КАТ ще има пълен достъп до общинските камери

Депутатите вдигнаха глобите за нарушения по пътищата
43
КАТ ще има пълен достъп до общинските камери
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие на първо четене четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде БНР.

Предвижда се забрана за шофиране в рамките на 12 месеца и глоба от 3000 лева за водачи, които нарушават правилата за преминаване през железопътен прелез.

С промените, внесени от ГЕРБ-СДС, се предоставя възможност на общините да осъществяват контрол върху правилата за движение по пътищата, като ще имат право да използват по-голям брой технически средства за контрол.

Прието бе "Пътна полиция" да има пълен достъп до общинските камери, а 70% от приходите от наложени глоби от нарушения да остават в бюджетите на общините.

Одобрено бе и в рамките на една година за младите шофьори да важи забраната да управляват автомобил с над 120 конски сили, както и да шофират през нощта в часовете след 22 часа до 6 часа сутринта.

За каране без книжка глобата се предлага да се вдигне до 1500 - 2000 лв. при сегашните от 100 до 300 лв. Със същата сума ще бъде глобяван и собственикът на колата, ако я е предоставил на неправоспособен водач.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: шофьорипътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
Арести ЗА КАТ преди 7 месеца
КАТ СА ВИНОВНИ СА ВСИЧКи катастрофи и за тежки трайни нелечими увреждани яна милиони дневно.Терорсти на власт в София са монбтирали хиляди нагло престъпни видео терорстични камери. Увреждат тежко милиони дневно .След ударно пресканиране жертвите получаваме трайни увреждания трудно лечими. Винвоните длъжностни лица още на свобода. Видео терора е ЗАБРАНЕН От кОНСТИТУЦИЯТА чл 32.Терорсти увреждат тежко милиони с ЕКО СТИКЕРИ. Ползват ги за мръсни експерименти.Законът ЗАБРАНЯВА ЛЕПЕНЕто НА СТИКЕРи
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ще отворят работа на съдилищата голямо жалене ще падне.
38
0
 
4
 
! Отговори
леле преди 7 месеца
е това вече е лошо щот могат да видят съпругите си в некоя чужда кола :) ако ме разбирате
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нищо съществено! Кой е луд да направи закон срещу детето и аверите си? Депутатите правят и променят съществуващи само в тяхна полза и за тези които ще им се отчитат.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак нещо "на парче", без ясна мисъл и мотиви!Онзи на "Сливница" беше с Фиеста 75к.с.
35
0
 
5
 
! Отговори
Shshshshsh преди 7 месеца
Абе зачудих се, натиска се по наказанията. А нямаме ли патрулни полицаи, КАТ , ДАИ? Тия за кво са? От пияния и лудия бяга има една приказка. Къде е контрола, къде са кукерите? С тия наказания само вдигат подкупа.А на пиян бразилец кво ще му вземат? А младия шофер иска повече часове и тренировка. С 30 часа и без полигон не става. Но пак прехвърляне на отговорност.
34
1
 
2
 
! Отговори
Аман преди 7 месеца
До Анонимен 35. Утре като те пречукат на някоя пешеходна ще те видя колко ще се възмущаваш от глобата на шофьора. А
33
0
 
11
 
! Отговори
Браво преди 7 месеца
А за младите шофьори - и със 75 к.с. като няма кой да мисли белята става. Ставаш на 18 изкарваш книжка - семейната кола е над 120к.с. ок няма да кара една година и после няма проблем и 300к.с. и през нощта, само че човека е забравил всичко от курса.Но логиката е добра. Млад шофьор кара със 100 в града с кола 75к.с.Решение - по-строги наказания за пияни. Въвеждат ги - пиян, но със стаж и тотално неадекватен убива. Решение - по-строги правила за млади шофьори.
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нарушават се основни принципи на правото, но депутатите откъде да ги знаят. Те си гледат популистки на законите
31
2
 
5
 
! Отговори
Браво преди 7 месеца
Така хубаво ми става да разбера, че социално слабият без книжка вместо да не му вземат 100 вече няма да му вземат 1500.А общинските камери доколко са точни? Или дай да глобяваме все едно кой колко.Отново работа на парче - по тежко наказание отколкото да караш със 100 в града. Пак някои ще се подсмихват докато си правят нарушенията, докато за други случайно нарушение ги закопава. Ако е прелез с бариера е друго - случайна грешка няма.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 30 потърсих го в Интернет... Излезе единствено в сайта на вестник Струма, но нищо не се споменаваше за колоездачи и обиколката на България... Пишеше че шофьора е кюстедилец, но не се споменаваше за проверка за алкохол, дрога.. Даже и инициали не пишеше..
29
1
 
27
 
! Отговори
1234 преди 7 месеца
Всяка година повишават глобите,а бройката на загиналите си е все същата.Явно не е това начина,но пък се пълни хазната.Това че няма пътна маркировка,че пътищата ни са осеяни с дупки,коловози,асфалта е износен...това според управляващите не е проблем.
28
6
 
4
 
! Отговори
Do 29 преди 7 месеца
Доста народ ще се простят с купенити книжки или спечели от Зрънчо.Книжки не се купуват като едно време.Първо теста ти е изцяло на компютър нямаш допир с човек ,второ GPS ти казва на къде да караш на изпита пак нямаш допир с човек.Аз карах изпит февруари месец.Някой хора си мислят че още е 90-та година
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 23.Нещо не ти вярвам.Пълно с журналисти и никой не казал и не заснел нищо .Като буквално всеки ден заснимат някой джигити дето дрифтят или карат като луди.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доста народ ще се простят с купенити книжки или спечели от Зрънчо, обаче преди това цялата съдебна система ще бъде срината от дела по ЗДВП.
25
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някаква крачка в правилната посока
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сигурно общинските камери засичат и промилите...
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 21... Казаха го по евро спорт 1 по време на вуелта на Испания...
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 19.Камерата може да каже за колко време изминаваш разстоянието от точка А до точка Б.Става ясно че си карал с превишена скорост ако стигнеш от точка А до точка Б по бързо от колкото ти позволява разрешената скорост .
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Камерите не пречат на някой да кара с превишена скорост и пиян и след това да си плати глобата.