Депутатите от правната комисия ще гледат промените за "интимната връзка"

Ще се обсъди и ветото на Румен Радев
69
Депутатите от правната комисия ще гледат промените за "интимната връзка"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правната комисия на парламента заседава извънредно днес от 11:00 часа заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС внесоха два общи законопроекта.

В НК се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК.

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДН.

Освен двата проекта като точка в дневния ред е включено обсъждане на ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за съдебната власт. В мотивите си държавният глава посочва, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.

До извънредното заседание на правната комисия и на парламента се стигна след протестите в цялата страна срещу насилието над жени и в подкрепа към 18-годишното момиче, нападнато в Стара Загора. Случаят е от края на юни, но придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържаният по случая получи и обвинение в заплаха за убийство, съдът реши той да остане в ареста./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: стара загора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На българина за това му липсва бай Тошо, тогава наказанията бяха сурови и които кривне веднага стигаше до съд. Имаше държава.
58
0
 
4
 
! Отговори
Ахааа преди 9 месеца
А нещо да кажат за интимната връзка с посолствата? Или там се води off limit...
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как се доказва интимна връзка, пак да попитам. Нали е "интимна", предполага се, че е само между участващите в нея. И става дума срещу дума. Но важното е да кажат как са си прекъснали ваканцията горките депутати, понеже много ги е грижа за нас, хахахахаха.
56
0
 
5
 
! Отговори
А тормоза преди 9 месеца
От някой малцинства над възрастно население. А тормозя от полицията, който въпреки че никой не го казва го има.Ето защо нищо няма да се случи,защото проблемите с тормоз и насилие започват от институциите а те не искат промяна
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А тормоза в домове за деца сираци? Имате ли идея какво се случва там?
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре бе а какво правим ако един такъв тероризира родители си, той не е в интимна връзка с тях... а какво правим с тормоза в училище - там се толерира и всички си затварят услужливо очите и в един момент рецидива свиква да е безнаказан и може и по-лоши неща да извършат
53
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Тези в парламента сътворяват глупост, след глупост! Време е да ги отсвирим! Вече няма да гласувам, заради тези партии, които се окопоха във властта и мислят само за собственото си оцеляване, а народа се оправя както може!
52
2
 
9
 
! Отговори
Мдаааа, преди 9 месеца
Истанбулската конвенция наложена насила под формата на "защита от домашно насилие"... Честито розови понита,вече легализират пеdoфилията и психосексуалните ви и33вращения и "роли"!Бог да пази България!
51
2
 
6
 
! Отговори
пушилка преди 9 месеца
Приемането на закони, покриващи други няма да помогне. Само отчита дейност. Контролът по изпълнението е значително по-съществен. Но затова се искат качества.
50
2
 
2
 
! Отговори
С целите преди 9 месеца
тези напъни около случката с насилието, човек неволно може да си помисли, че определени политически сили са платили на кретена да го направи с цел собствено промотиране.
49
2
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 9 месеца
Ето за ТОВА беше цялата истерия около случай отперди 7 СЕДЕМ месеца! Случай, за който става дума за насилие, но НЕ и за "домашно насилие". За да се вкарат еднополовите отношения! Честито на всички излъгани... за пореден път!
48
9
 
4
 
! Отговори
би секс преди 9 месеца
Половината български мъже са тайни гейове! Викат срещу джендърите ,за да не ги разкрият!
47
3
 
3
 
! Отговори
юнашко племе преди 9 месеца
От край време българете са просто юнашко племе! Страх ги е от джендърите , но не от татуираните мутрафони садисти!?!?
46
1
 
4
 
! Отговори
БокоКироПеев преди 9 месеца
Шведска тройка БКП
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези промянтаджийчетата са като джуниър дев, бързат да се раздават без да обмислят какво точно правят и после някой трябва да върви след тях да им оправя бакиите, не се научиха тези нефелници!
44
2
 
16
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 9 месеца
Тази сутрин по НОВА ТВ някаква "дама" каза, че една от причините за ескалацията на насилието над жени е : "проблема за стереотипното мислене на българина, че жената е жена, а мъжът е мъж, и те изпълняват такива роли" !!! Ясно ни внушават, че чрез тази лична драма искат да ни наложат ИК.
43
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Шумналиев преди 9 месеца
Задача: за средна - осем години. За убито от Жечко Кюркчиев Втори момиче - колко ?
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всяко насилие над човек е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тук не става въпрос за любовен триъгълник. Случая с Дебора и всички преди нея е опит за трафик на жени, но са се съпротивлявали и са били наказани. Отворете криминалните хроники - пълно е с разбити канали за трафик на жени в Стара Загора.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За сетен път жълтопаветната десница произвежда нищо, а толкова се пъчеха, че знаят, могат, искат, ама никой не им давал шанс. Като гледам управлението на тия ще бъде на принципа "а след нас потоп".