Некомплектът в армията е около 20%, търсят се военнослужещи

Скокът на заплатите правел службата по-привлекателна
112
Некомплектът в армията е около 20%, търсят се военнослужещи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Некомплектът в Българската армия е около 20%. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти, след като участва в тържествената церемония, на която бяха връчени дипломите на слушателите от випуск „Васил Левски” - 2023 на Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София.

Според него е трудно да бъде говорено за увеличаване на числеността на армията при този некомплект. Успяхме да увеличим заплатите на военнослужещите още тази година. Надявам се, че тази мярка ще помогне да се повиши интересът към службата в армията, но няма да е достатъчна и трябва да бъде мислено за по-комплексно решение, коментира Тагарев.

Предвижда се да бъде създадена инфраструктура за базиране на многонационалната бойна група в района на Ямбол, каза министърът. Трябва да има бригаден щаб и една част от личния състав да бъде на наша територия и да има къде да ги настаним, обясни той.

Ако остане само с това второ удължаване, няма проблем, но не мога да прогнозирам как ще се развият нещата, така Тагарев коментира продължената нотификацията от Русия за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. В тази зона руските кораби блокират трафика на зърно от Украйна към Африка, каза министърът.

Спокойно обсъждаме ситуацията, не сме притеснени по никакъв начин. Всички съюзници са наясно с проблема, който създават руските действия в Черно море и имат готовност да помогнат на страната ни, обясни Тодор Тагарев и добави, че съюзниците ни са готови да инвестират в разузнавателни полети, за да бъде ясно каква е обстановката.

Според него не може да има мирно решение на войната в Украйна, при което страната да предаде територии на Русия.

Това, което се дискутира по отношение структура, инфраструктура, логистика, потвърди правилността на изводите и основните направления за работа, които заложихме в стратегическия преглед 2020 – 2032 в план 2020 – 2026, каза пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Според него България е адекватна на обстановката.

По отношение на некомплекта адмирал Ефтимов посочи, че винаги разглежда нещата паралелно – модернизация – повишаване на доходите – статут. Само тогава ще можем да направим службата адекватна, каза той. Началникът на отбраната е оптимист, защото има консенсус в държавата по отношение на армията и отбранителните способности. /БТА, Николай Трифонов/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: армиятагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Добре че сме в НАТО иначе кремълските касапи досега да бяха ни изтрепали" ......споко, Тагаренсо като те прати на фронта, пак ще имаш честта да се срещнеш с "кремълските касапи", безполов!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 36. Верно ли ? Бреййййй...тцъ тцъ тцъ...виж ти...И що ще се е било наложило да та изтрепват ?
40
3
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 9 месеца
Щото само като ти чета глупостите си ми ясен какъв войник си бил и каква военна подготовка и знания за оръжия имаш!"мощни винтовки и картечници", войник през Балканските войни ли си бил бе!?!
39
0
 
9
 
! Отговори
аман преди 9 месеца
Думата е недокомплект, но това е въпрос на обща култура и езикова грамотност. Относно армията - недокомплекта е много по-висок от посочените данни, поне още едни 10% са в хронично майчинство но щата им се води. Съвсем друга тема е чий го дирят тези в БА.
38
3
 
7
 
! Отговори
SS преди 9 месеца
Нашите ,,военни" за война не стават ! От 1945 год са на държавна хранилка. Без да са направили нищо за държавата и народа който ги храни от данъците си .
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първият дезертирал като дойде Червената армия ще е Резидент Чорапов
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Министър Магаренко хората, които могат да воюват и стават за войници няма да се запишат във вашата прокиснала армия. Има доста по-примамливи предложения по света. Един батальон от Вагнер да се появи на границата и некомплектът ще стане 100%.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те са като куките военните, там са за пенсията, за нищо друго, абсолютно безполезни са, но всеки го знае това в БГ :)))
34
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре че сме в НАТО иначе кремълските касапи досега да бяха ни изтрепали
33
2
 
7
 
! Отговори
SS преди 9 месеца
В заплатите и привилегиите няма некомплект! Там всичко е точно .
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако ни нападне Русия ще стане 80%
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 27. Като не знаеш защо се мъчиш да си фантазираш ми е интересно ? От яд ли ?
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди лижеше на руснаците, сега на американците. Скоро пак ще се навеждаш за руския, Тагаренко
29
1
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 9 месеца
Това ли даже знеш бе шмигел!? *** ти много знаеш, *** най много са те научили там да белиш картофи и да мъкнеш ракия и цигари на старшината та да те пусне още едно голямо ГСП нали?!?! Скубал трева на плаца 12 месеца и войник бил!!! Бил си общ работник шмат ко!!!
28
0
 
15
 
! Отговори
да преди 9 месеца
украинския министър на отбраната магарев набира българско пушечно месо!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За какво да ходят в казармата, да козируват на *** оти ли :)) Вчастния сектор не требва да козируваш, пък и оовече пари изкарваш :))
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
с американците ли ще се бием :))))
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 21. Затова и виждам пълната пародия.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 21. бил съм войник бе. и знам как се стреля даже.
23
1
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 9 месеца
Оди се запиши войник да им покажеш бе Рамбо, като толкова ги вдяваш нещата!