Василев: 146 млн. лв. са щетите за хазната от зърненото вето

До края на годината щетите да са по 40 млн. лева на месец
13 сеп 2023 13:40, Нели Христова
98
Василев: 146 млн. лв. са щетите за хазната от зърненото вето
Снимка: БГНЕС

Печалбата за сектор зърнопроизводство е 2 млрд. и 607 млн. лева при разрешен внос на зърно миналата година. Проходите са 7 млрд. и 765 млн., а печалбата е 1 млрд. и 862 млн. лева. Приходите за 2021 са 1,9 млрд., приходите за 2022 г. са 2 млрд. за сектор зърнопроизводство. Секторът е основен ползвател на субсидия по линията на освобождаването на горивата от акциз. Това заяви финансовият министър Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Субсидията, която държавата е дала към всички селски стопани за 2021 е 1,6 млрд. лева, за 2022 е 1,96 млрд. лева, от които 890 млн. лева евросредства, 1,1 млрд. средства от националния бюджет, уточни Василиев.

Забраната на внос на украинско зърно към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лева от невнесено ДДС. Очакваме до края на годината щетите да са по 40 млн. лева на месец. С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целият български народ да плаща по-скъп хляб, олио, млечни и месни продукти, за да защити сектор, който миналата година е генерирал декларирана печалба от 2,5 млрд. лева, отбеляза Василев. Ако има производители, които биха били представени пред трудности, да има целева помощ за тях, но да се освободи вносът, за да може да се генерират приходи в хазната и да можем всички да ядем по-евтини храни, посочи Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Загуба за хазната! Няма какво да откраднат,а и да се разреши вноса нали не мислите че цените ще паднат!
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нашето здраве е безценно и не струва 146 милиона!Заразеното укро зърно си го яжте вие!
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А колко са комисионите за джоба ти дженджер
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ококорен дебелак, инфлацията в България е от както ти беше финансов министър и простото Киро беше министър председател. Къде изчезнаха 9 млрд.лева за 9 дни, а Асенке?
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българският народ иска цените на хранителните стоки да са много евтини ,,това ще стане автоматично ако започнем да внасяме украйнско зърно ..АМА НАШИТЕ ЗЪРНАРИ ЩЕЛИ ДА ФАЛИРАТ ами да фалират ПАЗАРНА ИКОНОМИКА те го казват ....ПОЛИЦИЯТА ДА НЕ ДОПУСНЕ СВОЕВОЛИЯ НА ЗЪРНАРИТЕ !!!!!!!!!!! ЕВТИНО ЗЪРНО И СЛЪНЧОГЛЕД ЖЕЛАЕМ ЗА ДА НИ СЕ ПОДОБРИ ЖИВОТА...
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кокорчо с неговите раздути бюджети е виновен за чудовищната инфлация в България. Сега прехвърля вината на служебното правителство този крадец, лъжец и шарлатанин. ОСТАВКА веднага.
49
5
 
3
 
! Отговори
Сика преди 7 месеца
Ах, Асенчо.ах мама,за това ли те образовахме и учихме мама,цели пет години, да лъжешнарода и нас д,а лъжеш мама,за брашното , украински трици да ядем!Защо бе мама,защо,образование ли нямаш,пари ли нямаш,себе си ли лъжеш или лижеш ,Кирчо те евава,мама,ама хубаво отзад,мама!Тези ги разправяй,ама на друг, надупен Кокорчо!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анко преди 7 месеца
ТОВА НАПРАВЕТЕ И....НАЙ-ДОБРЕ Е ТРАКТОРИТЕ ДА ПОДГРЯВАТ! ЗА брашното ,за домакинствата да пише от военна Украйна!Може и по-кратко -Тагаренко!
47
3
 
3
 
! Отговори
Де е канада преди 7 месеца
По логиката на кококоорчо , Канада трябва да внася зърно от САЩ ,щото щатското е по евтино от канадското ,.. изкарвай тракторите на пътя.....ово е стандарт....
46
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 месеца
И допълвам, че преди да влезем в ЕС жито се гледаше по същият начин и никой не умрял, а хлябът беше в пъти по-качествен.
45
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 месеца
До Българин Аз пък що ли си мисля, че точно алчници като зърнарите затриват народа. А държава без народ няма. Българските латифундисти одавна изнасят качественото жито, а на нас пробутват фуражно. А и цената на фуражите дигнаха и затриха и животновъдството, та ядем скапано испанско и колбаси от 30 годишно замразено. Никакъв българин не си явно гледаш собствен финансов интерес.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Страхотно много ме уплаши Кокорчо... започвам да се чудя как сме оцелели до сега 1300 години без украинското зърно?!? Започвам да си мисля, че без това зърно ще си живеем както до сега, но трябва да се разделим с Кокорчо и цялата им клика, която всеки ден ни будалка в наша вреда.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви щети бръщолеви Кокорчо??? Здравето ли е по-важно или неполучените заради фуражното зърно от Украйна пари? То щетите за цялото ни население от сглобката и главно от Продължаваме измамата са хиляди пъти по-големи!
42
6
 
5
 
! Отговори
sad преди 7 месеца
Страшна тъпотия е това ..... Дали ще влезе укринско зърно у нас или не, на първо място няма да повлияе на инфлация, няма да повлияе и на борсовата цена, по която се правят сделките. Това, което ще стане е следното: цената на която влиза е близо 40% по-ниска от борсовата и търговците на зърно ще се ориентират към него, вместо към произведеното у нас и това ще намали изкупната цена нанашите производители и ще ги накара да продават на доста под пазарната цена, т.е. нашият сектор е прекаран, защо
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съгласен съм да се вняся Украйнско зърно, но на всеки продукт в който се използва да бъде написано с ГОЛЕМИ БУКВИ. Да се види, колко хора ще го купуват.
40
2
 
13
 
! Отговори
До 57 преди 7 месеца
АБЕ АЛАНКОЛУ, нали вашият прехвален Европейски Съюз се произнесе, че украинското зърно не отговаря на стандартите и го насочи към Африка. Или пак е руска пропаганда. То и вий вече не може да си проследидте лъжите, които сте казали.
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Помня как предното правителство на Кирил и Асен обещаваха 4 пъти по-евтин газ. А той се оказа по-скъп. Това да продължаваш да вярваш на тези двамата си е диагноза за лекуване...
38
4
 
15
 
! Отговори
Венелин преди 7 месеца
Полша, Унгария и Румъния въведоха забрана за внос на украински зърнени храни преди няколко дни.
37
1
 
12
 
! Отговори
Watch преди 7 месеца
преди реваха че лошо качество е ,подбива цената, а сега пък сме на загуба?!!!!!!! май някой лапна пари за да се махне ветото
36
15
 
9
 
! Отговори
руски брътвежи преди 7 месеца
Цял свят иска украинско зърно, само за копейките то е отровно?!?!?