Денков: Българите са движещата сила в най-масовото въстание в Македония и Тракия

"Българското съдържание и облик както на въстанието, така и на цялостното революционно движение в Македония и Одринско, е признато от всички"
Обновена: 2 авг 2023 22:26 | 2 авг 2023 21:41, Красимир Ангелов
91

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"2 август е символ. На тази  дата преди 120 години българите  в Македония и Одринска Тракия  доказват, че идеята за „демократска  република“, в която „българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение“, не е увиснала на бесилото заедно с Левски. Тази идея дава смисъл и вдъхва мъжество на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството между всички народности“. Това заяви министър-председателят на България акад. Николай Денков по време на церемонията по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

"Илинденско-Преображенското въстание е събитие с особено висока историческа стойност за съвременната българска нация. Защото поривът на въстаниците за свобода не е егоистично националистически. Идейното знаме на тази свобода е „пълната политическа автономия на Македония и Одринско“ с равни права, равни задължения, равни отговорности и равни възможности за развитие за всички общности, без разлика на „вяра и народност“. Подобни реформи са обещани от Великите сили в Берлинския договор от 1878 г., но така и не се реализират в залязващата Османска империя.

Не е случайно, че тъкмо българите са движещата сила в най-масовото въстание срещу Османската империя по тези земи. В географските области Македония и Източна Тракия тогава те са и най-многочислената, и политически най-активната част от иначе разнородното ù население. Българското съдържание и облик както на въстанието, така и на цялостното революционно движение в Македония и Одринско, е признато от всички – от османските власти, от останалите етнически общности и балканските съседи. Не правят изключение и Великите сили, които по това време ревниво бранят наследството на Османската империя.

Техните дипломати и журналисти описват не само нарастващото влияние на Българската екзархия. Във фокуса им все по-често попадат действията на революционната организация, чиято активност в началото на XX век се превръща в истинска заплаха за многовековната империя.

В началото на XX век споменът за Съединението от 1885 г. не е толкова далечен. Затова и свои, и чужди са наясно с естествената посока на исканата пълна автономия на Македония и Одринско – към едно следващо Съединение. Тъкмо заради това геополитическият вихър се обръща срещу въстанието. През лятото на 1903 г. сънародниците ни в Македония и Одринско плащат цената на устрема си към свобода с хиляди човешки жертви, материални и морални опустошения. За да се спасят от изтребление, над 30 хил. бежанци търсят подслон в Родината - майка.

2 август  е символ. На тази дата преди 120 години хиляди въстаници хвърлят  мост към основните ценности, които движат демократичния свят днес – граждански свободи и равноправие на всички хора без разлика на етнос, религия, пол и занятие. Ние, техните наследници, сме призвани да браним тези ценности  и да ги предадем на нашите деца, които да ги пренесат в бъдещето.

Слава и поклон пред паметта на героите от Илинденско-Преображенската епопея, отдали живота си за свободата на Македония и Одринска Тракия!", завърши словото си премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Хубави са ни горите. А и са много. Както и песните ни. Тези нашенските, истински и български. Да вселяват скръб и жалост тези, които си ги нямат. Ние печелим от тях. Просто защото са си наши. МАРКОВ Я ПЕЕ НАЙ-ДОБРЕ ТАЗИ. А и в тях има гъби, а не само дървета. А и тях ги продават за пари. Така е през 21 век. ЧАК РАК ЛА ДЕ. Не тражиш, а търсиш. Българският език го знам по-добре дори и от турчина им Местан от ДПС. Той сигурно също е умрял като почетния им и настоящия.
40
2
 
6
 
! Отговори
Шорошоиден нонсенс преди 9 месеца
Тази реч да не е писана от БХК? *** нонсенс, пълен с либерални опорки и клишета. Нека жълтoпаветниците обяснят, като не сме били под робство, защо е било това въстание, защо десетки хиляди са си дали живота в борба срещу "османското присъствие/съжителство"?
39
1
 
2
 
! Отговори
Русе преди 9 месеца
Цяла да е, ГЛОРИЬО. С МАНАСТИРИТЕ ЩЕ МЕ НАДПЕЕШ. Просто защото си първия глас. Женски при това. Но пък, за тези за ГОРАТА И ИМАЛА МАЙКАТА, просто едва ли ще имаш шансове. Да те прощава СЛАВЕЕВ. Който веднъж те погледне, той вечно ЖАЛЕЕ. Така е с любовта и с песните.
38
1
 
4
 
! Отговори
Цирк преди 9 месеца
Денков: Българите са движещата сила в най-масовото въстание в Македония и ТракияДА КОНЕТЕ
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Денков,удряш дъното с глупостите,които говориш! Нищо ,и твоя ред ще дойде и ще влезнеш в затвора заедно с другите предатели,които предавате България за жълти центове! Не те е срам!!!!
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тука се възмущават, че политици говорили полит. коректно... ъъ...
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Софийски лаййннари и педдерасии.
34
2
 
2
 
! Отговори
Юли, 2023 г. преди 9 месеца
Академикът физикохимик си е подал оставката. Просто защото не ни разбира баховския диалект. КЪДЯ Е ВОДАТА. Българският им език е доста по-добър от този на политиците ни, които все за избори и субсидии си мислят. А пък пари няма. Знам я тази. Да си ги дават дупетата. Чакаме ги с нетърпение. Те така и не искат да разберат, че в неделя, дори и Господ почива. Ами, та, простотията по политиците ходи. Честит бюджет на проф. Гечев.
33
3
 
10
 
! Отговори
цар Плъх преди 9 месеца
Какви глупости говори само тази кукла на конци.Хората се надигат,има вълнения в цялата страна,баззаконие,корупция,слугинаж.С този Евроатлантизъм се видя до къде стигнахме.България е най бедна,болна и обрулена.
32
1
 
1
 
! Отговори
Тихомир преди 9 месеца
Влади Марков им ги пее на българските политици, съдии и адвокати за законите и особено този за държавната собственост. Те така и не искат да разберат, че никой не може да ни я отнеме тази нашата си, частната ни. Земята ни, тази родната ни, българската. ГЛОРИЯ ми е голяма приятелка. С нея ще я пеем тази за МАНАСТИРИТЕ. Тя първи, а аз втория глас. Не се сравми, Глориьо. Българка да си. Амши, една ни е вярата. ЦЯЛА ДА Е. Сигурно ти е скъпо да си дойдеш. Но пък, си заслужава. Ако някой каже.
31
1
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 9 месеца
Там ми е къщата. В горната махала. На родната ни Баховицата. Малко са хората в България, които знаят къде се намира. А и земята ни е златан. А под нея има доста златни находища. А пък, простите ни политици искат да ни ги вземат. Като родителите им комунистите преди около 50-60 г. Просто не им се получават работите, защото не могат да се подписват. За разлика от мен.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имало е няколко българи в Македонското въстание, които са били движеща сила и са движели макетата напред-назад. Хахаха, Путин ви е виновен, че търпите този османо-фашист да ви променя историята. Търпете го. Той е ваш човек, на софийската жендария и пеерасия. Ще накривите шапката на Путин.
29
0
 
4
 
! Отговори
движеща сила преди 9 месеца
в най-пъклените дела ......... даже и в открадване тялото на Чарли Чаплин от неговия гроб :)
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Движеща сила", "Двойни граждани". Чакайте още да ви научат Нова османска история. Ще накривите шапката на Путин. Тези измамницци използват Путин, за да унищожат България и историята и. Жендаро-фашизма на софиянци трябва да бъде отхвърлен, като чуждо Османско правителство на Двойните граждани.
27
2
 
3
 
! Отговори
До хоши мин преди 9 месеца
Да така е, с разликата че по турско и руско сме запазвали някакво достойнство за разлика от сегашното.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нека да видим на сайта кой е за и против настоящите началници? Палец нагоре За, а палец надолу против? Давайте приятели!!!
25
3
 
1
 
! Отговори
Богаташ преди 9 месеца
Родната ми Баховица празнува. А и има защо. Сиромаси са, но са добри хора. Както и аз съм добър. Младостта ми премина там. Те го знаят ФОКЕРА. Аз също. А и няма как да е иначе. Това е един от трите ни язовира. А и има един в гората, МЛАКАТА. Там са ми земите, наследствените. ОВЧАВСКАТА САЛАТА СИ Е НАША. Както и дядовцитге ми. Тези, които ги помнят. А те се казваха Цано и Тодор. Аз пък съм Цанов. Като пояснение, никога не съм си го забравял. Това, нашето си и родно. Те знаят какво на сърце ми е.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще учите нова османска история, бе българи. Софийските жендари фашисти вече започнаха да ви я преподават. Ще станете новите макета. България ще се казва Нова Македония.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Сенатът на САЩ предлага септемрви да е месец на македонския език, култура и история"Софиянците шопляците тия същите, които поддържат западния краварски режим и разрушаването на руски паметници, още малко ще си платят. Софийският език е македонски и как ще го опровергаете това? Пред Хага сте кръгла нула? Никой не ви вярва. Лютеницата е кебапчетата са македонски. Диалекта на Сф Шопландия е същия като македонския. Хага ще ви скъса, че сте истински македони.Накрая село Сф ще стане македонска
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доллен педдерасско е Денов. Движеща сила на какво? На макетата? Османският Денкооглу дърт педдерасс.