3 март - между оковите и свободата, интелектуалци бранят националния празник

Готови са да инициират референдум, Радев не е сред тях
Обновена: 4 сеп 2023 14:58 | 4 сеп 2023 14:33, Камелия Цветанова
334
3 март - между оковите и свободата, интелектуалци бранят националния празник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хора с най-различни професии и политически пристрастия, но обединени от общонародната кауза да защитят Трети март като национален празник са готови да поставят този въпрос на всенародно допитване чрез референдум, каза евродепутатът Петър Витанов, цитиран от БТА.

Сред инициаторите на допитването са още историкът проф. Искра Баева, бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски, юристът Явор Нотев, журналистът Явор Дачков.

Още по темата

В края на юли ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС внесоха в парламента общ законопроект за промени в Конституцията. Едно от предложенията в него е 24 май да замени 3 март и да стане национален празник на страната.

За нас Трети март е кулминацията на една петвековна борба за освобождение. Трети март е линията между оковите и свободата. Трети март е раждането на нашата съвременна държава и Трети март олицетворява подвига на десетките, стотици хиляди загинали за свободата на България, посочи Петър Витанов. Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за подмяна на историята в името на някои конюнктурни цели, допълни той.

Витанов посочи, че в основната част на инициативата са представители на научната общност, сред които проф. Искра Баева, проф. Пламен Митев, проф. Валери Стефанов, акад. Иван Юхновски; държавници и политици - Георги Първанов, Георги Кадиев, Весела Лечева; журналисти - Виза Недялкова, Явор Дачков, Велислава Дърева; лекари, артисти и спортисти, сред които Тервел Пулев.

В отговор на въпрос Витанов каза, че президентът Румен Радев не е част от инициативата. Идеята не е да правим политическа партия, а да зададем въпроса иска ли българският народ да смени националния си празник, обясни той. 

Витанов посочи, че сред хората, подкрепящи инициативата за Трети март, има такива, които са били част от инициативния комитет за издигане на Радев за втори мандат, но има и хора, които го критикуват, и призова да не се прави паралел. Той коментира, че очаква някаква подкрепа и от политически партии. Витанов посочи, че акцент на тази инициатива ще бъдат и историческите дискусии.

Акад. Иван Юхновски каза, че се включва в тази кауза като патриот. Според него българският народ не бива да допусне промяна на националния празник, която ще бъде "оскърбителна". Директно се оскърбява чрез подобно действие каузата на Ботев, на Левски, смята акад. Юхновски.

Проф. Искра Баева отбеляза, че Трети март не е празник на Руската империя, на Александър Втори, а плод на усилията преди всичко на българите. "До Руско-турската освободителна война не се стига, защото руският император е решил да освободи българите, а защото българите са направили толкова много, десетилетия са се борили за своите права и са предизвикали съчувствието на цяла Европа. От цяла Европа Руската империя е поела тази функция да изпълни това желание на европейците българите да бъдат освободени. Само че и тази война без българското участие едва ли щеше да завърши по този начин, както в крайна сметка завършва. Така че това е български празник", заяви тя.

Проф. Баева посочи, че след 1944 г. по чисто идеологически причини Трети март е отменен, но 34 години по-късно е възстановен с всенародното отбелязване на 100-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1978 година.

Тя коментира, че 24 май е народният празник, празникът на културата, на нашата писменост и литература и не вижда защо трябва да го политизират, докато Трети март винаги е празнуван като държавен, дори и в Третото българско царство.

Явор Нотев каза, че целта на първо място е събирането на 400 хиляди подписа, които са най-прекият, най-бързият и убедителният път за провеждане на такъв референдум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още по темата: референдум3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
4
 
14
 
! Отговори
Пишман академик преди 8 месеца
Този академик да прочете първо какво са мислили за Русия Левски,Ботев, Вазов, Раковски ,а и много други известни българи очевидци и после да се разжалва...Понеже той се гаври с тяхната памет
264
5
 
13
 
! Отговори
03.03.1918 , а не 78 преди 8 месеца
Подписването на Санстефанския договор на 03.03.1878 г. не е нито началото, нито пък края на вековната борба на българите за освобождение. Пътят на българите към истинската свобода, суверенитет и национално обединение се оказва много дълъг. Накрая тази борба ще приключи за епохата на Руската империя на 03.03.1918 г. в Брест-Литовск, когато победената от Българската армия по суша, въздух и вода на фронтовете на Балканите, вкл. в Добруджа и Македония Русия капитулира пред България и нашите съюзници
263
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия винаги е работила против интереса на България! По същия начин 45-те години окупация от СССР пренаписа историята и проми мозъците на голяма част от българския народ. Проблема на държавата ни е, че не се прие закон за лустрацията, а чакаме комунистическите... да изчезнат по естествен път.
262
3
 
13
 
! Отговори
Вазов преди 8 месеца
О, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошле на полята балканскинемили, неканени гости?
261
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВИЖТЕ ИМ РОДОСЛОВНОТО ДЪРВО НА ТЕЗИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ! СМЕЕМ СЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ! ПРОМИТИ МОЗЪЦИ СМЕ!НЯМА ЛИ ЕДИН ИСТОРИК БЪЛГАРИН ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА КАЖЕ И ПОКАЖЕ ЛЪЖИТЕ НА МОСКОВСКО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПИШМАН ИСТОРИЦИ! ВАЗОВ СЕ ОБРЪЩА В ГРОБА ОТ СРАМ ЗА НАНЕСЕНАТА ЗАПАЗА НА БЪЛГАРСКОТО СЪЗНАНИЕ!КАК САМО ГИ КЪЛНИ ПРЕДИ ДА УМРЕ
260
3
 
12
 
! Отговори
Ботев преди 8 месеца
Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии.
259
3
 
10
 
! Отговори
Раковски преди 8 месеца
Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!
258
3
 
11
 
! Отговори
за Русия сме колония преди 8 месеца
Чл. 10 договора в Сан Стефано въвежда екстериториално право на турските войски през българска територия. Русия отстъпва на победената Османска империя право да прокарва свои войски през българска територия! Това е много неудобен факт за всички русофили, който те премълчават винаги, особено на всеки 3 март. Този чл. 10 е умишлено вкаран в текста от ген. Н. Игнатиев, който чрез него създава условия за удължаване за неопределено време на руската окупация на България. ....
257
2
 
2
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Ако султана не беше отказал на молбата на Стамболов отново да окупира България след освобождението какво щяха да пишат тези "историци"???
256
5
 
15
 
! Отговори
Скъпи деца, преди 8 месеца
Никой няма да ви каже истината, тъй като вашите родители, вашите баби и дядовци са били заблуждавани 45 години. Русия през 1878 година прави опит да пороби България. Благодарение на Турция и Европа сме останали свободни. Но от 1944 до 1989 година сме били под руско робство. Това е истината.
255
2
 
12
 
! Отговори
За русия сме роби преди 8 месеца
НИТО ЕДИ БЪЛГАРИН не е поканен от Русия при подписването на договора край Сан Стефано! Въпреки хилядите ни жертви (цивилни и военни), българите не сме признати за съвоюващи. По същия начин ще постъпи и СССР след края на Втората световна война през 1947 г. на мирната конференция в Париж.
254
3
 
6
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До НА 3 МАРТ 1878 г. Нито на 3 март се е случило нещо такова, нито Турция е съществувала тогава.
253
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
45 години българска диктатура се отразиха по зле от петвековна османска диктатура,три милиона вече ги няма,а и няма да ги има...Факт
252
7
 
3
 
! Отговори
черниа преди 8 месеца
Който не служи на Русия, ще бъде унищожен. Това са днешните реалности. И ко някой не го разбира, сам си е виновен!
251
5
 
7
 
! Отговори
Левски преди 8 месеца
Който ни освободи, той ще да ни и зароби-ЛевскиА какво е казал Ботев за Русия да проучат изаурите...А стига с тези "патриоти"
250
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Трети март е раждането на нашата съвременна държава" - не, не е. Нашата съвременна съединена държава е родена на 6-ти септември 1885г. против волята на бащицата император.
249
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичкото професор изброено в комитета е комунистически продукт. Не можем да очакваме от червената номенклатура да иска нещо друго освен благовеене пред "братушките", което ясно очертава характера на датата "3-ти март" - харесват я русофили, а 24-ти май прославя нашата, Българица - написана по искане на Българския цар, за Българския народ!
248
8
 
0
 
! Отговори
10 ноември преди 8 месеца
Национален празник! Точка!
247
4
 
8
 
! Отговори
Историк преди 8 месеца
До Анонимен 248 Присмял се хърбел на Щърбел. СССР бомбардира "други населени места" в България ТОЧНО през ВСВ. Също през ВСВ руска Щ-213 подводница потопява кораба "Струма". Загиват 768 българи, оцелял е само един.
246
6
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 8 месеца
Ясно е,че 3 март се използува за политически цели.Тия които убиха православния император Николай втори сега искат да стоим наведени пред тях.