16 млн. лв. са похарчили партиите за администрация, за дарения - 1,5 млн.

Едва 23 партии са декларирали, че заплащат труд на служители
20
16 млн. лв. са похарчили партиите за администрация, за дарения - 1,5 млн.
Снимка: НС

Общо 112 партии са подали навреме отчетите си пред Сметната палата и от тях става ясно, че от декларираните разходи около 90% или 25.8 млн. лв. са направени от парламентарно представените партии. Това сочи анализ на Института за развитие на публичната среда.

Най-голяма част от средствата на партиите през 2022 г. са отделени за административни разходи – това са 56% или 15.9 млн. лв. Следват такива за възнаграждения и осигуровки, представляващи 24% или 6.9 млн. лв. Въпреки големия им дял, едва 23 партии са декларирали, че заплащат труд на служители.

На трето място са „други, присъщи за дейността” разходи с 2.6 млн. лв. Или 9%, като обаче не е ясно за какво са направени те.

През 2022 г. общо 10 политически субекта са дарили малко над 1.5 млн. лв. Основната част от тях – 1.16 млн. лв., са на „Да, България“. Това е сериозен спад спрямо 2021 г., когато същата партия е направила дарения за 2.72 млн. лв. Тогава според одитния доклад на Сметната палата за 2021 г. става ясно, че това “… по същество представляват основно  предоставени средства от ПП ДДБ в размер на 2 703 698 лв. на КП „Демократична България – Обединение“ за финансиране на предизборни кампании за избори за НС, проведени през 2021 г., в които партията е участвала”.

Следващата партия, отделила значителни средства за дарения, е ГЕРБ със 191 хил. лв. Тази сума е сходна с дарените от нея пари през 2021 г., когато в одитния доклад на Сметната палата се посочва, че ГЕРБ са направили “парични и непарични дарения в общ размер на 183 012 лв. за подпомагане на: спортни клубове; центрове за възрастни хора; детски градини; народни читалища; хора в неравностойно положение; лечение и закупуване на медикаменти строително – ремонтни дейности; подпомагане организирането на регионални празници; църковни настоятелства и други”.

Едва 23 от всички 112 партии (едва 20%), представили своите отчети в срок, са декларирали разходи в категорията “Възнаграждения”. Общата сума на тези средства е 6.9 млн. лв., като почти всички от тях (91%) са направени от формациите в настоящия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: партииразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Евростат преди 7 месеца
70% от българите изпитват трудности със заплащане на сметки за ток, вода, парно, данък сграда и такса смет. А след като изпратят физическите потребители на борсата за ток, много хора ще се лишат от топлина в домовете си, защото тази година 1 мегават топлоенергия с ДДС 20% струва 165 лв., или грубо среден двустаен ще плаща само за сградна мужду сто и 150 лв. без да ползва топла вода и парно. От 2000 г. цената на ток скочи с 200%. Като закрият Козлодуй и ТЕЦ-овете, фалитът на народа е гарантиран.
11
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 8 месеца
Питате БСП колко осигоровки плащаха робите при 100лв заплата 80-90-те год.,а сега тези пенсионери от каде да изкарат вноски...???-също ще и за сегашните маги де на 100лв се осигоряват,а след 30г,кога се енсионира ще има да *** мухите !!1
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чистито на бълг пенсионер дето дава луди пари за лекарства но нали джипито му е един лев си трае и е доволен
9
0
 
6
 
! Отговори
Токмаков преди 8 месеца
Извинете това всички ние мизерствуващите ли го плащаме !? На онези които ги мързи да работят! Добре върви системата и 74 години работи безупречно. Браво на БКП която продължава до стои начело на държавата.Честито Роби!!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Законна измама!
7
3
 
3
 
! Отговори
Лена с мустака преди 8 месеца
Ами тежка ни е сглобката. 4 партии са това.
6
3
 
4
 
! Отговори
Уолт Дисни преди 8 месеца
а Барби модата как е
5
3
 
4
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 8 месеца
Интимната сглобка струва пари! И малко побутване отзад от Посолството...
4
3
 
5
 
! Отговори
Пешо Алкохолика преди 8 месеца
Прибирайте пенсионерите и копейките от м0ча! ТАЗИ ВЕЧЕР ЛЕВСКИ ЩЕ ПАТРУЛИРА В СОФИЯ! Който остане на м0ча, сам си носи риска за здравето
3
0
 
6
 
! Отговори
akudф преди 8 месеца
българските политици стимулират раздута чиновническа бюрокрация с цел назначаване на близки и роднини на измислени работни места най-големия харч от бюджета на държавата е българската администрация тя трябва да бъде съкратена поетапно и тихо на 70%... и заменено с истинско електронно правителство
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ха ха ха дарили ? на кого са ги дарили ? -на себе си -Всичко са изяли и изпили и грижовно скрили в евро,долари и лири.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Верно ли се местят в друга сграда