Европа няма интерес към машинния вот, нямат проблеми с бюлетините

Това обяви Цветозар Томов
15 сеп 2023 16:52, Росен Стойчев
12
Европа няма интерес към машинния вот, нямат проблеми с бюлетините
Снимка: БГНЕС

„ЦИК имаше желание да сключи договор директно с компанията, производител на машините за преброяване, но не е такава търговската практика на производителя. Основният проблем е недоверието към машините. За две години и половина откакто минаваме от избори в избори, са проведени гласувания с машини в над 50 000 секции. Няма нито един случай, който да оправдава подозренията, че машинното гласуване дава по-добри възможности за манипулации”. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов в ефира на Нова Нюз.

По думите му, различни са практиките по света за гласуване с машини. „В Европа нямат интерес към машинния вот, защото нямат тези проблеми с хартиената бюлетина, които българите имаме”, обясни Томов и допълни - „подготовката за изборите върви нормално и се надявам, че ще продължи да върви нормално. Нашата работа е в това да се справим”.

Още по темата

Той обясни, че ще има грешки, но очаква ЦИК да имат време да направят анализ и да ги отстранят. След като немалко хора имат съмнение, че с машинното гласуване може да се извършат далавери, нека се брои ръчно, но и то води до грешки, каза Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: вотцветозар томов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С машини, космически апарати, с хартия, или папирус, с камъчки, боб, царевица-както и да се гласува в държавата Феодалия -България , резултатът ще е все един и същ-династиите във власта са несменяеми, защото все още продължава да мята гласове най-добрата, най-избраната селекция от роби мазухисти.
8
0
 
4
 
! Отговори
въъъъх! преди 7 месеца
Европа нямала интерес към машините за гласуване! Че може ли да бъдат толкова ретроградни, назадничави и реакционни тези европейци? Как може, бе?Но ето, сега ние сме техните велики учители по демокрация. Нека научим европейците да гласуват с машини. Нека ние българите да ги научим на демокрация!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който държи софтуера, той печели изборите. Стадото може да си гласува както иска, файда нема. Затова, пълна забрана на машинното гласуване!
6
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
В Европа нямат проблеми с ..."Ако изтеглите предложението за хартията, ще ви дам кодовете", и..." Добре.че беше Ала-балата с президента, че иначе щяхме да имаме 8-10%"! Може ли да разчитаме.че една частна фирма,щяла да осигури "честност" на изборите, и държавата да няма никакъв контрол над това?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
навремето сталин е казал.Не е важно кой как гласува важно е кой брои гласовете
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имало ли е алабала, ами единствения начин да го проверим е като гласуваме с бюлетина.
3
2
 
12
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 7 месеца
България не е Венецуела България е в Европа НЕ НА АЛАБАЛА МАШИНИТЕ
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Toa изnляckaния copocoиg gockopo gpънkaшe тoчнo oбpaтнoтo...
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тогава и членовете на ЦИК да се заменят с роботи... Томов и колегите му да бъдат пенсионирани ....