В България нямало система за ранно предупреждение при порои

Все вървим след събитията
56
В България нямало система за ранно предупреждение при порои
Снимка: БГНЕС

"Можехме да бъдем по-подготвени. Но има неща, които не биха могли да бъдат прогнозирани. Новият План за управление на риска от наводнения се бави, има наказателна процедура срещу България. Нямаме система за ранно предупреждение при проливни дъждове. Трябва да интегрираме още повече възможности. В Гърция има много по-сериозни проблеми с екстремните прояви на времето. Там мобилните оператори са задължени да изпратят в района на клетката SMS с известие, че предстои такъв тип екстремна проява на времето", заяви бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR относно наводнението по Южното Черноморие.

Като основен проблем той посочи, че продължаваме да вървим след събитията. Още миналата година той е поставил на дневен ред при прогноза на НИМХ за екстремно време да се създаде щаб с цел превенция.

"Това, което инвестираме в превенция, е в пъти по-малко от това, което в последващи действия", категоричен е Сандов.

Бившият екоминистър посочи и къде са проблемите в района на Царево: "Реките, които стигат до къмпингите, са малки деренца, нямало е очаквания, че могат да станат реки. Мостовете не са били надеждни за такъв поток. Допускат строителство на определени обекти на места, които не са подходящи, включително в дерета. Помним "Аспарухово". Застрояватето е част от проблема. На Нестинарка има хотел, посторен на плажа, той е в риск, вярно, че нашето море не създава такива вълни, но това може да дойде от дерето. Архитектите трябва да имат едно наум", добави Сандов.

Той е категоричен, че властите на са си взели поуки от Каравелово.

"На километър преди самите населени места, когато районът е в риск, трябва да има начин реката да се разлее естествено, да наводни територия, която не е опасна и така да отслабим вълната, която ще отиде към населеното място", даде пример за мярка бившият министър на екологията.

Сандов подчерта като друг голям проблем безразборната сеч.

"С цел да се добие повече материал се секат дървета, които укрепват брега. Горите са изключително важни, трябва да разчитаме на естествените в природата мерки за превенция", допълни бившият екоминистър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Сандов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
E няма де то да не е з пръв път и за виелиците и снега е същото
44
0
 
0
 
! Отговори
Чи ако има ко? преди 7 месеца
Някой ще вземе някакво предупреждение сериозно ли? Докато не му отнесе я хотеля, я къщата и да се качи на покрива, малцина ще са тези, които ще реагират.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Политиците не искат да се справят с нещо съвсем по-лесно и осъществимо каквото е смъртността по пътищата. За справяне с времето където може да се случи и в много по-големи количества от това в момента силно се съмнявам че някой може да се справи. По-важно е да си овладеят министерствата и да си сложат техни хора.
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
не бе, напра'ете още една БАН и НИМХ да плащате на търтей, или купете нещо свръх-технологично от чайниците или саюзо. те краварите и евроджендерите немат такива системи за ранно предупреждение
41
1
 
0
 
! Отговори
Ооо преди 7 месеца
Ама как, направете и служба за ранно предупреждение, че ще се стъмни, че колко хора се загубиха в хората
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
зелените нищо не правите, само искате пари да прикривате нарушенията на строителите, досега круши ли имаше в устата, а и министър беше, защо не започна да я прави.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До За протокола Ти кадърен ли си?
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 37 А нагоре в Кости защо? Там ни застрояване има ни море.
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украинците,които почиват по хотелите да покажат съпричастност и благодарност и да помогнат с труд.Да,ама не!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аре първо да се изрине целия бетон на първа линия и целия бетон по всички дерета. Така като част от програмата за превенция.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България няма нищо хубаво,касаещо живота и здравето на хората.Има отворени торби,които чакат пълнене.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Упс, архитектите. Те ли издават разрешителното за несъобразно и незаконно строителство и как и до колко един архитект може да обясни на баруеца с мангизите, че бетонния му кич не може да стои на мястото, на което си е решил?! Превенция трябва, ама без култура и самосъзнание - кел файда от нея!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Специално за Кмета на Царево, пределно ясно е че краднал яко, продавал парцели в/у засипани сухи дерета и са потоп, ама не е потоп а един по проливен дъжд за по малко от 14/15 часа, резултатите са видими?!Същото е за ново изградените Хотели и т.н., лакомията е повсеместна и е ГЕРБ - ава лакомия, която мижетурките от продължаваме промяната и де-бе продължават да покриват и изпират виновните за този бардак по Морето и в България!Обаче пък се е отчитал редовно в Чекмеджето.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"...при прогноза на НИМХ за екстремно време да се създаде щаб с цел превенция". Ко щяхте да прайте тогаз в щаба с цел превенция? Ненадеждните мостчета, деренцата щяхте да ги местите или какво? Кви заплати предлагате с такава цел - превенция срещу прогнози за екстремно време на НИМХ? Смехурковци, да започнете да наричате нещата с истинските им имена, друга превенция няма.
31
1
 
1
 
! Отговори
Бсп преди 7 месеца
Този е най противния човек в политиката
30
0
 
3
 
! Отговори
А преди 7 месеца
Изиот! Система за ранно предупреждение корумпетата архитекти нека застроят реки, дерета и плажната линия- а вие сложете един на хълма да вика Варда, иде порой или голема вълна
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нямало ли? А Кемито журналистка ли била?
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То така се започва. Системи за предупреждения за това и онова - контрол за шашкане на населението. Лаш напред, лаш назад! В случая става дума за метеорология. Процент вероятност за дъжд, включително и гръмотевици се изписва и се знае от всеки, който го интересува. Освен това, по небето винаги личи, че предстои нещо опасно. Какво искате, сирени за повече драматургия?
27
4
 
5
 
! Отговори
Прав е преди 7 месеца
Няма национална система за прогнозиране на валежи. Обачеееее проверете как при взето решение и отделени десетки милиони от поредното правителство на ГЕРБ с министър Теменужка паричките изтекоха в канализацията. 2012 г някъде беше схемата
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Системата за ранно предупреждение се казва гора.