Нормално ли е директорът на ДКК да е получавал 14 хил. лв. заплата?

Според Венцислав Димитров е заплатите са такива, каквито законът предвижда
28 авг 2023 20:13, Йоана Цонева
51

Министърът на икономиката Богдан Богданов обяви, че държавата е похарчила близо 600 млн. лв. за ремонт на язовири, които така и не са завършени. Затова е отстранен и директорът на Държавната консолидационна компания. Заплатата на директора е била 14 хил. лв.

"Членовете на бордовете към момента, само под шапката на ДКК, 39 души, получават средномесечна заплата между 3500 и 4300 лв.", заяви Богданов.

Затова ще бъдат намалени наполовина от септември. Отстраненият директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров заяви пред Bulgaria ON AIR, че заплатите са такива, каквито законът предвижда.

"Аз управлявам дружество с 1,7 млрд. капитал. Нормално е да получавам такава заплата, още повече, че това е посочено в закона и подзаконовия нормативен акт, това не може да бъде решение на министър", коментира Димитров.

Вече са подадени всички необходими документи за освобождаване на сегашния състав на борда на ДКК, въпреки че той е назначен след конкурс.

"Всеки един може да претендира оставащите 4 години и няколко месеца възнаграждения за този период, което означава приблизително около 1 млн. лв. за ДКК. Не казвам, че този сценарий задължително ще се развие, но е напълно възможно", допълни Венцислав Димитров.

В следващите 6 месеца председател на борда ще бъде Елена Болтаджиева, а Иван Зангочев ще бъде изпълнителен директор на ДКК. Имена, които не са съгласувани по правилата на коалиционното споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами те с конкурс бяха назначени. Сега назначават без конкурс. Стотиците милиарди в чекмеджетата не са източени от държавата ни с тези няколко шефа с мижави заплати от 3-4 хиляди лева и един с 14 хиляди. За това, за което отговаря заплатата му трябва да е над 100 хиляди месечно, а не 14 хиляди.
45
1
 
2
 
! Отговори
Истината!!! преди 7 месеца
Ей така се източва държавата, наредили се директори, поддиректори и подподдиректори и цоцат държавните пари, наредили се с връзкарство, без конкурси, без компетенции и опит и седят там в топлите си удобни кабинети и уж управлявали, ама все на загуби, а заплатите им високи за българския стандарт!!!
44
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 7 месеца
Не не нормално и тук е мястото да се замислят всички, защо когато си при лекар си само каса с разход ен ордер и лечение 0.В тази държава трябва да има ясни правила за таван на заплати, да стане ясно здравеопазването държавна грижа ли е или хората ще си плащат. Важно е да спре държавната здравна каса да плаща само в държавни болници, а частните да си осигуряват приходи от частни фондове. Чудо е от частни болници и по този случай има само плащания без лечение. Спрете това безобразие.
43
1
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 7 месеца
Шеф на държавна компания не може да получава такава висока заплата! В частна - Да!
42
1
 
3
 
! Отговори
Здравеняк с макаров преди 7 месеца
Има държавни агенции в България, които раздават добри заплати но никой не споменава за тях защото там работят не само експерти които си разбират от работата но и много връзкари-парашутисти или братовчеди.......Срамота в днешно време да даваш 12000 лв. заплата без отчет на труда и с какво се допринася за благото на обществото.
41
1
 
1
 
! Отговори
Каховка преди 7 месеца
Осъдете го да върне парите, всеки цъ рвул се наредил на някое топло местенце, да си клати краката и да взима 10х средни заплати от държавата.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ниските заплати водят до корупция. В частните фирми такъв шеф взима над 200 хиляди месечно, може и над милион на месец.
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Управлява 1,7 милиарда, а искате да взима по-малко от един частник без служители с малък бизнес. Заплатата му трябва да е над 100 хиляди лева месечно, а не 14 хиляди.
38
5
 
1
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Не е нормално човек на такъв пост Дав,има само 14 хиляди лева заплата. Много повече трябва да получава
37
1
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
До 38: като се тегли чертата излиза, че имаме 400 директора които хем нищо не правят и нищо не зависи от тях, хем костват на бюджета стотици хиляди левове. А когато стане гаф се почва, ама над мен има един кой си, ама над него имало 2,3,5 по големи и така до министър председателя. И всички тези директори вървят с цяла тумба секретарки, ТРЗ, счетоводства и тн. И накрая имаме дружества пред фалит и 5000 нищо неправещи администрация. Там е проблема. И пари все няма за смислени неща.
36
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
До 38: по принцип си прав, но в случая имаме директор който е в борд на директори, всичките със солидни заплати, начело на държавен концерн съставен от дузина дружества, всяко с директор също със солидна заплата и борд на директори също със солидни заплати и всички тези 300-400 директори реално нищо не управляват защото решенията се взимат от служителите на министерството по икономика където също имаме цяла армия чиновници на солидни заплати. Дублиране на дублирани началници всички на заплати.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По принцип е нормално директор да получава 14к, зависи на какво е директор. Стига обаче да върши работата си и да не е назначен по роднинска или партийна линия.
34
0
 
5
 
! Отговори
Футболерите преди 7 месеца
колко получават. за 4 мача на месец..? Сбъркан свят...
33
4
 
2
 
! Отговори
IT шмекерите преди 7 месеца
колко получават? Изкуствени интелекти с изкуствени у. йове
32
1
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 7 месеца
Тоя какво е свършил за тези пари ?
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако бях премиер, щях да уволня цялата администрация и с конкурс да я намаля до една пета от огромната армия , която е в момента. Скандално е народът да се топи, а да има все повече агенции, комитети, служителисти, началници и подначалници...свят да ти се извие. Синекурни, безполезни длъжности за много пари, с възможности за голяма корупция. Това не е нормална държана.
30
1
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
После защо всичко се разпада? Е как да не се разпада като парите за поддържане и иновации ги изяждат заплатите на цяла армия администрация, дублирани ръководства, директори, бордове, мениджмънт и какво ли не още. Началник на началника на началника, като никой от тях не взима решения и не носи отговорност, те са там за да взимат заплата и да трупат осигурителен стаж! Да уредим роднината телкаджия на директорска позиция в средното държавни дружество.
29
2
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
При всяка смяна на властта се сменят директори и ръководители във всички държавни структури. Винаги сме ят старите с нови, свой хора. Старите съдят държавата за милиони защото са сменени преди изтичане на мандата им и така до следващата смяна на властта и пак същия цирк. Освен това всяка държавна служба, агенция, комисия и дружество имат над дружество което има ръководство в конгломерат към министерство и тн. Така 20 работещи имат 2000 администрация и 80% от бюджета им заминава за заплати!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
14 хил. лева заплата?!?!?!?!?!?? Тези сюртюци загубени...и после се чудим защо държавата буксува на едно и също место
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега като смениха шефовете на ДКК и на Тотото ще цъфнем и ще вържем. А новия шеф на Тотото ще пусне ли поне малко от печалбите от моментните игри поне до 1000 лева? Щото хората масово казват, че билетите са само с минималните печалби до 15лв.