм служил но ми дадоха бележка че по време на война ще ме извикват само с присъствието на полковник от най близкото поделение. Не ме щяха и някакъв генерал се опита да ме навика ама нъцки. Бегат. Да взема да се запиша да ви попълня бройката и ще трябва да ми давате хапчета че ще ви изчегъркам очичките. Ха ха ха
91
3
 
11
 
! Отговори
И ти си прав преди 9 месеца
Преди време до нас под наем беше един лейтенант от парашутистите. Симпатяга, здравеняк, възпитано момче. Обаче убий ме, не мога да ти кажа за каква служба му оставаха сили и време въобще. Все някакви купони у тях, ама купони да видиш! Песни, ръченици, ***, фоерверки . Няма делник,празник, няма ден и нощ. През ковид карантината пък се разпраха....Иначе хазайката му доволен щото беше точен с парите
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТЪРСЕТЕ, ТЪРСЕТЕ, ТЪРСЕТЕ !!...
89
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко взима един лейтенант?
88
4
 
19
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 9 месеца
Най-добре е да бъдеш военен по време на мир - ядене, пиене, е**не, живот, имитация на учения, пиянстване до сутринта, а след това ходене по казармите да се наспиш до 17ч. когато започва следващия купон... Обаче, времето на световен мир официално завърши и идва дълъг период на войни. Трябва да си луд за да станеш военен по това време. Проблеми за набиране има навсякъде по света - даже в САЩ, Великобритания, Германия, а Украйна видяхте как ги влачат по улицата до джипките.
87
18
 
2
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
В армия чиито главнокомандващ е Румата не служа!
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В петък завършиха 103 курсанти от НВУни станаха лейтенанти. От 155 постъпили през 2018. Те пък са били приети за 224 места..... И така е от поне десет години:-) И мозъците от човешки ресурси на МО, "решават въпроса" като увеличават приема:-)))) Какви гении на човеко управлението! Все едно ако банкомат ти каже "недостатъчна наличност", да решиш въпроса като искаш по- голяма сума. И кой нормален човек ще довери здравето, кариерата и живота си дори на таквиз пълководци?!?!!?
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Селсли пръчове да те командват, не е работа, тук таме некой по ибразован :)))
84
3
 
20
 
! Отговори
Магаренко : преди 9 месеца
Търсим доброволци за пушечно месо на фронта! Слава Кокаине!
83
2
 
13
 
! Отговори
VladTepes преди 9 месеца
Доц. Маринов ръководи разработката на стратегия за отбрана на въздушното пространство без самолети.