"Политико": Дали отстраняването на Гешев не е просто козметична промяна?

България отдавна е определяна като слабо звено спрямо върховенството на закона в ЕС
29 авг 2023 12:42, Елка Василева
62
"Политико": Дали отстраняването на Гешев не е просто козметична промяна?
Снимка: архив, БГНЕС

Отстраняването на главния прокурор повдига въпроси за съдебната реформа в България, пише в свой материал изданието "Политико" и отбелязва, че политическите аспирации на Иван Гешев поставят под съмнение целта на промените в правосъдната система.

Още по темата
Вестникът отбелязва, че бившият обвинител номер едно, който преди "рядко е отговарял на въпроси", в началото на юли е обявил във фейсбук намерението си да създаде ново движение с името "Справедлива България". Според някои, коментира „Политико“, това е било първа стъпка към влизането му в политиката.

"Гешев, който веднъж се нарече "инструмент в ръцете на Господ" и беше уволнен от поста главен прокурор през юни, препускаше в речта си, без да спомене за годините на протести и обществено недоволство от това, че докато е бил на поста си, е общувал приятелски с олигарси и корумпирани политици и не е разследвал корупцията по високите етажи на властта“, пише "Политико".

Според изданието опитът на Гешев да се върне в обществения живот толкова скоро, след като е бил отстранен от длъжност, е изненадващ развой в момент, когато новото правителство, "което не криеше неприязънта си към него, си постави за цел да коригира годините на застой и се съгласи да се съсредоточи върху премахването на корупцията в своите редици".

България отдавна е определяна като слабо звено по отношение на върховенството на закона в ЕС, където организираната престъпност и руснаците от години влияят на политическия живот в страната, затова реформирането на съдебната система трябваше да бъде важна част от решаването на проблема, а слизането на Гешев от сцената трябваше да бъде сигнал за скъсването с така наречената мафиотска държава.

"Надеждата винаги е била, че ако той няма възможност да ограничава разследванията, тогава ще може да се направи сериозна реформа. Наистина след оттеглянето му Европрокуратурата този месец се задейства и заедно с българската полиция и служби за сигурност извърши претърсвания във връзка със злоупотреба с европейски средства - един от основните източници на приходи на мафията“, пише авторката на статията.

Остава обаче въпросът дали отстраняването на Гешев не е просто козметична промяна. Все пак той беше заменен от човек, който дълго време беше негов заместник. Коренната и системна промяна все още изглежда далеч, допълва "Политико"“. (БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На практика : Свалиха каскета от главата , обаче остана същата глава!НЯКОЙ , НЕЩО ?
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 52 - не, защото човек, който днес е социалист, утре демократ, днес хулиш Кире, Асан, Шиши, Буци, а утре си в коалиция с тях си абсолютно тъждествен с тези хора...и също толкова жалък... можеше много по- достойно да остане независим депутат, а той се наклони в партер на горецитираните, същия се оказа и Ицо Дупетата, откак полегна чуя ли Ъпсурт или Хазарта или гася или си тръгвам...
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 45 Не те ли досрамя да сложиш Явор редом с тия??
42
0
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 7 месеца
Пичоове от Политико, вие да не открихте ТОПЛАТА ВОДА??
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много точно написано от Политико. И подтекстът е: България беше и си остава мафиотска държава, ( в прав текст - заради участието на руснаците в политиката), промените са само козметични и... не се надявайте на Шенген!
40
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
До Анонимен 45 Два пътя са, ако влязат двама-трима. Аз говоря да влязат 15-16 хиляди нови в политиката, но изведнъж. Да сменят десарите веднага. И няма да има кой да ги унищожи, нито да ги вкара в схеми. Но трябва и ние да ги подкрепим, а не да вярваме на десарските активни мероприятия.
39
0
 
0
 
! Отговори
до 47 преди 7 месеца
До до 45 - значи сега сме си супер, да си трайкаме, да ни таковат с 200, преди беше само Буци, сега са много повече, мне, мерси, не съм оналноподатлив и няма да търпя да ме таковат с 200, още повече, хора които не бих се изплюл върху тях... а от такива като теб стигнахме дотук... как беше преклонената главица... е моята няма да я преклоня и да търпя...
38
1
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 7 месеца
След евентуалната революция ще е същото, само че ще го правят други хора. Защото българинът е против схемите, само когато той не участва. А ако му се отвори възможност....
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да, козметична промяна е!
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До :) - ето сега Дясната ръка Господна а.к.а. Каскета започва политическа кариера... такива хора ли трябва да са тези, които да влязат в политиката? или Хазарта? или Божанков? свестните не влизат, защото има 2 пътя - да стъпят в схемата или да бъдат унищожени... ако трябва да сме сериозни, и някой да го каже, трябва революция, но не нежна като Денковата и Асенчовата, а класическа революция, който разбрал- разбрал, който не е - да отвори учебниците и попрочете малко светован история
35
0
 
2
 
! Отговори
Ц до 43 преди 7 месеца
Ако бяха абсолютно същите гербаджии - нямаше да убият Алексей, който работеше за Промяната. Това убийство беше предупреждение за К. Петков. От политическата стара мафия от ДС. Алексей щеше да разкрие мноооого крадци до сега крали обилно. Затова го и убиха.
34
0
 
4
 
! Отговори
Ц преди 7 месеца
Герб направиха всички големи градове и особено Пловдив на швейцарско сирене от *** строежи за усвояване на пари единствено. Потресаващо е. Няма спасение от тях! Всяка нощ ни тровят с изгорели битови отпадъци! Къде горят и чий бокккклук - никой не казва!!!
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С Гешев е нямало как да перат и препират.Пречел им е на прането.Сега ще изперат всички.Само да не се стрелят и да ни връщат в 90-те ако може...Да се държат като нормални хора и да спират със сенчестия бизнес.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Неведоми са пътищата в България Политико, ние сме страната на чудесата :)))
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Играта продължава. Прегрупираме се", казва Сарафов в записа с Гешев
30
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
До Анонимен 34 Дон Корлеоне, нали протестирахме 2020 лятото и какво стана, капиш :):):) Много неща трябват. Не е само прокуратурата. Трябват свободни избори и повече хора да се захванат с политика.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колкото повече се въртите и се променяте, толкова по дълбоко ви го зач..кват
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До :) знаеш какво се има предвди под "на село", и не това е решението, за спре отчитането... решението е, както за Дебора се прояви за миг гражданско общество... и след като махнаха "дясната ръка на Господ" с каскета, и сложиха лявата ръка на Господ /Господ=Боце=Тиквун=Банкята/ трябваше да се натисне системата малко да се стрдеснат от "народната любов", както стана със старозагорци... резко от лека стана средна телесна, сега нямаше Сарафа да е "вечен главен", капиш!?!?
27
2
 
1
 
! Отговори
Христо Ботев преди 7 месеца
Не знам защо изобщо спорите и се заяждате тук! България отдавна. От Пролетта на 1990 вече се "кланя" на съвсем друг "Господар" , и нашите Политици и известни личности са на коренно различна - "Хранилка"! До 1990 бяхме с Господар - СССР , от 1990 вече сме "на хранилка" към САЩ! Само се смени "ГОСПОДАРЯТ" , иначе сме си същите "ПРИДВОРНИ РАЯ"!!! Правителството на Андрей Луканов и Националната Стратегия "РАН-ЪТ" - Ето тук става ИСТИНСКАТА СМЯНА НА ГОСПОДАРИТЕ! Който ЧЕТЕ и МИСЛИ - Много добре знае!
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Политико" е американска медия, при това на Сорос...