Ананиев за отнемането на коли: Резултатите са видими

Хората не си позволяват да пият и после да шофират
22 авг 2023 15:56, Нели Христова
46
Ананиев за отнемането на коли: Резултатите са видими
Снимка: БГНЕС

Обсъжданите промени в Наказателния кодекс за санкциите на шофьорите не са за отпадане конфискацията на автомобили, а по отношение на наркотиците и взимането на кръвни проби. Това каза в "Денят започва" депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Той обясни, че законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците и техните аналози.

"Защото може да се окаже, че сте взели две хапчета за глава и са ви свалили табелите на колата. Проблемът е, че в момента има само четири лаборатории и огромен обем от тестове, които трябва да се извършат".

Заявката на премиера от миналата седмица е скоро кръвните проби да излизат до седмица, за същото е уверил и вътрешният министър Калин Стоянов на вчерашната си среща с депутати от ПП.

По думите на Ананиев приетите промени са ясни, но много малко хора четат конкретиката. Посланието е законът да има възпираща цел.

"Резултатите са видими - в седмицата преди влизане на закона са заловени 130 човека с алкохол и наркотици, в седмицата, в която влиза законът, са 122, следващата - 58. Хората не си позволяват да пият, да използват субстанции и после да шофират", каза депутатът.

Точката за конфискация също е ясна, тя започва със "Съдът отнема", а не МВР, подчерта Ананиев. Конфискацията на автомобил може да стане само след съдебно решение.

"От 6 години действа закон, според който ако шофьор бъде заловен с алкохол до 0,5 промила или под влиянието на наркотици, полицаите могат да свалят табелите на автомобила от 6 до 12 месеца. Идеята е, че когато това нещо се случи и се стигне до дело, съдът може и да отнеме автомобила, а ако шофьорът не е собственик, да му наложи глоба, равностойна на цената на автомобила".

При срещата с вътрешния министър от ПП са получили уверение, че до петък областните дирекции на МВР и апелативните и окръжните прокуратури ще започнат да прилагат договорените методически указания и да действат по един и същ начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Тихомир преди 8 месеца
Ама ще напълним страната с мамини пишльоФци, дето реват че са им отнели автомобилите, след само 100 грама кока. Ама на бива, не е хуманно. После гащичките им няма да имат изпиране. А пък ако убият някой под въздействие на странно бело вещество - юристи бол дето да ги оправят да не лежат.
39
0
 
2
 
! Отговори
До Ананиев преди 8 месеца
И всичката *** в парламента и до сгнта дето гласува за вас предлагам закон нов.Всички депутати да бъдете тествани да ви видим кви наркомани сте ***.а тия дето гласуваха за вас у затвора.*** кво ли не измислихте да пречите на нормалните хора
38
1
 
0
 
! Отговори
Божанков : преди 8 месеца
Не моа се напукам на бЕло законно в Ротердам и тука ша ми земат тротинетката... Тц тц тц... Не го помислихме тоА закон...
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще видим при Калина как ще се отрази, защото май започнаха да ни работят...
36
3
 
1
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 8 месеца
ВИДНО Е, ЧЕ ИСКАТЕ ДА ПИЕТЕ И ДА КАРАТЕ? Е НЕ СТАВА. ТАКА СЕ КАРАШЕ ПО ВРЕМЕ НА МУТРЕНСКИТЕ ВРЕМЕНА. ТОГАВА ДЪРАВАТА Я НЯМАШЕ ИЧ!
35
2
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 8 месеца
Като обича бащата да пийва, няма да кара. Той мисли ли за семейството си като шофира пиян? Подкрепям закона, само трябва с наркотиците да си прецизират нещата за фалшиво положителните проби.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Голям рев от алкохолиците и наркоманите, ей" - Пожелавам ти от сърце да те тестват с прословутите тестове, да ти отчете положителен резултат, заради някакво лекарство или просто ей така и да разбереш най-сетне защо е този рев. Има една много хубава поговорка "Мъдрият се учи от грешките на другите, умният от собствените си, а глу_павият не се учи." Явно не си мъдър, но се надявам поне да си от умните и да изпиташ на собствен гръб великия закон.
33
2
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 8 месеца
а, бе важното е, че няма да ти стиска да шофираш пил - пък кой забогатял, кой не.. не е твоя работа
32
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 8 месеца
ще ревете, ще ревете,.. пък ще спрете
31
4
 
7
 
! Отговори
някой преди 8 месеца
Ананиев, тъпоъгълнико, няма никакъв възпиращ ефект!Има забогатяване на ченгета, ето това направихте просто им вдигнахте тарифата .Вижте какъв стандарт на живот имат полицаите или сте като щраус заровил главата .
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голям рев н кирчовците за скапана написания закон.Сега обясняват как не били компютри, а компоти.
29
8
 
3
 
! Отговори
България над всичко преди 8 месеца
щом наркомани/алкохолици се обясняват.. значи има ефект.. браво!!ще свикнете.. като не става от вас хора доброволно, ще стане доброзорно..
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Импотентната държава, последен напън да плаши с отнемане на частната собственост.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това резултатите са видими много прилича на онова на ГЕРБ видими резултати, които едни павета не могат да наредят.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голям рев от алкохолиците и наркоманите, ей... Княгинята и тя: 1.6 промила, дет вика мъжо й: "Нищо не е".
25
3
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 8 месеца
Малуумници да ти измислят закини!Пияните и наркоманите да...но пъцолая може да ти съсипе живота заради една дъвка или хапче някакво!
24
0
 
3
 
! Отговори
Безимен. преди 8 месеца
Вчера вашият сайт съвсем друга новина пусна от този набеден за политик! Днеска на 180 градуса.Те с такива политици и журналисти направо не в Шенген ами на Луната за 24 часа ще стигнеме!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скоро ме спряха полицаи да ми правят тест, трябвало поне 20 дни да не съм ползвал никакви субстанции за да не отчете теста???
22
4
 
6
 
! Отговори
Митко Павлов преди 8 месеца
Отделно защо не вземат думата и участие по темата лекарите, като психолози, терапевти и други, които лекуват лица от алкохолна или наркотична зависимост?!? Медикаментите, които вземат пациентите реагират, като опиати, както и много други лекарства за карциномни болести, диабет и други?!? Редно ли е и тези хора да бъдат наказвани, заради няколко шофьори.
21
4
 
5
 
! Отговори
Митко Павлов преди 8 месеца
Съжалявам, но този закон е пресилен и абсолютно нечестен, защото заради няколко недорасли хора, които усправляват автомобили с висока скорост или употребили алкохол или наркотични вещества и съответно направили катастофа или за съжаление инцидент с жертви всички останали такива ще бъдат под вдин знаменател!!! Колко катастрофи с жертви са направени от шофьори, които са били трезви или не са били дрогирани???!!!??? Каква е статистиката? Защото не там е решението!!!!