Боеприпаси за Украйна? "ВМЗ - Сопот" не е сключвало договор за 155-мм снаряди

Ракцията е след публикация във "Файненшъл таймс"
Обновена: 2 авг 2023 12:58 | 2 авг 2023 12:57, Стела Стоянова
168
Боеприпаси за Украйна? "ВМЗ - Сопот" не е сключвало договор за 155-мм снаряди
Снимка БГНЕС, архив

"ВМЗ - Сопот" ЕАД не е сключвало договор за производство на 155-мм снаряди.

Това съобщиха за БТА от Министерството на икономиката и индустрията, което е принципал само на едно от дружествата от военно-промишления комплекс.

Вчера, в публикация на в. "Файненшъл таймс", цитирана от БТА, бе съобщено, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се стреми да увеличи доставките на важни боеприпаси за Украйна, за да подкрепи нейната контраофанзива срещу руските окупационни сили. Британският всекидневник отбелязва, че според представители на американските власти усилията в областта на оръжията са насочени към доставката на повече снаряди за гаубици с калибър 155 милиметра, с които Украйна разполага по цялата фронтова линия. Те включват и доставки от международни съюзници в краткосрочен план наред с планове за увеличаване на производството им в САЩ през следващите две години.

Още по темата

В публикацията бяха цитирани представители на американското правителство, според които САЩ вече са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на снаряди за Украйна и водят преговори с Япония за същото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Между шамарите 142 .Конете като се ритат , ние магаретата ревем....!!!
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А Арсенал, Казънлък?
135
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак лъжат и след година ще се разбере че договора е сключен с трета държава, например Полша и Полша си ги продава на Урките. И технически така ние не продаваме на Урките, нали и вие сте спокойни.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
@ к.144 Държавните заводи за боеприпаси, както беше посочено по-долу в к.151, произвеждат снаряди за българската артилерия. За останалото попитайте специалиста по поддръжка на системи за руски самолети от 70-80-те години на миналия век МИГ и СУ - той се прави че разбира от артилерия, ВМС и ВСС - какви договори е сключил с Военните сили на Украйна.
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Между шамарите Държавните военни заводи произвеждат снаряди за оръдията и гаубиците, с които разполагаме, а те са руски и са по цоловата ( дюймовата, инчовата) система 152 мм, докато на ЗАпад се работи с мм система - в случая 155 мм , макар че стандартният размер би следвало да бъде 150 мм.Ако се работеше с150 мм, производството може да бъде преустроено, защото 150 < 152. България не би следвало да гарантира брой произведени снаряди от частни фирми. ВСУ директно да контактува с частните фирми
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно на теб ще кажат, какви договори имат....
131
5
 
6
 
! Отговори
Само да питам преди 8 месеца
Няма договор защото няма да се плаща!?
130
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз винаги съм знаел че болния шоnap Мирчрев лъже за милярдите влезли в държавата от оръжие за украйна
129
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо най-великата страна с най-мощната икономика и технологии не може (или не иска) сама да си произведе тези снаряди?
128
0
 
10
 
! Отговори
чичо скруч преди 8 месеца
ВМПЗ СОПОТ В МОМЕНТА ПРЪСКА ОТ ПРОИЗВОДСТВО!!!!ВИЕ ИМАТЕ ЛИ ПРЕДСТАВА КВО СЕ СЛУчва
127
3
 
13
 
! Отговори
До 143 преди 8 месеца
Не, вчера аз лично четох в руска медия "Взглядь.ру"че България има сключен договор със САЩ за производствотона този тип снаряди.Коментарите там бяха че страната ни трябвада бъде наказана за това. Жалко ще е, ако чуем отново за наши взривени военнискладове, защото при подобни инциденти загиват хора, за да са пълни джобоветена Гебрев и някои приближени до МС.
126
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руснаците няма да прочетат съобщението на министерството ни, а файненшъл Таймс и може да решат да хвърлят 1, 2 бомби на Сопот, Казанлък или София. Ужасно е, че сделката май е частна, а риска е за народа ни
125
6
 
13
 
! Отговори
Между шамарите преди 8 месеца
А България е отново от губещата страна в конфликта. Големите сили по някое време все ще се разберат. Въпросът е ние каква полза имаме да се бутаме там където не ни е работа. Спомнете си Първата и Втората световни войни и изпращането на наши войски в Камбоджа и Ирак. Какво спечелихме от това !?
124
3
 
13
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
Хорица от цялото това говорене не зададохте правилния въпрос!!! ВМЗ Сопот е държавно дружество и все още няма лиценз за западни снаряди , Въпросът е колко и какви производствени способности имат частните оръжйни компании в България?
123
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Но Източния фронт методично се премества на запад
122
0
 
6
 
! Отговори
М'глата преди 8 месеца
До 130.Когато служех,имаше 152мм за гаубица и 122 мм за оръдие.Едва ли разполагаме с други калибри(изключая морската артилерия и 76 ММ мисля снаряди за ЗИС).
121
9
 
19
 
! Отговори
Все едно преди 8 месеца
"Големият" Контра наступ...Продължава да върти гуми (и вериги) далеч от първата линия на руската отбрана в Запорожие. А в Харковска област дори тръгна..Ама на обратно. И не забравяйте че Русия подготвя Контра на Контрата !
120
7
 
16
 
! Отговори
До Укро феновете преди 8 месеца
А Контра наступ...На едно място.
119
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
линийка за производство на френските 155ммBONUS които отнасят купола на Т-72 от раз.
118
2
 
12
 
! Отговори
ВМЗ Сопот преди 8 месеца
Нямаме 155. Всичко е 156.