Експулсираме архимандрит Васиан от Руската православна църква в София

Гонят се и двама служители на "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"
Обновена: 21 сеп 2023 19:13 | 21 сеп 2023 15:18, Елка Василева
145
Експулсираме архимандрит Васиан от Руската православна църква в София
Снимка: архив, БГНЕС

Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София, съобщи руското посолство у нас във фейсбук.

„На 21 септември т.г българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", посочва руското посолство.

Още по темата
„Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг“, коментира посолството.

„Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква“, отбелязва дипломатическата мисия.

„Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна“, заявява посолството на Русия у нас.

Припомняме, че на 15 септември Северна Македония обяви предстоятеля на руската църква в София за персона нон грата заради шпионска дейност. Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов коментира, че въпросният свещеник се опитвал да внесе разкол в македонската църква.

Атанасов се възмути, че българските разузнавателни служби не са уведомили до момента, че представителят на Московската патриаршия в България се занимава с шпионска дейност. Докато "малка Македония е установила това. Това е показателно за ниската ефективност на разузнавателните служби в България", заяви Атанасов.

Той не посочи името на въпросния свещеник, но от 2018 г. предстоятел на руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София е архимандрит Васиан. Атанасов се възмути, че свещеникът продължава да е в София.

Всичко за случая вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
7
 
! Отговори
Падение преди 7 месеца
Доживяхме Македония да ни диктува кого да експулсираме.
83
7
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Митрофанова кога?
82
9
 
8
 
! Отговори
Българка преди 7 месеца
На негово място влизат три имама.
81
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Hиe нe ekcnyлcиpaмe, ниkoй нe ни e nитaл, нитo nъk ни e иckaл cъrлacиeтo! Пocoлcтвoтo cъrлacyвa мoлeцa и тoй вegнara ro ekcnyлcиpa...
80
8
 
15
 
! Отговори
Off преди 7 месеца
Анатема! Офицерите от КГБ вън!
79
10
 
4
 
! Отговори
До 85 преди 7 месеца
Ти си дори част от по-глупавите българи. Тия де все някой трябва да ги дундурка - едно време руснаците, сега американци. Просто не може да си представите, България която играе със всички стига да е в нейн интерес, трябва да дойде по-големият брат и да ви казва кое е добре, кое не. Пълна трагедия и това е една от много прични поради които никога няма да се оправим. Айде вече може русофилите и американофилите да ми нацъкат минуси.
78
8
 
8
 
! Отговори
Плескавица преди 7 месеца
Долно е да се намесва вероизповеданието с политиката без значение коя страна се подкрепя
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има български попадии които работят за крепостните.
76
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А копейкин кога
75
11
 
6
 
! Отговори
до 91 русофоборсук преди 7 месеца
До добра новина мърлявите уркофили и урк на хотели безплатни нямат място в България
74
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Копейката се обезцени съвсем. 1 лев е 46 рубли, какво остава за Копейкин. Обещали са му 10 декара гора в северен Сибир.
73
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТОЯ ГНОМ НАЯСНО ЛИ Е, ЧЕ ТОВА Е ГРУБА ПРОВОКАЦИЯ НА РСМ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ ??!!! - "НА 15 СЕПТЕМВРИ РСМ ОБЯВИ ПРЕДСТОЯТЕЛЯ НА РУСКАТА ЦЪРКВА В СОФИЯ ЗА ПЕРСОНА НОН ГРАТА ЗАРАДИ ШПИОНСКА ДЕЙНОСТ". ОТКОГА БЕ *** ПРОООСТИТЕ ОТ РСМ ИМАТ ЮРИСДИКЦИЯ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ???
72
18
 
21
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Айде къш! Вземи и Радев.
71
17
 
25
 
! Отговори
Кон с татация преди 7 месеца
Посолството нарежда!Какво да се прави!Тия не вземат да ни вдигнат жизнения стандарт ами се занимават единствено с междуособиците си и с фашистка Украйна!
70
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като се домъкнат американските солдати, така или иначе ще сме цел за руските Сармати . Един Сармат две села събаря :)) Глупави българи.
69
9
 
31
 
! Отговори
Неразбрал преди 7 месеца
Вече ще ставаме по католици от папата ли?Или ще ни режат да ставаме евреи,мюслюмани ...или кой знае кви!
68
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Следващата стъпка на демократичното ни правителство водено от ястребите ще е сигурно да се събори и църквата,то аджеба сега е много модерно и доходоносно да събаряш де що има руски паметници ..
67
21
 
19
 
! Отговори
Правилно решение! преди 7 месеца
Шпиони с раса, нямат място на българска територия!
66
19
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това вече в връх на идиоотията, сега пък свещеници от руската църква ни пречели... да се превърнем окончателно в дебилли
65
4
 
6
 
! Отговори
НОВИНА преди 7 месеца
Медиите в СМР и Албания са пълни с новини че България е поискала Помощ от техните Служби за Разкриване на убийството на Алексей Петров , това е благодарение на разкритието че в България има руски попове шпиони .