Румен Христов: Следващият президент няма да се казва Румен Радев

Според него дискусията за националният празник трябва да остане на втори план
7 сеп 2023 22:35, Нели Христова
94

Заради поведението и изказванията на Митрофанова трябва да сменим датата на националния ни празник?

"Дадохме назад от гледна точка на факта, че в момента има други, по-важни въпроси, които трябва да бъдат решени от политиците. Обществото има друг дневен ред. Бихме могли да уредим и със закон искането за промяна на националния празник. Има сериозни аргументи по отношение на различните визии кой да бъде националният празник", коментира лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него има нужда от дълга дискусия, за която в момента няма време. "Основателно Борисов и моята скромна личност заявяваме, че това може би трябва да остане на втори план", поясни Христов.

Пред Bulgaria ON AIR той обяви, че не са провели разговор с не-коалиционните партньори, допълни, че на предстоящата лидерска среща ще се засегне и въпросът за националния празник.

"Всички въпроси, които имат нужда от съгласуване, включително и т.нар. механизъм за правените промени. Трябва да има форма, под която тези промени да се осъществяват. Това правителство е на "Продължаваме промяната - Демократична България", но е съставено с втория мандат и първата политическа формация ГЕРБ-СДС", напомни гостът.

По думите му промени в службите за сигурност трябва да има, включително и в МВР.

"Това е екипна работа. Проблемът е, че не сме питани за тези промени. Нека да се намират допирни точки, вместо недоверие от двете формации. Коалицията или по-скоро не-коалицията не работи гладко, но има и големи цели, които преследваме", каза още той.

Не бива да се посяга твърде далеч по отношение на правомощията на президента, на мнение е Христов.

"Следващият президент няма да се казва Румен Радев. Тогава може би ще е добре да има баланс. Смисълът на двойна обвързаност при назначенията, които изискват и указ на президента, са допълнителна гаранция да няма самозабравяне от едната власт, в случая изпълнителна. Президентската институция има своите конституционни правомощия. Те не съответстват на мераците на г-н Президента. Колегите юристи работят, но не съм започнат в подробности с текстовете. Големите промени, които касаят конституционните разпоредби, трябва да бъдат правени внимателно", настоя гостът.

Лидерът на СДС коментира отношенията с "Продължаваме промяната - Демократична България"  и срещата в Самоковския манастир.

"Не сме говорили с г-н Борисов на тази тема. Това, което знам от изказванията на различни политици е, че той има логистична роля. Дали е обещавал на г-н Петров не мога да кажа. Бил съм на официалните разговори в НС", категоричен е Христов.

Общата кандидатура за кмет на София на ГЕРБ-СДС ще стане ясна до 19 септември, обяви той и подчерта, че има няколко кандидатури. "Тежка ще бъде битката. Софиянци се интересуват от чистотата ва въздуха, от тротоарите, от градския транспорт, детските градини - всичко, което касае ежедневието. Кандидатът трябва да познава проблемите на София", смята гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
28
 
! Отговори
Дддд преди 7 месеца
Държавата се управлява от банда разбойници събирани по Заповед на американските терористи да разпъват палатки и Да хвърлят бомбички и така определят законите в България . Според ПП Това са истинските българи за които трябва да работят
48
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и цялата политическа обстановка ще бъде друга до тогава! Няма да ви има!-:)
47
2
 
35
 
! Отговори
Бойкот на ОLX преди 7 месеца
Сополчо, той по Конституция няма право на трети мандат, иначе и него щеше да спечели пак...
46
8
 
35
 
! Отговори
Петков преди 7 месеца
Радев - достойният президент!
45
3
 
25
 
! Отговори
Статистик преди 7 месеца
Един месец преди изборите за кмет на столицата най-голямата партия не е излъчила още кандидат.Ха-ха-ха!
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя е ортака в краденето на Тлъстото мишле, дето Магнит Посолски му сви сармите.
43
2
 
37
 
! Отговори
Смях преди 7 месеца
Този с една маршурутка избиратели се обажда хахаха
42
2
 
23
 
! Отговори
h преди 7 месеца
може ти да не се казваш румен христов
41
5
 
31
 
! Отговори
aZ-ът преди 7 месеца
И Румен Христов няма да се казва.
40
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Радев ще се контузи и ще бъде заменен.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Г-н умозаключение.
38
4
 
13
 
! Отговори
Капацитет преди 7 месеца
Тези от СДС са уникални капацитети - Радев и да иска за трети мандат не може да се кандидатира. Нищо чудно, че това явление бе извадено от политическото гробище за предпране на ГЕРБ. Основната програма по изпирането свърши ППДБ.
37
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Предложение на Бойко за национален празник - 2 февруари.
36
3
 
12
 
! Отговори
Форс преди 7 месеца
Никой друг не може да ти покажи колкото си невеж освен сам ти не си покажеш колко умствен багаж имаш
35
4
 
19
 
! Отговори
Дъглас преди 7 месеца
Много си *** бе Саше( румене)къде си тръгнал бос през просото ти не си грамотен Сега се уверих че политиците не са чели конституцията и тиси един балък ане политик
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоз ц.ървул нема и 100 човека у СДС - проверка и закриване :)))
33
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колко много гупости в една статия
32
5
 
24
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Д/б//л, естествено, че Радев няма да е президент!!!!! Конституцията на Бг не го позволява!!! Но, ако го позволяваше, народът отново щеше да гласува за него и не защото е "незаменим", а защото други, що-годе нормални от вашите нео-либерални среди- Няма!!!! И това едновремено ви плаши и радва!!! Но най голямото предателство извърши "Мадам" Нинова -умните ще разберат, а тъпите - ***.ната им! А, до 2027 г. има мнооого време, ще има ли дотогава ЕС и НАТО или ще избухне Трета Световна Ядрена!? Война!?
31
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Историчарите фашисти сменят историята заради Митрофанова. Това са идддиоти, вредни за държавата. Продажници и национални предатели. Слуги на чужди интереси, ветропоказатели, фурнаджийски лопати.
30
6
 
11
 
! Отговори
ДО 37 преди 7 месеца
СДС имат още подкрепа от дърти пенсионери - те се притесняват от отнемане на имоти .По времето на СДС се раздадоха Милиарди Долари във вид на Собственост - Апартаменти , Заводи , Хотели , Земеделски Земи и Парцели на Черно Море . Още има Пенсионери които живеят в Апартаменти дадени от Партията СДС , трябва да ги отнемат в полза на Трудовите Хора .