Политолози: Местната власт ще затвърди сглобката на правителството

Виждаме едно към едно изпълняване на стратегията, която ПП очерта в записа
11 авг 2023 22:55, Йоана Цонева
39

Смениха няколко началници на областни дирекции на полицията. Това се случва в някои от най-големите градове в страната. Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че няма чистка.

"Виждаме едно към едно изпълняване на стратегията, която ПП очерта в записа. Вътрешният министър обяснява, че това не са политически чисти. Виждаме как корупцията затихна, такъв проблем в България няма, нито има маса нелегитимни институции. Залети сме от фалшива политика и дневен ред, който е много далеч от обществото", коментира политологът и преподавател в СУ доц. Мария Пиргова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ управляващата сглобка изглежда като стабилна коалиция. А при решението да се направи такава коалиция се е взело решение и кои браншове към коя партия ще бъдат пришити.

"ДПС неслучайно бута напред Делян Пеевски с участие в политиката и дразни всички, които смятат, че той не трябва да стои на първия ред. Там порциите са разпределени и цари спокойствие по този повод. Домашното насилие затри всички проблеми в държавата, няма друго. Акад. Денков е несъстоятелен и формален министър-председател", настоя доц. Пиргова.

"Не съм сигурен доколко ПП и ДБ имат нещо общо с тези промени, защото така и не изясниха кой министър от коя квота е. Чуваме, че вътрешният министър е от квотата на ГЕРБ. Факт е, че двама души от висшето ръководство на МВР станаха министри, сега са депутати от ГЕРБ. Вероятно тук можем да видим почерка на ГЕРБ. Че се прави преди местните избори, може да се направи предположение, че има нещо общо с местния вот. Години наред МВР участваше дейно в изборния процес, осигурявайки чадър върху контролиран вот и търговия с гласове", каза на свой ред политологът и преподавател в СУ доц. Милен Любенов.

Той отбеляза, че доста трудно е стартира това управление, но с всеки изминал ден нещата навлизат в своя нормален ритъм на работа.

"В някои от регулаторите се стигна до съгласие и бяха разпределени на партиен принцип. ДБ дори в Конституцията иска да направи такава поправка. Твърдяха, че регулаторите трябва да бъдат независими. Виждаме от назначенията, че тези органи се политизират. Виждаме стари практики в партиите, които имаха претенции, че ще правят промяна", изтъкна доц. Любенов.

Доц. Мария Пиргова е на мнение, че местната власт ще затвърди сглобката, тъй като и там "нещата са разпределени".

"В София бъдещият кмет Васил Терзиев е сигурен. Вероятно е получил потвърждение от ГЕРБ, че София е на ПП, а Пловдив ще остане на ГЕРБ. Бойко Борисов се интересува от собственото си избелване, те го избелиха вече. Запазва си кметовете по места, партията му ще бъде първа на евентуални следващи избори. ПП ще се утвърдят в столицата. Парламентът единствено освобождава време на Асен Василев, който да разиграва схемите. ДПС на ниско ниво са много силни и влиятелни", обясни тя.

Доц. Любенов не споделя мнението, че местните избори в столицата са предрешени и смята, че при балотаж в София нещата изглеждат непредвидими.

"Росен Желязков би бил силна кандидатура на ГЕРБ, има опит в Столичната община. Има може би повече от 15 години опит. Васил Терзиев е рискова кандидатура. На много места ПП и ДБ ще се явят с отделни кандидатури. Перспективата пред тази коалиция е до европейските избори, където те ще се явят поотделно", коментира политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Ост преди 8 месеца
До тука с подменената промяна. Пореден опит да се манипулира общественото мнение .
35
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 8 месеца
До Алекс под номер 35 - промяната е необратим процес ,въпреки престъпници ,като Алекс и компания и въпреки ГЕРБ/ДПС мафията. ДП и ББ не са нищо друго ,освен "осветени лица" на задкулисието и от тях зависи ,кого те ще се оттеглят в "покоите си" ,след като направят "конституционните промени" ,които да ги закрилят. НИТО ЕДНИТЕ ОБАЧЕ ,НИТО ДРУГИТЕ ЗНАЯТ ,КАКВИ "ПЛАНОВЕ" ИМАТ ЗА ТЯХ ОНИЯ СВИШЕ...ТАМ НИКОЙ НЯМА ВЛАСТ И РЕСУРСИ ЗА САМОРАЗПРАВА ,С КОГОТО И ДА БИЛО!
34
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Делян хвана Про100 Киро за едното ухо,ББ за другото и въртят празната кратуна накъдето си пожелаят.Наивните избиратели чакат Промяната.Дали ще я дочакат?
33
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 8 месеца
ПО - ДОЛНИЯ КОМЕНТАР ПОД НОМЕР 33 Е МОЯТ - ПРОПУСНАХ ДА СИ ПОСТАВЯ ИМЕТО....АНГЕЛИНА ИВАНОВА НИКОЛОВА СЪМ ТАЗИ ,КОЯТО ШЕСТА ГОДИНА ПУБЛИЧНО УБИВАТ АРМИЯТА НА ГЕРБ И КОМПАНИЯ ВЪВ ФЕОДАЛЕН БАСТИОН МОНТАНА.ШЕСТА ГОДИНА В ГРАД МОНТАНА СЕ ИЗВЪРШВА МОЯТА ПУБЛИЧНА КОЛОХОСТА С ТОРМОЗ И РЕПРЕСИИ ВСЕКИДНЕВНИ НАВСЯКЪДЕ И ПОСТАВЯНЕТО МЕ В ПЪЛНА НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ЖИВЕЯ И РАБОТЯ В ГРАДА,КАТО ЧРЕЗ ПРЕСТЪПНИ ПУБЛИЧНИ МАНИПУЛИРАНИ НЕБИВАЛИЦИ СЕ ИЗПОЛЗВА И ТЪЛПАТА ,КАТО "ИНСТРУМЕНТ" ЗА САМОРАЗПРАВАТА С МЕН.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Моите уважения г- жо Пиргова към Вашето безспорно компетентно мнение ,но "склобката" ще приключи на местните избори. ББ и компания са в заблуда -"изсветляването" и "индулгенциите" им са временни и е въпрос на не дълго време за наказателно преследване и затвор и по- рано това ще се случи на "армията от убийци" на ГЕРБ/ДПС и компания в техните феодални бастиони. България ще бъде управлявана от свестни,честни и "читави" хора и те идват,въпреки задкулисието. ПРИГОТВЕТЕ СЕ...
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вече по-малко ме интересува какво се случва на територията! Ако искате прегазвайте се, бийте се, хапете се по улиците! Вече гледам от вън щастието на българските при мати и затвърдяването на сглобката! Тежко, брате, се живеемежду глупци неразбрани;душата ми в огън тлее,сърцето ми в люти рани. Отечество мило любя,неговият завет пазя;но себе си, брате, губя,тия глупци като мразя.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига с тази тъna дума сглобка бе! Няма такова нещо, има си коалиция.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щяха да чегъртат мафията, па взеха, че се сглобиха с нея.
28
1
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
.Всичко върви по плана от записа. Занимават хората с глупости - Дебора, Митко, Паметника, Празника. В същото време сменят шефове в МВР, бордове на директори и директори на училища. НАП натисна дребните фирми - дерат кожи. Бензина гони 3 лв. ОСТАВКА! ВЕДНАГА!
27
0
 
2
 
! Отговори
Lena Parapetkova преди 8 месеца
Мило Дневниче, все по - едра ставам. Онзи ден с бащата на детето ми Кицко бяхме на ресторант, надявам се никой да не ме е видял как го опипвам. А и от кого да се крием ? Нашите си носят рогата с чест. p.s Имам известни притеснения за свекървата, Ами ако направи ДНК тест? Ще го мисля после. Трябва да намеря покривен фдт за мустаките. Не ми се глади , мисля тази рокля пак да я облека, 3 пъти за щастие ;)
26
1
 
3
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 8 месеца
Мда. Боко ще призове избирателите си да гласуват зя ППДБ а те ще го послушат.. Да ама не! Това не са ония 68 дупетати дето гласуват както каже Биг Бос. На изборите и ГРОБ и ППДБ ще ядат як бой! Това е положението.
25
1
 
10
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
Коалицията стана с натиск от вън НО вече има спойката на общата софра. Партиите се разбраха как да делят и вече електората може да работи като вентилатор.
24
2
 
7
 
! Отговори
Майната ви.... преди 8 месеца
Плачете за Радево служебно правителстно , но няма.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Интересно, София била на ПП или на Герб...И едните и другите предадоха избирателите си а ако те са склонни да гласуват пак за тях са направо за освидетелстване!!!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко да бъде стабилна коалиция, която е направена чрез натиск отвън. И двете страни - от ПП-ДБ и ГЕРБ излъгаха избирателите си. Единствено ДПС не са излъгали предизборно. Ще са заедно, докато едните се усетят, че са по-силни без другите. И когато отвън им разрешат.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Митрофанова е в "Миротворец" още от 2019 г. Изписва се като "Элеонора Митрофанова" в търсачките и страна "Россия". Иначе не излиза. Търси в "Чистилище".
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като свърши митрофанския профански мандат, Раша ще прати за посланик някой от списъка "Миротворец".
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Митрофанова също е наясно, че Русия е агресор, не е проста, но не ще да си губи работното място. Алтернативата е - пенсия в забрава.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Смятав за предател всеки, който кани Митрофанова на обществени места.
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Докато Русия ни смята за враг, никой с руски произход не бива да бъде допускан до гласуване. Копейките нали искат чистка? Да се провери всеки един руснак каква работа има тук!