3 март - между оковите и свободата, интелектуалци бранят националния празник

Готови са да инициират референдум, Радев не е сред тях
Обновена: 4 сеп 2023 14:58 | 4 сеп 2023 14:33, Камелия Цветанова
334
3 март - между оковите и свободата, интелектуалци бранят националния празник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хора с най-различни професии и политически пристрастия, но обединени от общонародната кауза да защитят Трети март като национален празник са готови да поставят този въпрос на всенародно допитване чрез референдум, каза евродепутатът Петър Витанов, цитиран от БТА.

Сред инициаторите на допитването са още историкът проф. Искра Баева, бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски, юристът Явор Нотев, журналистът Явор Дачков.

Още по темата

В края на юли ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС внесоха в парламента общ законопроект за промени в Конституцията. Едно от предложенията в него е 24 май да замени 3 март и да стане национален празник на страната.

За нас Трети март е кулминацията на една петвековна борба за освобождение. Трети март е линията между оковите и свободата. Трети март е раждането на нашата съвременна държава и Трети март олицетворява подвига на десетките, стотици хиляди загинали за свободата на България, посочи Петър Витанов. Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за подмяна на историята в името на някои конюнктурни цели, допълни той.

Витанов посочи, че в основната част на инициативата са представители на научната общност, сред които проф. Искра Баева, проф. Пламен Митев, проф. Валери Стефанов, акад. Иван Юхновски; държавници и политици - Георги Първанов, Георги Кадиев, Весела Лечева; журналисти - Виза Недялкова, Явор Дачков, Велислава Дърева; лекари, артисти и спортисти, сред които Тервел Пулев.

В отговор на въпрос Витанов каза, че президентът Румен Радев не е част от инициативата. Идеята не е да правим политическа партия, а да зададем въпроса иска ли българският народ да смени националния си празник, обясни той. 

Витанов посочи, че сред хората, подкрепящи инициативата за Трети март, има такива, които са били част от инициативния комитет за издигане на Радев за втори мандат, но има и хора, които го критикуват, и призова да не се прави паралел. Той коментира, че очаква някаква подкрепа и от политически партии. Витанов посочи, че акцент на тази инициатива ще бъдат и историческите дискусии.

Акад. Иван Юхновски каза, че се включва в тази кауза като патриот. Според него българският народ не бива да допусне промяна на националния празник, която ще бъде "оскърбителна". Директно се оскърбява чрез подобно действие каузата на Ботев, на Левски, смята акад. Юхновски.

Проф. Искра Баева отбеляза, че Трети март не е празник на Руската империя, на Александър Втори, а плод на усилията преди всичко на българите. "До Руско-турската освободителна война не се стига, защото руският император е решил да освободи българите, а защото българите са направили толкова много, десетилетия са се борили за своите права и са предизвикали съчувствието на цяла Европа. От цяла Европа Руската империя е поела тази функция да изпълни това желание на европейците българите да бъдат освободени. Само че и тази война без българското участие едва ли щеше да завърши по този начин, както в крайна сметка завършва. Така че това е български празник", заяви тя.

Проф. Баева посочи, че след 1944 г. по чисто идеологически причини Трети март е отменен, но 34 години по-късно е възстановен с всенародното отбелязване на 100-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1978 година.

Тя коментира, че 24 май е народният празник, празникът на културата, на нашата писменост и литература и не вижда защо трябва да го политизират, докато Трети март винаги е празнуван като държавен, дори и в Третото българско царство.

Явор Нотев каза, че целта на първо място е събирането на 400 хиляди подписа, които са най-прекият, най-бързият и убедителният път за провеждане на такъв референдум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още по темата: референдум3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Охххх, майнольооо защо си ме родила ?! Като ги гледам тия "интелектуалци" и ми идва да се завра обратно там откъдето съм се пръкнал! В президентството и там гъмжи от "интелектуалци", за чудо и приказ!
304
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв ли е следващия опит за скандал тип милиционерски. Първо бе вдигнатия юмрук, после опита с пилона на Рожен, сега с Трети март. А между тях за да се поддържа съспенса, театрални изпълнения с гробовни сарказтични речи включително и Новогодишни такива. След неуспешния скандал за 3 март, какъв ли ще е следващият опит за скандал. Питайте посланичката за планираното мероприятие.
303
1
 
4
 
! Отговори
Браво преди 7 месеца
Всички комунисти-т.е. ***.Да ги питам къде бяха ,,освободителите" им 500 години?.Докато тази партия съществува ще продължаваме да сме разединени,да се мразим и да тъпчем на едно място.Защото който не е с тях трябва да бъде осмиван и мачкан до край.Избихте интелигенцията,изкарахте простотията на върха.Какво още искате?Или сте решили да не спирате,докато не станем 16 република?НАРОДЕ?????
302
3
 
2
 
! Отговори
Весел Патиланец преди 7 месеца
Ехе реZидентчето ще си спретен партийка 4К - ами те не останаха комунисти да я подкрепят, бе товарищи!!! Вземете се качете на един кораб Варна-Иличовск, с еднопосочен билет и "...тогава предвиждам такъв живот...". Ще ви се стовари новият световен ред, или "мир", по путин. Направо "да здравствует!!!!" Единствено долари НЕТУ и ще се плаща вече в рубли 4К рубли са около 40$, но трябва да подкрепите инициативата! Хайде със здраве!
301
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Хахахахаааа, Рундю ще прави ново БКП :)))))))))))))))))) С дръти комунисти и ДС топячи.
300
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Борисов даде на зад. Ясно е че подписите ще се съберат. Ясно е ,че българите ще подкрепят 3 март. Ясно е ,че сглобката само негативи ще претърпи от това. Ако имат малко акъл ,ще дадат назад. Дори и с малко поза - "Да спестим пари, за нещо с предизвестен резултат."
299
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Партия 3-ти Март не звучи лошо!
298
0
 
7
 
! Отговори
Шрайка преди 7 месеца
Най-важният принцип в политиката е единение на народа. Всеки политик, който всява разделение в народа, не работи за държавата, а обслужва чужди интереси.
297
11
 
3
 
! Отговори
Дебил и Русуфил е преди 7 месеца
Едно и също
296
4
 
2
 
! Отговори
Така е, но... преди 7 месеца
До Анонимен 304: "Честваме на Шипка държавността на 3 март". Да, честваме на Шипка, но не само там. Но няма как да честваме в предградието Сан Стефано на Истанбул. Получили сме с Лондонският мирен договор границата Мидия-Енос с Турция, но заради безумието на Фердинанда сме я загубили.
295
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прочетете Сан Стефанаки договор и ще разберете , че България липсва. И по тази причина става Съединението. И истинското освобождение е в Царство България.
294
9
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 7 месеца
Проблемът на Денков е че менторите са му продажници и слуги на чужди интереси. Ако не беше така, нямаше точно преди избори да се пъчи да сменя националният празник например. Не е нужно човек да е академик, за да му е ясно, че това ще предизвика разделение, и то точно между тези, които бяха заедно на площадите срещу модела ГЕРБ.
293
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наричате привържениците на Русия копейки, щото им плащали от еуското писолство. Ми с какво им плащат бе, като са най- бедните в света? От руснак пари взимал ли си или от маймунка орех? Виж американците не се пазарят - идват дават пари и започваш да им играеш по свирката. Ако не, стоплят те и си тръгват. Ама са си щедри, щото имат. Така че Митрофанова сигурно плаща с американски пари...
292
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе що спорите бе - между 3-ти март и 24 май по- българския е трети март. На 24 май празнуват и Русия и Рсм! Не ги обичаме и двете, пък искаме да имаме общи празници! Айде разберете се - с руснаците ли да празнуваме или с богоизбраните американоси на 04.07?
291
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Честваме на Шипка държавността на 3 март. Тогава е обесен Левски. Събитията на Шипка са края на август 28. Тогава трябва да има там честване. 3 март е ден на независимостта на Черна гора, Сърбия и мисля, че Румъния. Но те не го честват. Време е и ние да се отърсим от този Столхолмски синдром.
290
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо ги наричат тези съветски *** за общественици? Те санси обикновенни копейки на руското посолство...
289
5
 
10
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 7 месеца
Трети Март е празник на държавността и затова той е национален празник. А 24-ти Май - ден на славянската писменост и култура. Без трети Март нямаше да има нито Съединение, нито независимост. Ясно е, че е неудобство за нашите евроатлантици да изразяваме благодарност на Русия за възстановяването на българската държава. Но как пък да благодарим на САЩ за бомбардировките на София по време на Втората световна война? А сме вдигнали паметник на американските летци пред посолството на САЩ, което е позор
288
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До яаман от неграмотниц ПВ Сан Стефанския мирен договор ИМА България, просто тя не е независима България а подчинена на Руската и Османската империя територия.
287
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да я караме без празници. Правим всеки 2ри понеделник празник и воала. Да анонимизираме празниците на българите .
286
7
 
8
 
! Отговори
яаман от неграмотниц преди 7 месеца
А бе прочетето го този Санстефански договор за да видите че там Българи я не съществува а има РУСКА ДУНАВСКА ОБЛАСТ! По-късно когато с репарациите платени след берлинския конгрес който поставя срок на руските войски да се изтеглят та тогава става въпрос за България е създаден фонд наречен от Окупационен фонд за Руска дунавска област.НЯМА БЪЛГАРИЯ В ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ! и не може да има празник при това положение