Денков: Българите са движещата сила в най-масовото въстание в Македония и Тракия

"Българското съдържание и облик както на въстанието, така и на цялостното революционно движение в Македония и Одринско, е признато от всички"
Обновена: 2 авг 2023 22:26 | 2 авг 2023 21:41, Красимир Ангелов
91

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"2 август е символ. На тази  дата преди 120 години българите  в Македония и Одринска Тракия  доказват, че идеята за „демократска  република“, в която „българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение“, не е увиснала на бесилото заедно с Левски. Тази идея дава смисъл и вдъхва мъжество на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството между всички народности“. Това заяви министър-председателят на България акад. Николай Денков по време на церемонията по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

"Илинденско-Преображенското въстание е събитие с особено висока историческа стойност за съвременната българска нация. Защото поривът на въстаниците за свобода не е егоистично националистически. Идейното знаме на тази свобода е „пълната политическа автономия на Македония и Одринско“ с равни права, равни задължения, равни отговорности и равни възможности за развитие за всички общности, без разлика на „вяра и народност“. Подобни реформи са обещани от Великите сили в Берлинския договор от 1878 г., но така и не се реализират в залязващата Османска империя.

Не е случайно, че тъкмо българите са движещата сила в най-масовото въстание срещу Османската империя по тези земи. В географските области Македония и Източна Тракия тогава те са и най-многочислената, и политически най-активната част от иначе разнородното ù население. Българското съдържание и облик както на въстанието, така и на цялостното революционно движение в Македония и Одринско, е признато от всички – от османските власти, от останалите етнически общности и балканските съседи. Не правят изключение и Великите сили, които по това време ревниво бранят наследството на Османската империя.

Техните дипломати и журналисти описват не само нарастващото влияние на Българската екзархия. Във фокуса им все по-често попадат действията на революционната организация, чиято активност в началото на XX век се превръща в истинска заплаха за многовековната империя.

В началото на XX век споменът за Съединението от 1885 г. не е толкова далечен. Затова и свои, и чужди са наясно с естествената посока на исканата пълна автономия на Македония и Одринско – към едно следващо Съединение. Тъкмо заради това геополитическият вихър се обръща срещу въстанието. През лятото на 1903 г. сънародниците ни в Македония и Одринско плащат цената на устрема си към свобода с хиляди човешки жертви, материални и морални опустошения. За да се спасят от изтребление, над 30 хил. бежанци търсят подслон в Родината - майка.

2 август  е символ. На тази дата преди 120 години хиляди въстаници хвърлят  мост към основните ценности, които движат демократичния свят днес – граждански свободи и равноправие на всички хора без разлика на етнос, религия, пол и занятие. Ние, техните наследници, сме призвани да браним тези ценности  и да ги предадем на нашите деца, които да ги пренесат в бъдещето.

Слава и поклон пред паметта на героите от Илинденско-Преображенската епопея, отдали живота си за свободата на Македония и Одринска Тракия!", завърши словото си премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
10
 
! Отговори
MNENIE преди 9 месеца
Денков прави ревизия на Историята и е в хора който пее за заличаване на България .Това Въстание е организирано и извършено от БЪЛГАРИ , не е от северномакедонци . Денков няма право да се гаври за пари с Родината ни .
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво значи движеща сила, та ние сме единствената сила, въстанието е българско!!!!И това го пише по всички документи, петиции, песни и легенди!!!
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стана известно, че няма абсолютни никакъв начин Киев да претърпи поражеине.
18
2
 
5
 
! Отговори
Хоши Мин преди 9 месеца
Малка България винаги е била зависима.От турци,от руснаци сега от американци.Иначе сме много велики лъвове с котешки опашки.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз съм спокоен за ЕС, няма какво да се притеснявам, че ЕС може да се разпадне, ЕС е стабилен и е най-доброто място за живот и няма да се разпадне, аз не се притеснявам, че ЕС ще се разпадне.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Баба ви Мда... виж президента Радев как срича.. "поучи" се от него.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То И сега ще бъдем движещата " сила" Продажник,за да ви Свалим есента!!! Политически Превратаджии!!!
14
4
 
10
 
! Отговори
Слушам Посолството преди 9 месеца
Денков: съгласувам всяка своя дума с ПОСОЛСТВОТО. Няма 6-5.
13
4
 
14
 
! Отговори
Баба ви преди 9 месеца
Денков, не те знам какъв академик си и на какво ама ти едно изречение не казваш без да го прочетеш. Явно се опасяваш да не кажеш нещо извън сценария. В това отношение виж президента Радев, може да се поучиш. Разликата ви е огромна в полза на президента. Да живее България!
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ОСТАВКА ПРЕДАТЕЛ
11
1
 
3
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
За коя революционна организация говори той?
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
A някой виждал ли е карта на "държавата" Украйна от преди 1991г?А карта на "държавата" финландия от преди 120 г. А карта на БГ преди 200 г. ? Ако не беше Руската империя сега нямаше да я има БГ.
9
2
 
4
 
! Отговори
До Онлайн Анкета преди 9 месеца
От много време поддържам, че трябва да се смени сегашния химн или с "Шуми Марица, или с "Откога се е, мила моя майно льо".
8
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Този история ли е учил или е преподавал физикохимии на ? Така са нещата с куките като него, генералите Радер и Борисов. Те само обещават, а българите страдат. Мъката не е само за Влади Марков. България губи пари заради политиците си. Само те не ги разбират те тези неща. СЪРЦАТА НИ СА ЗДРАВИ. Както и ЧЕРНИТЕ НИ ДРОБОВЕ. Не ми остава нищо друго, освен да им кажа НАЗДРАВЕ. На тези обикновените БЪЛГАРИ И БЪЛГАРКИ, които са ми от истинските приятели и приятелки. Глория ще я пее тази за манастирите.
7
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оставка, Денков! Не се прави на света вода ненапита! За въстание нямаш право да говориш. Вие ни предадохте на чужди посолства.
6
6
 
6
 
! Отговори
HE 24 a 20 преди 9 месеца
За мен не е национален празник 3 март трябва да бъде 20-ти април.В България трябва да се празнува на 20 април, На 20 април България придобива независимостта си, затова тази дата е важна.
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Джуджето академик, говорещата малка глава на краварите, трябва да внимава да не падне случайно и някое стъкло от очилата му да не се в очите. Часовникът отброява как краварите викат "каунтдаун" за настоящите пр0dajници!!! Свиквате ли вече с краварския език, който никой в БГ не разбира? Вас питам западнали п0дл0гi ?
4
8
 
11
 
! Отговори
С преди 9 месеца
Тази реч е съгласувана и одобрена от посолството.
3
6
 
14
 
! Отговори
Кажи честно, Денков преди 9 месеца
Денков, от теб и Габриел КОЙ Е МЪЖЪТ?
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
незабавно приемане на истанбулска конвенция и премахване на расистския анти-турски празник 3ти март :)))))